ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία του Πειραιά

«Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις προσεχείς εκλογές», τόνισαν χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας και η βουλευτής του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη στις περιοδείες στο Κρατικό Νίκαιας και Τζάνειο αντίστοιχα

Ο Γ. Τούσσας με τους εργαζόμενους στο Κρατικό Νίκαιας
Ο Γ. Τούσσας με τους εργαζόμενους στο Κρατικό Νίκαιας
Τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού που έχουν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι καθημερινά να αναγκάζονται να υπερεντατικοποιούν τη δουλιά τους, να μην παίρνουν τα ρεπό τους και να τους οφείλονται ακόμα άδειες από το 2006. Κλειστά κρεβάτια σε κρίσιμους τομείς, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και απαράδεκτες συνθήκες στα εξωτερικά ιατρεία για ασθενείς και εργαζόμενους αφού, αν και ολοκληρώθηκε, λόγω έλλειψης προσωπικού δε λειτουργεί ακόμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της καθημερινής λειτουργίας του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, όπως την περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στον Γιώργο Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στο νοσοκομείο. Οι καλυμμένες θέσεις δεν ανταποκρίνονται ούτε στις θέσεις που προβλέπει ο πεπαλαιωμένος πλέον Οργανισμός του νοσοκομείου, ο οποίος όταν έγινε τα κρεβάτια ήταν 450 και σήμερα είναι 730 και το προσωπικό παραμένει αριθμητικά το ίδιο. Ετσι, οι αυξημένες ανάγκες καλύπτονται κυριολεκτικά χάρη στην υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και στο φιλότιμο των εργαζομένων.

Ο Γιώργος Τούσσας τόνισε: «Είναι προφανές πως η πολιτική της διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων και στον τομέα της Υγείας, που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εναλλάξ, οξύνει τα προβλήματα». Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, αντιπαλεύει αυτή την πολιτική και διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους με χρηματοδότηση απ' το κράτος και τους εργοδότες. Αφού αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, επισήμανε ότι «τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις προσεχείς εκλογές» και κάλεσε τους εργαζόμενους «με την ψήφο τους να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να αναχαιτιστεί αυτή η πολιτική».

Τζάνειο: Σε οριακό σημείο

«Δεν πάει άλλο! Είμαστε σε οριακό σημείο», έλεγαν και ξανάλεγαν οι εργαζόμενοι του Τζάνειου Νοσοκομείου στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη έκανε περιοδεία χτες το πρωί στο νοσοκομείο.

Μόνο με βάση τον πεπαλαιωμένο Οργανισμό του νοσοκομείου λείπουν 150 νοσηλευτές, με αποτέλεσμα, στην πρωινή βάρδια, δύο νοσοκόμες να φροντίζουν 30 ασθενείς ενώ το απόγευμα και τη νύχτα υπάρχει μόνο μία. Στο διοικητικό και στο υπόλοιπο προσωπικό οι ελλείψεις φτάνουν στο 30%. Αποκαλυπτικές για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το νοσοκομείο είναι οι ελλείψεις στις μαίες, όπου με βάση τον Οργανισμό του 1986 προβλέπονται 15 θέσεις. Είναι καλυμμένες οι 12 και από αυτές για διάφορους λόγους απουσιάζουν 3. Ομως, το 1986 που συστάθηκε ο Οργανισμός οι τοκετοί ήταν 300-400 ετησίως και σήμερα μόνο το α΄ εξάμηνο του 2007 έφτασαν τους 800 και προφανώς οι υπάρχουσες μαίες είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Χτες οι μαίες αποφάσισαν στάση εργασίας για αύριο, Τετάρτη, και συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης. Από την ερχόμενη βδομάδα όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν σε κινητοποιήσεις και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

Η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ακολουθούν την ίδια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και κάλεσε τους εργαζόμενους με την ψήφο τους να βάλουν φραγμό σε αυτή την πολιτική.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων χωρίς ουσία

Τη χτεσινή περιοδεία του στο Λαϊκό νοσοκομείο χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για ανέξοδη προεκλογική υποσχεσιολογία, ενώ οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τις απαντήσεις τους στις δήθεν αιτιάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απλώς πιστοποίησαν πως οι αντιδράσεις τους στοχεύουν στη συνέχιση της δικομματικής αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας.

Ακόμα και η σειρά των γεγονότων, όπως καταγράφτηκαν απ' την ειδησεογραφία, καταδεικνύει την επικινδυνότητα της εναλλασσόμενης πολιτικής του δικομματισμού: Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για σκάνδαλο με τις προμήθειες στα νοσοκομεία και για ελλείψεις προσωπικού 3500 νοσηλευτών. Με αυτή την προσέγγιση για τις ελλείψεις, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αθωώσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική τους άφησαν πίσω τις τουλάχιστον 25000 κενές οργανικές θέσεις με τους παλιούς οργανισμούς των νοσοκομείων για να εμφανιστεί στη συνέχεια ως γαλαντόμος υποσχόμενος την κάλυψη αυτών των κενών με την αύξηση κατά 1% των δημόσιων δαπανών ως ποσοστού του ΑΕΠ. Είναι μια υπόσχεση άνευ περιεχομένου καθώς οι εκρηκτικές ανάγκες των νοσοκομείων αντιμετωπίζονται με γενικόλογες υποσχέσεις και όχι με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οσον αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, η κριτική του Γιώργου Παπανδρέου είναι υποκριτική καθώς μια απ' τις βασικές απ' τις προβλέψεις του νόμου για το δανεισμό των νοσοκομείων, να αποπληρώσουν τα χρέη τους, που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, υπήρξε και παλιότερη ρύθμιση απ' τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλο.

Στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου απάντησαν ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ ανταπάντησε ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας χωρίς καμιά αναφορά στις πραγματικές αιτίες των ελλείψεων και των χρεών στα νοσοκομεία. Οτι, δηλαδή, οι Ελληνες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας και ότι η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων δημιουργεί τεράστια χρέη προς τους προμηθευτές, τα οποία ρύθμισαν εναλλάξ οι κυβερνήσεις τους. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ρύθμισαν χρέη 197 δισ. δραχμών το 1997 και 355 δισ. ευρώ το 2001. Ακολούθησε ρύθμιση 2,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2004 απ' την κυβέρνηση της ΝΔ. Ομως η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων προκαλεί νέα χρέη που το Σεπτέμβρη του 2006 ανέρχονταν σε 1,9 δισ. ευρώ.

Απόφαση για τις συσκευές της ινσουλίνης

Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας ανακοίνωσε χτες ότι αποστέλλεται εγκύκλιος στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς με σκοπό τη χορήγηση στους ασφαλισμένους ασθενείς, μαζί με την εισπνεόμενη ινσουλίνη και της απαιτούμενης συσκευής, με τα αναλώσιμά της.

Η ετήσια δαπάνη για τα αναλώσιμα υλικά, περίπου 240 ευρώ, θα έπρεπε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τη μετακυλίει - κατά την πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - στα ασφαλιστικά ταμεία. Οσον αφορά τον ΟΓΑ - σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης - απαιτείται τροποποίηση του κανονισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Η εισπνεόμενη ινσουλίνη βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων και - κατά βάση - χορηγείται με συνταγή γιατρού σε ειδικές κατηγορίες ασθενών. Δηλαδή, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί μονοθεραπεία - όπως λένε οι ειδικοί - και για τον τρόπο χρήσης αποφασίζουν πάντα οι γιατροί.

Τα μελανά χρώματα στα νοσοκομεία

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη για τις δραματικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

«Ο πρόσφατος θάνατος (31.5.2007) του νεογνού στο Τζάνειο Νοσοκομείο είναι η μοιραία κατάληξη της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα Υγείας και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας», τονίζει η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη σε Επίκαιρη Ερώτησή της για τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Η απουσία, συνεχίζει, μονάδας νεογνών, παρότι προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό του νέου κτιρίου, η έλλειψη φορητής μονάδας μεταφοράς και η αδυναμία εκτέλεσης διακομιδής από το ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, σκιαγραφούν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Είναι αδιανόητο ένα νοσοκομείο, όπως το Τζάνειο, στο οποίο μόνο το πρώτο 5μηνο του 2007 έγιναν 790 τοκετοί να μη διαθέτει μονάδα νεογνών και τα σχετικά αιτήματα υπηρεσιακών παραγόντων να μην εισακούονται. Η πολιτική όμως που βάζει το οικονομικό κόστος πάνω από τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής δεν το επιτρέπει».

Η Ελπίδα Παντελάκη ερωτά τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη δημιουργία μονάδας νεογνών στο Τζάνειο Νοσοκομείο, καθώς και για την προμήθεια ειδικών ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ, ώστε παρόμοια περιστατικά να αντιμετωπίζονται στο μέλλον αποτελεσματικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ