Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πλούσιος ο απολογισμός δράσης του εξαμήνου

Συνεδρίασε άτυπα χτες στη Γενεύη το Προεδρικό Συμβούλιο

Ο Γ.Μαυρίκος μιλάει στο Προεδρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης
Ο Γ.Μαυρίκος μιλάει στο Προεδρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης
ΓΕΝΕΥΗ (Του απεσταλμένου μας ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Τα θετικά βήματα που καταγράφει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στην πορεία για την οργανωτική της ανασυγκρότηση και την ισχυροποίησή της, μετά το 15ο Συνέδριο της Αβάνας (Δεκέμβρης 2005), επιβεβαίωσε η άτυπη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου της, που έγινε χτες στη Γενεύη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και παρατηρητών από 17 χώρες των πέντε ηπείρων. Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο απολογισμός της δράσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 και ο προγραμματισμός των κεντρικών δραστηριοτήτων μέχρι τον επόμενο Γενάρη, οπότε και είναι προγραμματισμένο να γίνει το 2ο τακτικό Προεδρικό Συμβούλιο, στο Σουδάν.

Τόσο στον απολογισμό της Γραμματείας, την εισήγηση της οποίας έκανε ο ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, όσο και στις τοποθετήσεις των επικεφαλής και των αντιπροσώπων από τα Περιφερειακά Γραφεία και τις Κλαδικές Διεθνείς που πήραν μέρος στη συνεδρίαση, καταγράφηκαν οι πλούσιες και πολύμορφες δραστηριότητες του τελευταίου εξαμήνου σε κεντρικό, κλαδικό και τοπικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η προετοιμασία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης Γυναικών (θα γίνει στις Βρυξέλλες το Σεπτέμβρη του 2007), η συμμετοχή της ΠΣΟ στο 14οΣυνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών στη Βενεζουέλα, η συμμετοχή και παρέμβαση σε συνέδρια συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, η πολυήμερη περιοδεία αντιπροσωπείας της Γραμματείας στη Λατινική Αμερική και οι επαφές με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η έκδοση ντοκουμέντων και υλικού για διάφορα ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη, η διοργάνωση ημερίδων με συνδικαλιστική και διεθνή θεματολογία και οι προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις για την επαναδραστηριοποίηση Κλαδικών Διεθνών, όπως αυτές των εργαζομένων στις Μεταφορές, στον Τουρισμό, στο Μέταλλο και στην Ενέργεια κ.ά.

Από τη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ
Από τη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ
Το σύνολο των δραστηριοτήτων βοήθησαν στην προβολή και διεκδίκηση αιτημάτων της παγκόσμιας εργατικής τάξης, αύξησαν το κύρος της ΠΣΟ και συντέλεσαν στο ξαναζωντάνεμα των λειτουργικών τμημάτων της. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν και το γεγονός ότι από το περασμένο, 1ο Προεδρικό Συμβούλιο, που είχε γίνει στις Βρυξέλλες, μέχρι και σήμερα, δέκα νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο έχουν καταθέσει αίτημα να ενταχθούν στην ΠΣΟ. Ενώ από το 15ο Συνέδριο της Αβάνας και μέχρι το τέλος του 2006, άλλες 21 οργανώσεις είχαν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χτεσινή άτυπη συνεδρίαση ζήτησαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι μαζικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που δεν είναι μέλη της ΠΣΟ, από χώρες όπως η Λευκορωσία και η Ινδία, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή της Ομοσπονδίας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Γ. Μαυρίκος στάθηκε στην ανάγκη να ενταθούν οι ρυθμοί της οργανωτικής ανασυγκρότησης, με την ανάληψη ακόμα πιο αποφασιστικής δράσης, τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία, το αντιπάλεμα των αδυναμιών και την ουσιαστική λειτουργία όλων των οργάνων. Ανάμεσα στις κεντρικές δραστηριότητες που αποφασίστηκαν για το επόμενο εξάμηνο είναι και το Συνέδριο της Διεθνούς των Μεταφορών (Νοέμβρης 2007, Βραζιλία), η Παγκόσμια Διάσκεψη Συνδικάτων (Δεκέμβρης 2007, Κίνα), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη Γυναικών, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα από σήμερα το Συνέδριο της Κλαδικής Μεταφορών - Επικοινωνιών (2023-11-21 00:00:00.0)
Πλατιά αναγνώριση της δράσης και του ρόλου της ΠΣΟ (2007-06-14 00:00:00.0)
Στόχος η ισχυροποίηση της ΠΣΟ (2006-06-18 00:00:00.0)
Δύσκολος αλλά ωραίος ο δρόμος που επιλέξαμε (2005-12-30 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι εργασίες (2005-12-02 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας της (2000-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ