Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκατομμύρια παιδιά στις μυλόπετρες της εκμετάλλευσης

«Φτάνει πια η υποκρισία των ενόχων», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ανακοινώσεις από ΠΑΜΕ και ΠΣΟ

Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν σε όλη τη Γη ακόμα κι απ' την πιο τρυφερή τους ηλικία. Πάνω από 22.000 σκοτώνονται κάθε χρόνο σε εργατικά «ατυχήματα». Στην Ελλάδα, δουλεύουν 150.000 ανήλικοι. Χιλιάδες εργαζόμενοι μαθητές και σπουδαστές δουλεύουν πολύ πριν τα 18 τους χρόνια σε άθλιες συνθήκες για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών των οικογενειών τους.

Τα ανατριχιαστικά αυτά στοιχεία, ενδεικτικά της φρίκης που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός στις πιο τρυφερές ηλικίες, αναδεικνύει, σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. «Ολα αυτά δεν είναι απλά νούμερα για να τα θυμούνται κάποιοι μόνο ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά της Παιδικής Εργασίας. Είναι απόδειξη ότι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί το καπιταλιστικό σύστημα στις επόμενες γενιές είναι βαρβαρότητα, ανασφάλεια, πετσοκομμένα δικαιώματα», επισημαίνει το ΚΣ της ΚΝΕ. Και προειδοποιώντας πως «θα δούμε τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλους όσους "σέρνουν" τη νεολαία πίσω από το άρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» τονίζει: «Φτάνει πια, όχι άλλος εμπαιγμός! Είναι οι ίδιοι που πετάνε στο δρόμο τους γονείς μας... Είναι αυτοί που ως ανήλικους μάς αναγκάζουν να δουλεύουμε για να τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές μας κι όταν ως ενήλικοι ζητάμε εργασία μάς "προσφέρουν" ανεργία ή μερική απασχόληση, δηλαδή ...μισή ζωή!».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «στις σοσιαλιστικές χώρες τα παιδιά ήταν η μόνη ..."προνομιούχος τάξη"! Ακόμα και στην Κούβα σήμερα, μετά από περισσότερα από 40 χρόνια εγκληματικού εμπάργκο από τις ΗΠΑ, κανένα παιδί δε χρειάζεται να δουλέψει για να ζήσει». Τονίζει ότι «η μόνη "δουλιά" κάθε παιδιού μέχρι τα 18 του χρόνια πρέπει να είναι η μόρφωσή του», καλώντας τους νέους «να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Με την αγωνιστική και ανυπότακτη ψήφο τους στο ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές να "γυρίσουν την πλάτη" τους σε όλους αυτούς που δε διστάζουν να αλέθουν ακόμα και τα παιδικά μας χρόνια στις μηχανές του κέρδους!»

Αντίσταση στην πολιτική που «γεννά» την παιδική εργασία

«Να αντισταθούν στην πολιτική που ρίχνει τις τρυφερές σάρκες μικρών και μεγάλων παιδιών στα σαγόνια της ιμπεριαλιστικής κρεατομηχανής», καλεί τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Αλλά και «να ξεσκεπαστεί ο ρόλος, η υποκρισία, η διγλωσσία των οργανώσεων, που, από τη μια, μοιράζουν ανθρωπιστική βοήθεια και, από την άλλη, στηρίζουν ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς». Για να ξεσκεπαστεί, επίσης, και να καταδικαστεί η πολιτική και η υποκρισία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «δίνουν εξετάσεις στην πλουτοκρατία για το ποιος από τους δύο θα υλοποιήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα αντιλαϊκά μέτρα».

Τέλος, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), σημειώνοντας ότι «το κεφάλαιο δεν κάνει διακρίσεις και εκμεταλλεύεται τα παιδιά σαν εργαλεία για τη συσσώρευση κερδών για τους καπιταλιστές», καλεί τις 160 οργανώσεις - μέλη που έχει σε 80 χώρες να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην παιδική εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ