ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κλιμάκωση εσωτερικών συγκρούσεων

Οπλοφόροι προερχόμενοι από τη «Φατάχ» και τη «Χαμάς» αντιπαρατίθενται στη Γάζα

Associated Press

Οπλοφόροι προερχόμενοι από τη «Φατάχ» και τη «Χαμάς» αντιπαρατίθενται στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εκτός ελέγχου τείνει να εξελιχθεί πλέον η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μάχες μεταξύ ενόπλων των «Φατάχ» και «Χαμάς» έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ως προπύργια ελεύθερων σκοπευτών, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι οδοφράγματα. Οι απαγωγές και οι εκτελέσεις στελεχών, εκατέρωθεν, είναι αλλεπάλληλες.

Μεταξύ των σοβαρότερων, ίσως, περιστατικών θα πρέπει να καταγραφεί η πολιορκία του αρχηγείου της «Φατάχ» στη βόρεια Γάζα από 200 ενόπλους της «Χαμάς». Εντός του αρχηγείου, που δεχόταν ανηλεές σφυροκόπημα και τελικά καταλήφθηκε αργά το βράδυ, βρίσκονταν περίπου 500 άνδρες της «Φατάχ». Επίθεση πραγματοποίησαν, αντίστοιχα, ένοπλοι της «Φατάχ» στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο της «Χαμάς», που διέκοψε για αρκετή ώρα τις μεταδόσεις του. Στόχος έγινε το σπίτι του πρωθυπουργού Χανίγια («Χαμάς»), αλλά και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Σάαθ («Φατάχ»).

Μάχες σημειώνονταν και στη Κχαν Γιούνις, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε και στη Δυτική Οχθη, όπου η «Φατάχ» είναι ισχυρότερη. Απήχθη υφυπουργός της «Χαμάς», καθώς και 2 εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό της σταθμό. Συνολικά, το τελευταίο 48ωρο, σκοτώθηκαν 34 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταγγέλλει ότι δεν μπορεί καν να προσεγγίσει τα νοσοκομεία, τα οποία ελέγχονται από μασκοφόρους ενόπλους.

Στελέχη της «Χαμάς» υποστήριζαν ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων της «Φατάχ», κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί από την άλλη πλευρά. Διοικητές των δυνάμεων που πρόσκεινται στη «Φατάχ», από την άλλη, διατείνονταν ότι έλαβαν πολύ αργά σαφείς οδηγίες για απόκρουση των επιθέσεων.

Ο Πρόεδρος Αμπάς απηύθυνε έκκληση κατάπαυσης του πυρός και κατηγόρησε στελέχη της «Χαμάς» ότι «προσπαθούν να κάνουν πραξικόπημα ενάντια στους θεσμούς». Ανώτερα στελέχη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη καλούσαν τον Αμπάς να κηρύξει τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποσύρει την οργάνωση από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή της οργάνωσης, υπό τον Αμπάς, άρχισε την κρίσιμη σχετική συνεδρίασή της, αργά χθες βράδυ.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διαμεσολαβητικής ομάδας, που βρίσκεται στα παλαιστινιακά εδάφη, Μπουρχάν Χαμάντ, δεν έκρυβε την απογοήτευσή του. Τόνιζε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση εκεχειρίας και ότι ο εμφύλιος σπαραγμός μπορεί να διαρκέσει πολύ αφού υπάρχει ισοδυναμία.

  • Ισραηλινοί φιλειρηνιστές γέμισαν με κόκκινη μπογιά, στο χρώμα του αίματος, σιντριβάνια του Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή. Πριν μια βδομάδα, είχαν αναρτήσει ένα συμβολικό στρατιωτικό φράκτη.
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέζουν οι ΗΠΑ για ... «μεταρρυθμίσεις»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ιρακινή πρωτεύουσα πραγματοποίησε, χθες, ο Τζον Νεγκροπόντε, δεύτερος σε ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην υπερπρέσβης των ΗΠΑ στην κατεχόμενη χώρα. Σύμφωνα με διαρροές, στόχος του Νεγκροπόντε, που είχε μακρά συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, ήταν να πιέσει περαιτέρω τη σιιτική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υιοθέτηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα αναβαθμίζουν το ρόλο των σουνιτών πολιτικά και διοικητικά, ως μέσο εκτόνωσης της οργής τους και κατ' επέκταση της αντάρτικης δραστηριότητάς τους.

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζονταν οι επιθέσεις, κυρίως, πέριξ της Βαγδάτης. Βόμβα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος γέφυρας που συνδέει δύο πόλεις στη βόρεια επαρχία της Βαβυλώνας, νοτίως της Βαγδάτης, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με την πρωτεύουσα. Είναι η τρίτη γέφυρα που ανατινάζεται τις τελευταίες μέρες. Επίσης, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε κατοχικές δυνάμεις και αντάρτες στη Μπαακούμπα, με 3 Ιρακινούς στρατιώτες και 15 μαχητές νεκρούς, ενώ στόχος ενόπλων έγιναν σουνίτες αιρετοί άρχοντες και απλοί πολίτες σε Μοσούλη και Μουκνταντίγια.

Τέλος, η οργάνωση - ομπρέλα των ισλαμιστών «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» απειλεί να εκτελέσει 14 στρατιώτες και αστυνομικούς που απήγαγε, αν δεν απελευθερωθούν εντός 72ωρου οι σουνίτισσες κρατούμενες.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχίζονται οι μάχες

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν και χθες στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, καθώς ο λιβανικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη «Φάταχ αλ Ισλάμ» καταλαμβάνοντας ορισμένες θέσεις της. Παρά τον καταιγισμό πυρών και τις απώλειές του, ο Ερυθρός Σταυρός συνέχισε την παροχή τροφής, νερού και φαρμάκων στους εναπομείναντες, στον καταυλισμό, αμάχους. Εκτιμάται ότι από τους περισσότερους από 35.000 κατοίκους, εντός παραμένουν 3.000 - 6.000 και από την Κυριακή μέχρι χθες ο Ερυθρός Σταυρός απομάκρυνε άλλους 342, κυρίως βρέφη και παιδιά.

Η φιλοσυριακή παλαιστινιακή οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση» διέψευσε ότι μαχητές της βοηθούν τη «Φάταχ αλ Ισλάμ». Παράλληλα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συνέχιζαν τις διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες, αν και παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι μάλλον αδιέξοδη. Λιβανέζοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα περιθώρια εκτόνωσης εξαντλούνται, όσο αυξάνονται οι απώλειες του στρατού (περισσότεροι από 60 νεκροί).

Στο θέμα αναφέρθηκε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσπαθήσουν για αποκλιμάκωση της έντασης με διάλογο», ενώ εξέφρασε «υποστήριξη στη λιβανική κυβέρνηση ενάντια στους τρομοκράτες».

Εκδηλώσεις για την Παλαιστίνη

Κοινή εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό πραγματοποιούν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα 2).

Ομιλητές είναι ο Ισμάτ Σάμπρι, επιτετραμμένος της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης, μέλος του Προεδρείου της ΕΕΔΔΑ, και ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και καθηγητής του Παντείου.

Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει επίσης εκδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Θα μιλήσει η δημοσιογράφος Ελένη Μαυρούλη. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος των Παλαιστινίων. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής των παιδιών της Παλαιστίνης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες «φίλιες» σφαγές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Νομίζω ότι υπήρξε κάποια παρεξήγηση»: η δήλωση Αφγανού αστυνομικού μετά την επίθεση αμερικανικού ελικοπτέρου με μπαράζ ρουκετών εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Νανγκαρχάρ στο ανατολικό Αφγανιστάν, με επτά αστυνομικούς νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, διεκδικεί το άτυπο βραβείο για τον ευφημισμό της χρονιάς. Το νέο χτεσινό νιοστό επεισόδιο με «φίλια πυρά» στο κατεχόμενο Αφγανιστάν γελοιοποιεί για άλλη μια φορά τις επανειλημμένες δηλώσεις του δωσίλογου «προέδρου» περί του ότι η κυβέρνησή του «δεν ανέχεται» άλλες απώλειες μεταξύ αμάχων και κυβερνητικών δυνάμεων - που έχουν γίνει συχνό φαινόμενο στη χώρα. Μια ημέρα νωρίτερα, η ISAF σκότωσε τρεις Αφγανούς αμάχους στην Κουνάρ και τραυμάτισε άλλους δύο με μαζικά πυρά εναντίον ενός αυτοκινήτου.

Οι κατοχικές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο νευρικές, καθώς ένα ακόμη μέλος τους σκοτώθηκε χτες - Καναδός υπήκοος - και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας. Οι Καναδοί νεκροί στο Αφγανιστάν από το 2002 έφθασαν τους 57, ενώ οι νεκροί του ΝΑΤΟ εφέτος τους 81 (επισήμως).

Τέλος, χτες ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν αδιακρίτως πυρ εναντίον κοριτσιών που έβγαιναν από σχολείο θηλέων στην επαρχία Λόγκαρ, νότια της Καμπούλ, μόλις τελείωσε η σχολική ημέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δυο μαθήτριες. Ο υπουργός Παιδείας Χάνιφ Ατμαρ απέδωσε την ενέργεια, σε ποιους άλλους, στους «εχθρούς του Αφγανιστάν», όπως αρέσκονται οι κατοχικοί και η δωσιλογική κυβέρνηση να αποκαλούν τους Ταλιμπάν και όσους μάχονται εναντίον τους.

Από τη Γενεύη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) σε ανακοίνωσή της χτες εκτίμησε πως η κατάσταση των αμάχων «επιδεινώθηκε δραματικά» τον τελευταίο χρόνο στο Αφγανιστάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια για το Βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαφοροποιήθηκε χτες από τους στρατηγούς, δηλώνοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στο εσωτερικό και όχι στο Βόρειο Ιράκ για την καταπολέμηση του ΡΚΚ. «Εχει τελειώσει στο εσωτερικό ο πόλεμος εναντίον των 5.000 τρομοκρατών και πρέπει να μιλάμε για το Ιράκ;», διερωτήθηκε, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση του ιδίου και του ΥπΕξ Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον Α/ΓΕΕΘΑ Μπουγιούκανιτ και τον Α/ΓΕΣ Μπασμπούγ - αμφότεροι προτείνουν εκτεταμένη εισβολή. Ολα αυτά ενώ την πρωτεύουσα της Τουρκίας περιδιάβαινε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος, αφού σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει άμεσο ρόλο, αλλά δείχνει την αλληλεγγύη του και εμπλέκεται στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», κάλεσε την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να δείξει «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά στην αντιμετώπιση των Κούρδων αυτονομιστών, και επίσης ενώ οι ίδιοι οι Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ ανακοίνωναν νέα «κατάπαυση του πυρός», που είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα αντιμετωπιστεί με παγερή αδιαφορία από την τουρκική πλευρά.

Κατά τα λοιπά, λίγο πριν την επίσκεψη του Μάσιμο ντ' Αλέμα στην Αγκυρα - ο οποίος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» «χαιρέτισε την τουρκική δημοκρατία» και εξέφρασε τη γνώμη ότι η Τουρκία θα γίνει (κάποτε) πλήρες μέλος της ΕΕ -, η εφημερίδα «Ζαμάν» «αποκάλυψε» χτες ότι οι περισσότερες νάρκες που χρησιμοποιεί το ΡΚΚ, το 60,6%, σύμφωνα με το στρατό, είναι ιταλικής κατασκευής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ