ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΑΜΟΥ
«Εσύ δε χάθηκες»...

«Γλυκέ μου, εσύ δε χάθηκες, μέσα στις φλέβες μου είσαι./ Γιε μου, στις φλέβες ολουνών, έμπα βαθιά και ζήσε./ Γιε μου, στ' αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,/ σου πήρα το ντουφέκι σου, κοιμήσου, εσύ, πουλί μου»... (Γ. Ρίτσος, «Επιτάφιος»).

Πλημμύρισε χτες το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Ηταν το κατευόδιο στον σύντροφο Δημήτρη Κιάμο. Οι συγγενείς, οι σύντροφοί του και οι φίλοι, ήταν εκεί. Οχι για να τον αποχαιρετήσουν. Ούτε για να κλάψουν. Μα για να θυμηθούν και, ίσα ίσα, να δακρύσουν. Διότι, ο σ. Δημήτρης έφυγε με το κεφάλι ψηλά, γρικώντας στα μάτια, ακόμη και αυτόν το θάνατο, πριν ακόμη προλάβει να συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας του. Η κηδεία πολιτική και το φέρετρο τυλιγμένο με τη σημαία του ΚΚΕ, στολισμένο, με δύο φωτογραφίες, με το γέλιο πάντα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του και γαρίφαλα. Γύρω του, σύντροφοι, κρατώντας κόκκινες σημαίες.

«Εφυγε» το περασμένο Σάββατο, χτυπημένος από τη νόσο του «Χότσκιν», με την οποία αναμετρήθηκε για 2,5 χρόνια. «Είμαστε όλοι εδώ, οι σύντροφοί σου, όχι για να σε αποχαιρετήσουμε. Εσύ, σύντροφε Μήτσο, δεν μπορείς να φύγεις από την αγκαλιά του κόσμου. Είσαι όλων μας γιος, είσαι όλων μας αδερφός, είσαι όλων μας φίλος. Εσύ, Μήτσο, τη μάχη δεν την έχασες», είπε ο Κώστας Μπάτσικας, Γραμματέας περιοχής Πελοποννήσου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Δυόμισι χρόνια κλεισμένος σε δωμάτιο νοσοκομείου, να δίνεις μάχες ατελείωτες, σκληρές, επώδυνες, για ζωή. Λίγες οι στιγμές απογοήτευσης και παράδοσης στο πεπρωμένο. Αντρειωνόσουνα πάλι και ξεκίναγες τη μάχη από την αρχή. Δεν άφησες περιθώρια σε κανένα να σε λυπηθεί. Προκαλούσες το θαυμασμό ακόμα και στους γιατρούς. Μα συνάμα προκαλούσες και το θάνατο», ανέφερε η μητέρα του, Μαρία, στα λόγια της, που διαβάστηκαν στην κηδεία.

«Ενα μεγάλο "ευχαριστώ"»

«Νιώθουμε την ανάγκη να σου πούμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όλα όσα πρόσφερες», τόνισε ο Κ. Μπάτσικας. Και πρόσθεσε: «Ακριβέ μας σύντροφε Μήτσο, ο δρόμος που περπάτησες μέσα από τις γραμμές του κόμματος και της ΚΝΕ, μπορεί να είναι τραχύς και δύσκολος, δε θα μείνει όμως στη μέση. Θα παλέψουμε όλοι γι' αυτό. Σου υποσχόμαστε ότι τα βήματά μας θα ακολουθούν τα χνάρια σου».

«Σύντροφε Μήτσο, θ' ανταμώσουμε ξανά στο δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε», είπε με τη σειρά του ο Αγγελος Τσουραπάς, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. «Θα μας δίνεις κουράγιο και ώθηση, να συνεχίσουμε στην ανηφορική μας πορεία για τις καλύτερες μέρες που ζυγώνουν. Είμαστε σίγουροι πως αυτό θες και συ. Να συνεχίσουμε, μέχρι την τελική νίκη».

Ο δάσκαλός του, στο Δημοτικό, στην Ηλιούπολη, Θανάσης Καραγιάννης, μίλησε για τον Δημήτρη στα μαθητικά του χρόνια: «Ησουν από τα πιο ζωντανά, αεικίνητα, πανέξυπνα παιδιά του σχολείου κι ένας άριστος μαθητής. Συμμετείχες σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες, έπαιρνες πρωτοβουλίες, πάντοτε με καλή διάθεση, σκορπώντας την καλοσύνη».

Αμέσως μετά, με μια κιθάρα και τρία τραγούδια, από τα αγαπημένα του Δημήτρη, «Της Γερακίνας Γιος», «Ο Μπαγάσας» και το «Λεβέντης Εροβόλαγε», οι συγγενείς, οι σύντροφοι και οι φίλοι του, τον «αποχαιρέτησαν».

Στην κηδεία, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κώστα Παρασκευά και Γιώργο Μαρίνο, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής το μέλος του Γραφείου Θανάση Τζίμα. Η ταφή του Δημήτρη, θα γίνει σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

  • Η ΚΟΒ Ζαρουχλέικων Πάτρας, της οποίας ήταν μέλος ο σ/φος Δημήτρης, προσφέρει για τη μνήμη του 250 ευρώ στο ΚΚΕ.
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Μετατρέπουν το λιμάνι της Σούδας σε ΑΕ
  • Πλήρης σύμπνοια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ

Με τυμπανοκρουσίες και με πλήρη ταύτιση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στα Χανιά υποδέχτηκαν τις δηλώσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με σκοπό τη μετατροπή του λιμανιού της Σούδας σε Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ).

Να θυμίσουμε ότι πριν ένα χρόνο το άτυπο νομαρχιακό όργανο που συμμετείχαν οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς και από τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) ομόφωνα αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση αυτό το μέτρο.

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι το χορό των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών της χώρας και της μετατροπής τους σε ΑΕ άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τον αντίστοιχο νόμο, με στόχο να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα. Ιδιος είναι και ο στόχος της ΝΔ - τονίζεται στην ανακοίνωση - για το λιμάνι της Σούδας.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα συνολικά είναι οι μόνοι που θα "πληρώσουν το μάρμαρο"».

Αναφέροντας ως παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι το μόνο που θα επιφέρει και στα Χανιά αυτή η απόφαση είναι η παροχή πιο ακριβών υπηρεσιών, των οποίων το κόστος θα μετακυλιστεί σε επιβάτες και προϊόντα. Τη δραστική μείωση του προσωπικού και την καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας για τις νέες προσλήψεις.

«Αυτά είναι μόνο μερικά από τα "οφέλη" που θα έχουν τα λαϊκά στρώματα. Το ότι οι αρχικοί μέτοχοι θα είναι η ΤΑ και η ΝΑ δεν αποτελεί καμιά εγγύηση - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - με δεδομένο το σημερινό τους ρόλο.

Αυτό το "μέτρο" αποτελεί την αρχή για να περάσει στα μαλακά και χωρίς λαϊκές αντιδράσεις η ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα κομματιού της δημόσιας περιουσίας, γεγονός το οποίο θα φέρει πολύ περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο».

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται μια ακόμα επικίνδυνη πλευρά, που πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους, στο κατά πόσον τελικά θα εξυπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα όπως ισχυρίζονται, όταν ο μισός κόλπος της Σούδας είναι ΝΑΤΟική βάση και ο άλλος μισός βρίσκεται στα χέρια των κεφαλαιοκρατών;

Κλείνοντας η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία του νομού να αντιπαλέψουν αυτήν την εξέλιξη. Να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και τους ΣΥΝοδοιπόρους τους.

«Να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να έχει προοπτική ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο. Για να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για τη λαϊκή συσπείρωση για μια άλλη πολιτική και εξουσία, όπου τα λιμάνια και οι υποδομές θα είναι λαϊκή περιουσία, θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Μία από τα ίδια

Δεν παρουσιάζει ουσιαστικές διαφορές στα ευρήματά της η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας «Metron Analysis» που διενεργήθηκε το μήνα Ιούνη, σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που είχε διενεργηθεί τον περασμένο Μάρτη. Η νέα δημοσκόπηση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.200 ατόμων, άνω των 18 ετών, με κάλπη.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου το προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ με 36,8% (37,1% το Μάρτη) έναντι ποσοστού 35,8% για το ΠΑΣΟΚ (35,9% το Μάρτη). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει πρόθεση ψήφου 6,4% από 7,0% το Μάρτη. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται μαζί ο ΣΥΝ με ποσοστό 3,8% (3,1% το Μάρτη) και ο ΛΑ.Ο.Σ. επίσης με ποσοστό 3,8% (3,6% το Μάρτη).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Ορίστηκε εφέτης ανακριτής

Σήμερα αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος όσων εμπλέκονται στην υπόθεση των ομολόγων. Μεταξύ των κατηγορουμένων εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι των χρηματιστηριακών εταιρειών «Αρτιον» και «Ακρόπολις», οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων στα οποία κατέληξαν τα ομόλογα, αλλά και στελέχη της «JP Morgan», της «North Asset Management» και της HBV.

Στο μεταξύ χτες, με παρόντες 135 από τους 250 εφέτες που απαρτίζουν το Συμβούλιο, ανατέθηκε ομόφωνα στον Γιώργο Λέκκα, με αναπληρωτή του τον Γιώργο Χοϊμέ, η έρευνα της υπόθεσης.

Ο Γιώργος Λέκκας ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου που αθώωσε ομόφωνα για τις κακουργηματικές πράξεις το ΔΣ της ΔΕΚΑ που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Η υπόθεση της ΔΕΚΑ θα αρχίσει να εκδικάζεται, εκτός απροόπτου ή νέας αναβολής, σε δεύτερο βαθμό την ερχόμενη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ