ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απελευθερωθεί άμεσα ο 19χρονος φοιτητής

Την άμεση απελευθέρωση του 19χρονου φοιτητή Παναγιώτη Κ., που κρατείται άδικα προφυλακισμένος στις φυλακές Αυλώνα, ζητά, με ανακοίνωση - έκκληση, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).«Συνεχίζεται η άδικη προφυλάκιση του δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Παναγιώτη Κ., ενός από τους 49 αθωωθέντες φοιτητές των πρόσφατων κινητοποιήσεων», τονίζεται εξαρχής στην ανακοίνωση.

Και σημειώνει: «Η σύλληψή του έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου 5/5/07, όταν άνδρες της Ασφάλειας έκαναν έλεγχο ταυτότητας, σε αντίθετη κατεύθυνση από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, όπου δυο ώρες πριν γίνονταν μουσικές εκδηλώσεις φοιτητικής παράταξης και παράλληλα επεισόδια από τους "γνωστούς άγνωστους"».

Υπενθυμίζεται ότι, τον 19χρονο Παναγιώτη, επισκέφτηκε στις φυλακές Αυλώνα αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ενώ και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ είχε κάνει παρέμβαση για τον φοιτητή. Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι όπως είχε πει και ο πατέρας του φοιτητή, Νίκος, στο «Ρ», «κανείς υπεύθυνος δε λέει να αναλάβει την ευθύνη, να βγάλει το παιδί μας από τη φυλακή και να το σώσει από αυτό το βάσανο που έχει πέσει χωρίς να είναι υπεύθυνος».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ: «Γιατί, ενώ από όλα τα στοιχεία δεν προκύπτει συμμετοχή του στα επεισόδια, συνεχίζει να κρατείται προφυλακισμένος; Ο Παναγιώτης έπρεπε αυτό το μήνα να διαβάζει για τις εξετάσεις του. Η προφυλάκισή του είναι άδικη. Φαίνεται σαν να τιμωρούνται μ' αυτό τον τρόπο οι αγώνες της νέας γενιάς. Οι γονείς είμαστε περήφανοι που τα παιδιά μας αγωνίζονται! Νιώθουμε πιο αισιόδοξοι για τη ζωή και το μέλλον τους, όταν παίρνουν την υπόθεση των σπουδών και της ζωής τους στα χέρια τους».

Και η ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ καταλήγει: «Οπως στηρίξαμε τους αγώνες τους, έτσι και στις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης και συκοφάντησης είμαστε στο πλευρό τους και απαιτούμε: Την άμεση απελευθέρωση του 19χρονου φοιτητή Παναγιώτη Κ. και την απαλλαγή του από κάθε κατηγορία».

Γιόρτασαν την απελευθέρωση του Τζ. Ασλάμ

Εκδήλωση με αφορμή την απελευθέρωση του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα από την Πακιστανική Κοινότητα με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων. Σε κλίμα γιορτής, με ποιήματα και μουσικές της χώρας τους, Πακιστανοί που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Ελληνες βρέθηκαν μαζί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και γνωστοποίησαν τη θετική έκβαση του αγώνα τους, αφού ο Τ. Ασλάμ δε θα απελαθεί στο Πακιστάν.

Στη χτεσινή εκδήλωση, εκ μέρους της ΚΟΑ του ΚΚΕ, μίλησε ο Γιώργος Θεοδώρου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα με τις απαγωγές, έκανε ό,τι μπορούσε και μέσα κι έξω από τη Βουλή, στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς, να αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες και οι πολιτικές ευθύνες. Οπως σημείωσε, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε το 2001 το κείμενο του τρομονόμου της ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ τον έφερε στη Βουλή και τον ψήφισε το 2004. Η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε πρόσφατα με το φασιστικό καθεστώς του Πακιστάν σύμβαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

Παίρνοντας το λόγο, ο Δημήτρης Σουλιώτης από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» τόνισε πως η απελευθέρωση του Τ. Ασλάμ αποτελεί μία θετική έκβαση ενός αγώνα, αλλά θα πρέπει να δοθούν πολλές μάχες από εδώ κι εμπρός. Από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» παραβρέθηκαν επίσης ο Στρατής Κόρακας και ο Νίκος Τσιούνης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο», της Διεθνούς Αμνηστίας, της Πρωτοβουλίας Γένοβα και της Πρωτοβουλίας ενάντια στις απαγωγές.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παραδίδονται στο λαό μόνο ... προεκλογικά!

Πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των στρατοπέδων (στη φωτ. το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι)ζήτησε να ληφθούν η ΝΑΣ
Πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των στρατοπέδων (στη φωτ. το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι)ζήτησε να ληφθούν η ΝΑΣ
Φαίνεται πως η απομάκρυνση των στρατοπέδων της Δυτικής Αθήνας και η απόδοσή τους στο λαό ως χώροι αναψυχής, πρασίνου και ιστορικής μνήμης, υπάρχουν στην πολιτική των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων μόνο ως προεκλογική δέσμευση που ενώ θρασύτατα συνεχώς εξαγγέλλεται, ποτέ δεν υλοποιείται!

Ετσι και χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών - Πειραιά, με θέμα την τύχη των στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ - ΔΕΗ Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων, περίσσεψε η προεκλογική υποκρισία τόσο από τις παρατάξεις του δικομματισμού που διοικούν το συλλογικό όργανο, όσο και από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε διά της παρουσίας του υπουργού Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονα, αντίστοιχα, περί δήθεν δημιουργίας χώρων πρασίνου.

Με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων - όπως έκανε ξεκάθαρο στο ψήφισμα που κατέθεσε η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία - «τα στρατόπεδα εξακολουθούν να λειτουργούν, να εκσυγχρονίζονται και να αναβαθμίζονται», παρά τις δήθεν δεσμεύσεις τους για άμεση απομάκρυνση. Η ΝΑΣ, αφού θυμίζει τις δεσμεύσεις Σημίτη το 1996, του Κ. Λαλιώτη το 1998 και του Κ. Καραμανλή το 2003, επισημαίνει: «Οι ίδιοι που παρέδωσαν τη λαϊκή περιουσία στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, σήμερα, μπροστά στις εκλογές, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα». Στο ψήφισμα της ΝΑΣ ζητείται η κατάργηση του νόμου 2745/1999 που επιχειρεί την οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση των χώρων. Πρόκειται για το νόμο του ΠΑΣΟΚ «πάνω στον οποίο κινούμαστε», όπως είπε χαρακτηριστικά χτες ο Β. Μεϊμαράκης!

Ο ίδιος θεώρησε... παραχώρηση από την κυβέρνηση το τεμάχισμα ουσιαστικά των χώρων των στρατοπέδων. Οπως είπε, ο σχεδιασμός είναι να δοθούν τμηματικά κάποια στρέμματα - ψίχουλα σε δήμους, με ξεχωριστές συμφωνίες. Η υπερνομάρχης, Φ. Γεννηματά, ξεχνώντας βέβαια τις ευθύνες της για τη μη διεκδίκηση των χώρων, ζήτησε τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού φορέα που θα διαχειρίζεται τους ελεύθερους χώρους. Ο Αρ. Ντινόπουλος, επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, ουσιαστικά ευχαρίστησε τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς - όπως είπε - χάρη σε αυτές διαφυλάχτηκαν οι χώροι. Μετά απ' όλα αυτά είναι προφανές γιατί η εισήγηση του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου εξαντλήθηκε στην αποστολή εγγράφων προς τους αρμόδιους φορείς...

Αντίθετα, η ΝΑΣ ζήτησε την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και για τα στρατόπεδα, αλλά και για όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.

Εκρηξη στις φυλακές Νιγρίτας

Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής στο συγκρότημα των νέων δικαστικών φυλακών στη Νιγρίτα Σερρών. Η έκρηξη σημειώθηκε στο υπό κατασκευή κτίριο της Διοίκησης στο κέντρο του κτιριακού συγκροτήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες προήλθε από ενεργοποίηση εμπρηστικού μηχανισμού.

Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της επίθεσης. Σημειώνεται πάντως ότι το κτιριακό συγκρότημα ήταν να παραδοθεί το Σεπτέμβρη οπότε θα ξεκινούσε και η λειτουργία των δικαστικών φυλακών.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων!

Με σύνθημα «Κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους», πλήθος μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήκωσαν το περασμένο Σάββατο τις μπάρες στα διόδια των Τεμπών, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, για την ελεύθερη διέλευση των διερχόμενων οδηγών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ, έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση στα Τέμπη, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των διοδίων και διεκδικώντας την κατάργησή τους και δημόσιες, σύγχρονες, φτηνές συγκοινωνίες. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, παρέμειναν εκεί για μια ώρα - από τις 11.30 π.μ. έως τις 12.30 το μεσημέρι - και οι οδηγοί περνούσαν ελεύθερα χωρίς να πληρώνουν διόδια, επικροτώντας την αγωνιστική πρωτοβουλία των κομμουνιστών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβαζαν την ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ που μοιράστηκε, στην οποία, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι «το ΚΚΕ αγωνίζεται για να καταργηθούν τα διόδια. Να υπάρχει παντού ελεύθερη διέλευση, χωρίς κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους, στην Αττική Οδό, στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Ολα τα μεγάλα έργα σού ανήκουν γιατί φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ