Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Στόχος η ισχυροποίηση της ΠΣΟ

Συνδικαλιστές από διάφορες χώρες μιλούν στο «Ρ» για τη νέα πορεία της Ομοσπονδίας

Η αφίσα που τύπωσε η ΠΣΟ για τη φετινή Πρωτομαγιά: «1η Μάη 2006. ΠΣΟ: Ταξικά προσανατολισμένη, ενωμένη, σύγχρονη, δημοκρατική, ανεξάρτητη»
Η αφίσα που τύπωσε η ΠΣΟ για τη φετινή Πρωτομαγιά: «1η Μάη 2006. ΠΣΟ: Ταξικά προσανατολισμένη, ενωμένη, σύγχρονη, δημοκρατική, ανεξάρτητη»
Στο «καινούριο ξεκίνημα», που αναπτύσσει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στη δράση της «μετά από το συνέδριο στην Αβάνα», αναφέρεται μιλώντας στο «Ρ» ο Χ. Μαχαντεβάν, από την Πανινδική Συνδικαλιστική Οργάνωση (AITUC), μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ και υπεύθυνος για το Περιφερειακό Γραφείο Ασίας - Ειρηνικού: «Η δράση της ΠΣΟ αναπτύσσεται σε όλες τις μεριές του κόσμου, νέα μέλη μας προσεγγίζουν. Εντεκα νέες οργανώσεις ενδιαφέρονται να μπουν στην ΠΣΟ, όπως η AICCTU, μια ινδική συνδικαλιστική οργάνωση πανεθνικής εμβέλειας. Ακόμα, η κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση των Ινδών εργατών στο πετρέλαιο. Μία οργάνωση από τις Φιλιππίνες, μία άλλη από το Μπανγκλαντές».

Αναφερόμενος στον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της δουλιάς της Ομοσπονδίας, σημειώνει: «Η ΠΣΟ "απαντά" σε θέματα που αφορούν τους εργάτες, όπως ζητήματα για τους μετανάστες εργάτες», εξηγώντας ότι είναι πάρα πολλοί οι εργάτες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που μεταναστεύουν.

Να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων

Μιλώντας για τη ραγδαία επέκταση των «"άτυπων" μορφών απασχόλησης» επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητο η ΠΣΟ και τα μέλη της να συμβάλουν στη δραστηριοποίηση, στη συνδικαλιστική οργάνωση όσων εργάζονται εποχιακά, περιστασιακά, όσων δουλεύουν χωρίς να εξασφαλίζουν ούτε κοινωνική ασφάλιση». Συμπληρώνει μάλιστα ότι σε πολλές χώρες, 9 στους 10 εργαζόμενους σε τέτοιο καθεστώς δεν είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα. Καταλήγοντας, τονίζει πως, το Νοέμβρη του 2006, «η AITUC - η οποία ιδρύθηκε το 1921 και αριθμεί πάνω από 4 εκατομμύρια μέλη - ετοιμάζει ένα μεγάλο συλλαλητήριο γι' αυτούς τους εργαζόμενους, για να αποκτήσουν το δικαίωμα στην απεργία, να κατοχυρωθεί νομικά η κοινωνική τους ασφάλιση».

«Είναι πολύ σημαντικό η ΠΣΟ να διατηρήσει τον προσανατολισμό της, τις αρχές που υπερασπίζεται, όπως την ανάγκη της ταξικής πάλης, την αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση δράσης. Είναι πολύ σημαντικό να αναζωογονηθεί, να σταθεί στο ύψος των σύγχρονων προκλήσεων και εξελίξεων», υπογραμμίζει η Οσιρις Οβιέδο ντε λα Τόρε, από τη Συνομοσπονδία Εργατών Κούβας (CTC), η οποία αναλαμβάνει από το φετινό καλοκαίρι την ευθύνη για το Γραφείο της ΠΣΟ στη Γενεύη.

Σθεναρή αντίσταση στην επιθετικότητα του κεφαλαίου

«Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή κάθε εργαζόμενου, ώστε να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο σθεναρά την επιθετικότητα του καπιταλισμού», ξεκαθαρίζει με τη σειρά του ο Χάιμε Μαρτίνες, από την Οργάνωση των Εργαζομένων στην Κεντρική Τράπεζα της Κολομβίας (CUT). Ενώ σχολιάζοντας πώς η CUT έγινε μέλος της ΠΣΟ, εξηγεί ότι «τα μέλη μας θεώρησαν σημαντικό η οργάνωση να ενταχθεί τις γραμμές του παγκόσμιου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

«Η ΠΣΟ είναι μία πολύ σημαντική οργάνωση», επισημαίνει ο Αντόν Γκαλινία, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Λευκορωσίας (FPB), η οποία αριθμεί πάνω από 4 εκατομμύρια μέλη (περίπου το 90% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού). «Μετά το 15ο Συνέδριο έχουν γίνει πολλές θετικές αλλαγές. Η οργάνωσή μας υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΠΣΟ. Πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν στην ισχυροποίησή της. Ενώ από την άλλη μεριά αυτός ο προσανατολισμός δράσης θα ενισχύσει και τη θέση των οργανώσεων - μελών της», σημειώνει.

Καταλήγοντας, στέκεται στην ανάγκη να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η επικοινωνία μεταξύ των μελών, η ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός δράσης.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ