Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Ανησυχητικά κρούσματα στο «Αττικόν»

Ασθενής έχασε τη ζωή του επειδή προσβλήθηκε από σπάνιο μύκητα

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και τέσσερις ακόμα μολύνθηκαν με το σπάνιο και επικίνδυνο μύκητα «Mucor», που σχετίζεται κυρίως με τη χρήση μη αποστειρωμένων μολυσμένων γαζών και επιδέσμων. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από δημοσιεύματα εφημερίδων βδομάδες αργότερα από τη μόλυνση των ασθενών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την Επιτροπή Λοιμώξεων του «Αττικόν», υπάρχουν πέντε τεκμηριωμένα κρούσματα ασθενών που έχουν μολυνθεί και ένας ακόμα ασθενής που θεωρείται ύποπτο περιστατικό και η περίπτωσή του διερευνάται. Στις αρχές του μήνα ασθενής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής που έπασχε και από διαβήτη μολύνθηκε από το μύκητα με αποτέλεσμα να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και κατέληξε. Δυο ακόμα ασθενείς, που είχαν προσβληθεί από το μύκητα κατέληξαν στο νοσοκομείο, όμως σύμφωνα με την επιτροπή λοιμώξεων, σε καμία περίπτωση δεν κατέληξαν από το μύκητα, αλλά από βαριάς μορφής ασθένεια που προϋπήρχε. Στο νοσοκομείο μέχρι και χτες νοσηλεύονταν δύο ασθενείς για τους οποίους έχει επιβεβαιωθεί η μόλυνση και ένας που θεωρείται «ύποπτο» περιστατικό.

«Το συμβάν έχει λήξει διότι πάνω από δύο βδομάδες δεν έχει εμφανιστεί νέο κρούσμα. Λάβαμε ισχυρά μέτρα για την προστασία από το μύκητα. Ομως δε στάθηκε δυνατό να εντοπίσουμε την πηγή της μόλυνσης», ανέφερε στο «Ρ» η Κυριακή Κανελλακοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας και λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων του «Αττικόν».

«Χρειάζεται έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό»

Και το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια τη δραματική υποστελέχωση του «Αττικού», που οδηγεί σε ανασφαλείς συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Η Αθανασία Τζιώκα, γιατρός, μέλος της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του «Αττικού», υπογράμμισε στο «Ρ»: «Η αποστείρωση, όπως και κάθε τμήμα του νοσοκομείου, χρειάζεται έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλιά του. Τα καίρια αυτά τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με έκτακτους, αποσπασμένο προσωπικό και νεοδιοριζόμενους, με εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις εργασίας που μέχρι να εκπαιδευτούν λήγει η σύμβασή τους ή με εργαζόμενους ανειδίκευτους. Τα νοσοκομεία είναι εξειδικευμένοι χώροι εργασίας, κάθε εργασία χρειάζεται εξειδίκευση και αυτό δεν μπορεί να γίνει με εποχιακό προσωπικό και με την παράδοση τομέων στους ιδιώτες εργολάβους. Ακόμα και η καθαρίστρια που θα καθαρίσει τμήματα του νοσοκομείου πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένη για να γνωρίζει τις διαδικασίες που χρειάζονται στην καθαριότητα στον ειδικό χώρο, για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για την ίδια, το υπόλοιπο προσωπικό και τους ασθενείς. Ομως, η καθαριότητα, η εστίαση, η φύλαξη, η τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου έχουν δοθεί στους ιδιώτες, όπου οι εργαζόμενοι εναλλάσσονται και πληρώνονται με μισθούς πείνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ