ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
1η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με στέρεες βάσεις για νέους αγώνες

Σε κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και γόνιμου προβληματισμού οι εργασίες της Συνδιάσκεψης. Το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιούνη η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Καταγράφοντας τη σημαντική συμβολή του ΠΑΜΕ στους αγώνες της εργατικής τάξης της Αττικής, τις βάσεις που η παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων και των κλαδικών γραμματειών του Μετώπου στεριώνει σε όλο και περισσότερους κλάδους και τόπους δουλιάς, αλλά και με την αισιοδοξία που τροφοδοτεί η απήχηση και η αποτελεσματικότητα της δράσης του Μετώπου, με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, η 1η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη Αθήνας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή πάνω από 600 αντιπροσώπων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι περιφερειακές συσκέψεις που οι ταξικές δυνάμεις κάνουν σε όλη τη χώρα με την ανάδειξη των αντιπροσώπων, που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Ιούνη, στην Αθήνα.

Μπαίνει ψηλότερα ο πήχης των απαιτήσεων

Παρουσιάζοντας την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «το ΠΑΜΕ έδωσε πνοή στη λειτουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανέβασε τον πήχη της ταξικής πάλης ακόμα ψηλότερα». Τόσο η εισήγηση όσο και οι παρεμβάσεις των ομιλητών στάθηκαν ιδιαίτερα στο ύψος των ευθυνών αλλά και των επιδιώξεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Χαρακτηρίστηκαν από γόνιμη κριτική για τα θετικά βήματα που έγιναν αλλά και τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Με νέα δύναμη για νέους αγώνες δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ και τα Συνδικάτα». Σε αυτό το αισιόδοξο πνεύμα που αναγραφόταν και στο πανό, έγιναν οι εργασίες της συνδιάσκεψης
«Με νέα δύναμη για νέους αγώνες δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ και τα Συνδικάτα». Σε αυτό το αισιόδοξο πνεύμα που αναγραφόταν και στο πανό, έγιναν οι εργασίες της συνδιάσκεψης
Η συζήτηση κατέγραψε τον κρίσιμο ρόλο που παίζει το ΠΑΜΕ στην ταξική ωρίμανση της συνείδησης των εργαζομένων. «Οι συνάδελφοι έλεγαν ότι "ακόμα κι αν δεν κερδίσαμε όσα κερδίσαμε, το σημαντικότερο είναι ότι δείξαμε τη δύναμή μας", "κατάλαβα πόσους δρόμους έχει η εργοδοσία να σε λυγίσει, αλλά και πόση περηφάνια νιώθεις όταν δεν υποκύπτεις σε ταξίματα"», περιέγραψε μια συνδικαλίστρια τις αντιδράσεις των συναδέλφων της μετά την επιτυχία που σημείωσε η απεργία για τις συλλογικές συμβάσεις στο Καζίνο της Πάρνηθας.

«Η απεργία που έγινε σε συμπαράσταση με τους απεργούς ναυτεργάτες αντιμετωπίστηκε θετικά» τόνισε κάποιος οικοδόμος, εξηγώντας πως αργά αλλά σταθερά οι εργάτες κατανοούν ότι ενιαία πρέπει να απαντήσουν στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου.

«Είστε υποχρεωμένοι να γίνετε ισχυροί, για να στηρίξετε τους εργαζόμενους, γιατί σας έχουν ανάγκη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά συνδικαλιστής που συμμετείχε πρώτη φορά σε σύσκεψη του ΠΑΜΕ, αποτυπώνοντας το γεγονός ότι μέσα από τη συνεπή τους δράση οι ταξικές δυνάμεις καταξιώνονται όλο και πιο πλατιά στους εργαζόμενους.

«Το ΠΑΜΕ είναι καρφί στο μέτωπο της αντίδρασης...»

Οι εργοδοτικές αντιδράσεις που ξεσήκωσε η παρουσία και δράση των ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων συνολικά, όπως σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνίας, αλλά και η επίθεση από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως έδειξε και η επιχείρηση νοθείας που εκδηλώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΑ, η επίθεση στην Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών επιβεβαιώνουν όχι μόνο την ανησυχία τους, αλλά και το ότι η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση των αγώνων των εργαζομένων.

Η κουβέντα ανέδειξε την ανάγκη για τη σταθεροποίηση και το άπλωμα της δράσης σε νέους εργασιακούς χώρους. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους μηχανισμούς που επιστρατεύει η εργοδοσία για την τρομοκράτηση και τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στα σχέδιά της, αλλά και «να διαπαιδαγωγηθεί η εργατική τάξη και να καταλάβει ότι αποτελεί ηγέτιδα δύναμη του λαϊκού κινήματος» κτλ.

Τους αντιπροσώπους καλωσόρισε στο χώρο διεξαγωγής της σύσκεψης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Τιτάνια» Νίκος Γερολυμάτος. Ακόμα χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ, ο Ηλίας Αχμέντ, από τους μετανάστες και ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, από τους συνταξιούχους. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη των αντιπροσώπων για την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και την εκλογή νέας Γραμματείας Αθήνας του Μετώπου.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Πρωτοπόρος και αναντικατάστατος ο ρόλος του ΠΑΜΕ

Η ίδρυση του ΠΑΜΕ πριν από οχτώ χρόνια ήταν «ώριμο τέκνο της ανάγκης», η δημιουργία του δικαιώθηκε πέρα για πέρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης στους οποίους αναδείχτηκε ο πρωτοπόρος ρόλος του. Αυτός ο ρόλος γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος μπροστά στην όξυνση της αντεργατικής επίθεσης και στην αναγκαιότητα η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση, υπογράμμισε στην ομιλία του στην 1η Παναθηναϊκή Σύσκεψη του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Μαυρίκος, μιλώντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Η σημασία της δημιουργίας του έγκειται και στο γεγονός πως «άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες με διαφορετικές λογικές, με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις, καταφέραμε να πορευτούμε κάτω από έναν κοινό παρονομαστή, τη δέσμευσή μας ότι το ΠΑΜΕ είναι ένα μέτωπο συνδικαλιστικό που υπηρετεί και ακολουθεί και στηρίζει τη γραμμή της ταξικής πάλης». Σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που από στρατηγική επιλογή κινούνται ως συνέταιροι και υπηρέτες του κεφαλαίου, το ΠΑΜΕ προσεγγίζει με αυθεντικά ταξικό τρόπο τη διαμόρφωση των αιτημάτων των εργαζομένων, μιλώντας όχι για την «ανταγωνιστικότητα» και το «αν αντέχει η επιχείρηση», αλλά διατυπώνοντας το ερώτημα «τι ανάγκες έχει σήμερα η λαϊκή οικογένεια».

Αναφερόμενος στην οχτάχρονη πλούσια και πολύμορφη δράση του ΠΑΜΕ, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι αυτό τόλμησε και αξιοποίησε κάθε μορφής αγώνα, από καταλήψεις μέχρι την κήρυξη απεργιών και πάντα με στόχο μέσα απ' αυτήν τη δράση να κερδίζονται νέοι εργαζόμενοι να διαπαιδαγωγούνται στις αξίες της συλλογικότητας, της αντίστασης, στην ανάγκη του αγώνα. Σημαντικές ήταν και οι προσπάθειές του ν' ανταποκριθεί στο διεθνιστικό του καθήκον, κάτι που άλλωστε αναγνωρίστηκε και με την ανάδειξή του στη γραμματεία της ΠΣΟ.

Ενότητα με βάση τα ταξικά μας συμφέροντα

«Ολοι μιλάνε για ενότητα, αλλά τι ενότητα εννοεί ο καθένας; Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, η ηγεσία της ΔΑΚΕ, η ηγεσία του ΣΥΝ, θέλουν να ενωθούμε όλοι για να πάμε κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ, για να αποδεχτούμε όλοι την αύξηση των 77 λεπτών στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση, να συμφωνήσουμε όλοι για το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, να αποδεχτούμε τη λογική του σύγχρονου ραγιαδισμού. Ενότητα είναι κι αυτή. Ομως είναι ενότητα στην υπηρεσία του κεφαλαίου - είπε ο Γ. Μαυρίκος - και ξεκαθάρισε: Εμείς όμως μιλάμε για ενότητα με βάση τα ταξικά χαρακτηριστικά, σαν ενιαία τάξη απέναντι στο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του σε όλα τα επίπεδα, και στο πολιτικό και στο κοινωνικό».

Μπροστά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές -σημείωσε ο συνδικαλιστής - το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει ευθύνη να πρωτοστατήσει για την ήττα, το χτύπημα, την εξασθένιση του δικομματισμού και του οπορτουνισμού, των δυνάμεων που «σπέρνουν συγχύσεις, αυταπάτες, εγκλωβίζουν κόσμο». Πρέπει να «γίνει αντιληπτό από τον κάθε εργαζόμενο ότι έχει συμφέρον να διαμορφώσει ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί στους αγώνες που έτσι κι αλλιώς θα οργανώσουμε, αγώνες που πραγματικά μπορούν να αρθούν στο ύψος των αναγκών της εργατικής τάξης».


Πάντα στο πλευρό των εργαζομένων

Τη σημαντική δράση που έχουν οι ταξικές δυνάμεις στην περιοχή κατέγραψε η σύσκεψη που οργάνωσε χτες η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, εκπροσώπων από τα συνδικάτα σε Κατασκευές, Μέταλλο, Ιματισμό, Κόκα-Κόλα, Φάρμακο, Νέες Τεχνολογίες αλλά κι Επιτροπές Αγώνα που έχουν στηθεί σε διάφορους κλάδους.

«Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις, την τρομοκρατία, όπως στα αστικά ΚΤΕΛ. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην απεργία των εργαζομένων της Βάκενχουτ, που κράτησε πάνω από 80 ημέρες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Ταβουλάρης, στέλεχος του Μετώπου. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ χαιρέτισε ο Φώτης Κατσικαρώνης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα ανάλογες συσκέψεις. Χτες έγινε επίσης σύσκεψη και στην Πρέβεζα.

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης, στις 7μμ στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, ενώ στις 7.30 μμ, θα ξεκινήσει η σύσκεψη της Γραμματείας Λάρισας, στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου. Μεθαύριο, στις 6.30μ.μ., θα ξεκινήσει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης η σύσκεψη της Γραμματείας του Πειραιά, ενώ την ίδια μέρα συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί σε Αγρίνιο, Κέρκυρα και Λευκάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ