Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων χωρίς ουσία

Τη χτεσινή περιοδεία του στο Λαϊκό νοσοκομείο χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για ανέξοδη προεκλογική υποσχεσιολογία, ενώ οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τις απαντήσεις τους στις δήθεν αιτιάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απλώς πιστοποίησαν πως οι αντιδράσεις τους στοχεύουν στη συνέχιση της δικομματικής αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας.

Ακόμα και η σειρά των γεγονότων, όπως καταγράφτηκαν απ' την ειδησεογραφία, καταδεικνύει την επικινδυνότητα της εναλλασσόμενης πολιτικής του δικομματισμού: Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για σκάνδαλο με τις προμήθειες στα νοσοκομεία και για ελλείψεις προσωπικού 3500 νοσηλευτών. Με αυτή την προσέγγιση για τις ελλείψεις, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αθωώσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική τους άφησαν πίσω τις τουλάχιστον 25000 κενές οργανικές θέσεις με τους παλιούς οργανισμούς των νοσοκομείων για να εμφανιστεί στη συνέχεια ως γαλαντόμος υποσχόμενος την κάλυψη αυτών των κενών με την αύξηση κατά 1% των δημόσιων δαπανών ως ποσοστού του ΑΕΠ. Είναι μια υπόσχεση άνευ περιεχομένου καθώς οι εκρηκτικές ανάγκες των νοσοκομείων αντιμετωπίζονται με γενικόλογες υποσχέσεις και όχι με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οσον αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, η κριτική του Γιώργου Παπανδρέου είναι υποκριτική καθώς μια απ' τις βασικές απ' τις προβλέψεις του νόμου για το δανεισμό των νοσοκομείων, να αποπληρώσουν τα χρέη τους, που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, υπήρξε και παλιότερη ρύθμιση απ' τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλο.

Στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου απάντησαν ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ ανταπάντησε ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας χωρίς καμιά αναφορά στις πραγματικές αιτίες των ελλείψεων και των χρεών στα νοσοκομεία. Οτι, δηλαδή, οι Ελληνες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας και ότι η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων δημιουργεί τεράστια χρέη προς τους προμηθευτές, τα οποία ρύθμισαν εναλλάξ οι κυβερνήσεις τους. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ρύθμισαν χρέη 197 δισ. δραχμών το 1997 και 355 δισ. ευρώ το 2001. Ακολούθησε ρύθμιση 2,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2004 απ' την κυβέρνηση της ΝΔ. Ομως η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων προκαλεί νέα χρέη που το Σεπτέμβρη του 2006 ανέρχονταν σε 1,9 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ