ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εβγαλαν τον αγώνα τους στο δρόμο

Για μια ώρα απέκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών -Κορίνθου

Η διάθεση των 1.500 περίπου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να αγωνιστούν για να επιστρέψουν στη δουλιά τους οι 11 απολυμένοι συνάδελφοί τους και συνολικά για να «κόψουν τη φόρα» της αγοράστριας γερμανικής εταιρείας Thyssen Krupp για δραστική συρρίκνωση προσωπικού και ναυπηγείου στο όνομα της ...ανταγωνιστικότητά της, αποτυπώθηκε και χτες, όταν σύσσωμοι απέκλεισαν για μία περίπου ώρα την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου στο ύψος της αερογέφυρας.

Αυτή η μορφή κινητοποίησης αποφασίστηκε χτες το πρωί από τη διοίκηση του Σωματείου κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων. Ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης στα πλαίσια απεργίας.

Εδώ και 9 μέρες που έχουν ξεκινήσει οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με ευθύνη της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου, ο αγώνας δίνεται «εντός των τειχών» και με διεκδικητικό πλαίσιο που αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην οποία οι δύο παρατάξεις έβαλαν πλάτη για να εφαρμοστεί και στο ναυπηγείο, όταν αυτό το 2001 παραδόθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη γερμανική HDW - την οποία στη συνέχεια απορρόφησε η Thyssen.

Χτες, για πρώτη φορά, ο αγώνας βγήκε έξω από την πύλη των ναυπηγείων, κάτι που από την πρώτη στιγμή έθετε ως αίτημα η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής (ΕΕΝΣ), ενώ συνεχώς αυξάνονται οι εργαζόμενοι που συντάσσονται με το διεκδικητικό πλαίσιο της παράταξης για ναυπηγείο στον κρατικό έλεγχο και δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ με την οποία ζητούσε την άμεση ανάκληση των απολύσεων, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπέγραψαν τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης. Μια σύμβαση όμως που ακέραιη διατηρεί σε ισχύ και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ακριβώς αυτήν την αλήθεια υπενθύμισε στον υφυπουργό η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και το γεγονός ότι κρατάει σε ισχύ τη σύμβαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας στην οποία ορκίζονται άλλωστε και τα δύο κόμματα. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και κατήγγειλε ότι οι Γερμανοί ιδιοκτήτες εκβιάζουν ωμά χρησιμοποιώντας τις απολύσεις, προκειμένου να πάρουν δουλιές από το κράτος και συγκεκριμένα από το υπουργείο Αμυνας. Η βουλευτής απαίτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, όχι μόνο για να ανακληθούν οι 11 απολύσεις, αλλά και να μην προχωρήσουν αυτές που προγραμματίζονται.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Συνδικαλιστικές διώξεις και αυταρχισμός

Η «πράσινη» διοίκηση του δήμου απέλυσε συνδικαλιστή και έφερε την Αστυνομία στο Δημοτικό Συμβούλιο για να υπερασπιστεί την αντεργατική πολιτική της

Πολιτική αυταρχικού κατήφορου εγκαινίασε η ΠΑΣΟΚική διοίκηση του Δήμου Αγίου Παύλου με την απόλυση του Βασίλη Μάντζιου, στελέχους του ΠΑΜΕ και αναπληρωτή Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος δούλευε επί 8 χρόνια με σύμβαση αορίστου χρόνου ως διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης. Η ευθεία πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη έγινε με πρόσχημα ότι δεν ασκούσε καλά τα καθήκοντά του κατά την προηγούμενη διοίκηση.

Στη διάρκεια της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε η αντιδημοκρατική κατρακύλα της διοίκησης. Ο δήμαρχος κάλεσε την Αστυνομία για να πετάξει έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων που πήγαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα να ανακληθεί η παράνομη απόλυση και να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του συνδικαλιστή- συναδέλφου τους. Δημιουργήθηκε ένταση και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΕΑΚ.

Η δίωξη του Β. Μάντζιου έρχεται ως προπομπός μαζικών απολύσεων, αφού η δημοτική αρχή του κ. Βαρσάμη έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο στη Δημοτική Επιχείρηση και να πετάξει στο δρόμο τους 23 συμβασιούχους εργαζόμενους που απασχολεί.

Ο αυταρχικός κατήφορος της διοίκησης του δήμου έχει έναν ακόμη στόχο, όπως καταγγέλλει η «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Αγίου Παύλου - Ευαγγελίστριας»: Να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα αντιλαϊκά μέτρα που αποφάσισε η δημοτική αρχή με την ανοιχτή στήριξη ή την ανοχή των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Πλανόπουλου και Μάτη). Μέτρα που αφορούν σε διπλασιασμό των τροφείων του Παιδικού Σταθμού, αύξηση κατά 20% των διδάκτρων του Ωδείου, αύξηση κατά 45% του κόστους για τις παιδικές κατασκηνώσεις και επιβολή για πρώτη φορά οικονομικής επιβάρυνσης για το πρόγραμμα «Παιδί και Θάλασσα».

ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κοροϊδίες και «λάσπη»

Ανακοίνωση από τη ΝΕ του ΚΚΕ για τον εμπαιγμό των απολυμένων της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»

Πετώντας λάσπη στο ΚΚΕ, στο στέλεχός του και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρήστο Τρεμπελή, προσπαθεί ο δήμαρχος Νάουσας να αποσείσει τις προσωπικές του ευθύνες για τους απολυμένους της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» που εδώ και περίπου 2 χρόνια παραμένουν απλήρωτοι για την εργασία τους σε πρόγραμμα μερικής απασχόλησης (18μηνης διάρκειας) του δήμου.

Κυβέρνηση και Δήμος Νάουσας κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους αφού κανείς δε φρόντισε να νομιμοποιήσει την απασχόλησής τους, ούτε καν στις θέσεις μερικής απασχόλησης και να διασφαλίσει τα κονδύλια για την πληρωμή τους. Δεν έφτανε όμως αυτό, ο δήμος άσκησε και έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τους εργαζόμενους και ανάγκαζε το δήμο να καταβάλει άμεσα ένα μέρος των δεδουλευμένων που τους όφειλε. Τώρα ο δήμαρχος εγκαλεί τον Χ. Τρεμπελή για την κριτική που ασκεί, λέγοντας ότι «προσπαθεί να υφαρπάξει ψήφους για το κόμμα του».

Το ποιος χρησιμοποιεί την αγωνία των εργαζομένων για να κλέψει την ψήφο τους, αποκαλύπτεται από τις επιστολές του ίδιου του δημάρχου στα ΜΜΕ. Στις 30/9/2006, πριν τις δημοτικές εκλογές, δήλωνε ότι «... θα μεριμνήσει ο ίδιος ο δήμος να τους καταβληθούν οι απαιτήσεις τους». Τώρα άλλαξε γνώμη και δηλώνει ότι «... δεν έχει την υποχρέωση ο δήμος να πληρώσει τους εργαζόμενους από τον προϋπολογισμό του, στερώντας τη Νάουσα από σημαντικά έργα».

«Ο εμπαιγμός των απολυμένων της "ΤΡΙΚΟΛΑΝ" που εργάστηκαν στο Δήμο της Νάουσας αποκαλύπτει το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής που υλοποιούν χέρι - χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Και καλεί τον εργαζόμενο λαό να μετατρέψει την πείρα του, ακόμα πιο αποφασιστικά, σε δράση. «Τόσο στο δρόμο της ανυπακοής, της λαϊκής αντεπίθεσης, όσο και στην κάλπη, στις επερχόμενες εκλογές ενισχύοντας το ΚΚΕ, που όλο αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων - κατακτήσεων τους».

ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Ενοικιάσεις εργαζομένων από δήμο!

Σε ενοικίαση εργαζομένων του και μάλιστα επί αμοιβή, προχωράει ο Δήμος Χανίων, ανοίγοντας το δρόμο πανελλαδικά στην «ενοικίαση» εργαζομένων ενός ΟΤΑ από άλλον, σύμφωνα με το άρθρο 222 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Χανίων αποφάσισε να δανείσει, για τις «ανάγκες» της αστυνόμευσης του Δήμου Πλατανιά, δύο δημοτικούς αστυνομικούς, από το μήνα Ιούνη σε πρώτη φάση και άλλους δύο στη συνέχεια. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από αίτημα του Δήμου Πλατανιά, σε μια προσπάθεια, όπως ισχυρίζεται, «να λύσει» το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο δήμων, η διάρκεια ορίζεται από τις 15 Ιούνη έως και τις 15 Σεπτέμβρη του 2007, έναντι του ποσού των 23.000 ευρώ που θα καταβάλει ο Δήμος Πλατανιά στο Δήμο Χανίων σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, δε δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω. Μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα, 11 Ιούνη, το βράδυ, και παρά τις έντονες αντιδράσεις, αποφασίστηκε τελικά η υλοποίηση της σύμβασης, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ενέργειες απολύτως νόμιμες.

Με έγγραφό του, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΤΑ Ν. Χανίων, προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις, που με «νόμιμο» τρόπο, όπως σημειώνει, οδηγούν τους εργαζόμενους σε νέο εργασιακό μεσαίωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ