Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εβγαλαν τον αγώνα τους στο δρόμο

Για μια ώρα απέκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών -Κορίνθου

Η διάθεση των 1.500 περίπου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να αγωνιστούν για να επιστρέψουν στη δουλιά τους οι 11 απολυμένοι συνάδελφοί τους και συνολικά για να «κόψουν τη φόρα» της αγοράστριας γερμανικής εταιρείας Thyssen Krupp για δραστική συρρίκνωση προσωπικού και ναυπηγείου στο όνομα της ...ανταγωνιστικότητά της, αποτυπώθηκε και χτες, όταν σύσσωμοι απέκλεισαν για μία περίπου ώρα την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου στο ύψος της αερογέφυρας.

Αυτή η μορφή κινητοποίησης αποφασίστηκε χτες το πρωί από τη διοίκηση του Σωματείου κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων. Ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης στα πλαίσια απεργίας.

Εδώ και 9 μέρες που έχουν ξεκινήσει οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με ευθύνη της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου, ο αγώνας δίνεται «εντός των τειχών» και με διεκδικητικό πλαίσιο που αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην οποία οι δύο παρατάξεις έβαλαν πλάτη για να εφαρμοστεί και στο ναυπηγείο, όταν αυτό το 2001 παραδόθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη γερμανική HDW - την οποία στη συνέχεια απορρόφησε η Thyssen.

Χτες, για πρώτη φορά, ο αγώνας βγήκε έξω από την πύλη των ναυπηγείων, κάτι που από την πρώτη στιγμή έθετε ως αίτημα η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής (ΕΕΝΣ), ενώ συνεχώς αυξάνονται οι εργαζόμενοι που συντάσσονται με το διεκδικητικό πλαίσιο της παράταξης για ναυπηγείο στον κρατικό έλεγχο και δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ με την οποία ζητούσε την άμεση ανάκληση των απολύσεων, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπέγραψαν τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης. Μια σύμβαση όμως που ακέραιη διατηρεί σε ισχύ και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ακριβώς αυτήν την αλήθεια υπενθύμισε στον υφυπουργό η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και το γεγονός ότι κρατάει σε ισχύ τη σύμβαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας στην οποία ορκίζονται άλλωστε και τα δύο κόμματα. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και κατήγγειλε ότι οι Γερμανοί ιδιοκτήτες εκβιάζουν ωμά χρησιμοποιώντας τις απολύσεις, προκειμένου να πάρουν δουλιές από το κράτος και συγκεκριμένα από το υπουργείο Αμυνας. Η βουλευτής απαίτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, όχι μόνο για να ανακληθούν οι 11 απολύσεις, αλλά και να μην προχωρήσουν αυτές που προγραμματίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ