Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γονατίζουν τα δημόσια νοσοκομεία

Σταματά από σήμερα η εφημερία στο Νοσοκομείο Πατησίων λόγω έλλειψης προσωπικού

Ενας απίστευτος δικομματικός καυγάς, στο όνομα της υγείας του λαού, για την υφαρπαγή της ψήφου, γίνεται μπροστά στα γονατισμένα, στην κυριολεξία, νοσοκομεία, που αποτέλεσαν τα πειραματόζωα της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η αντιπαράθεση όχι μόνο βρίσκεται μακριά απ' τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας αλλά καταδεικνύει πόσο επικίνδυνη για τη λαϊκή υγεία είναι η κυριαρχία του δικομματισμού και πόσο αναγκαίο είναι το πλήγμα του στις επερχόμενες εκλογές.

Ενα απ' τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πατησίων, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αναστείλουν από σήμερα τις εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι, εκτός απ' την αναστολή, κατήγγειλαν με εξώδικο ως επισφαλή τη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς το προσωπικό βρίσκεται στα όρια του συναγερμού.

Σταματούν οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Πατησίων

Το Νοσοκομείο Πατησίων είναι ένα συνοικιακό νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε - όπως και άλλα ίδιου μεγέθους νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο - στην εφαρμογή του λεγόμενου νέου συστήματος εφημεριών που προώθησε ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης και το οποίο παρουσιάστηκε ως το μέτρο που θα περιόριζε - μέχρι εξαφανίσεως - τα ράντζα.

Τα τελευταία χρόνια ο όγκος της δουλιάς αυξήθηκε κατά 30% αλλά το 50% των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο είναι κενές, χωρίς να υπολογίζονται οι αποσπάσεις, οι άδειες τοκετού, οι αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες. Η απογευματινή και βραδινή βάρδια καλύπτεται με μία, το πολύ δύο νοσηλεύτριες. Υπάρχουν τμήματα που είναι αδύνατο να βγει πρόγραμμα (εργαστήρια, μαγειρεία, τραπεζοκόμες). Στο ακτινολογικό τμήμα οι τρεις ακτινολόγοι αντί των 6,5 ωρών που είναι το ωράριό τους, υποχρεώνονται να δουλεύουν 8ωρο και 9ωρο. Στο μικροβιολογικό υπηρετεί το 50% των τεχνολόγων που προβλέπει ο οργανισμός. Στα τρία τμήματα του μικροβιολογικού εφημερεύει μια τεχνολόγος, η οποία πραγματοποιεί και τις αιμοληψίες!

Ο «καλός δρόμος» της κυβέρνησης...

Κι όμως, παρά τη δραματική κατάσταση ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, υπερήφανος - κατά την έκφρασή του - δήλωσε: «Βρισκόμαστε πλέον σε καλό δρόμο. Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας και πιστεύω ότι στο τέλος θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε με βάση τα επιτεύγματά μας». Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις προμήθειες και τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ακολούθησαν - κατά τα ειωθότα - δηλώσεις του υπεύθυνου του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, Χρήστου Πρωτόπαππα, και ανταπάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

...και εγγυήσεις χωρίς αντίκρισμα απ' το ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εγγυήθηκε χτες «την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τον 21ο αιώνα» μετά από διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Μετά τις συναντήσεις ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του υποσχέθηκε «3.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ετησίως και πέραν των συνταξιοδοτήσεων» και «αξιοπρεπές μισθολόγιο, ωράριο και συνθήκες εργασίας για τους μαχητές της Υγείας».

Κι όλες αυτές τις ...εγγυήσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις συνόδεψε με την υπόσχεση για «αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ, κατά 1% του ΑΕΠ». Δεν ανέφερε όμως κουβέντα - όπως έγινε και όταν του τέθηκε το θέμα από γιατρούς - για την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, όπως έγινε με τη θεσμοθέτηση απ' το κόμμα του των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ