Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Μετατρέπουν το λιμάνι της Σούδας σε ΑΕ
  • Πλήρης σύμπνοια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ

Με τυμπανοκρουσίες και με πλήρη ταύτιση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στα Χανιά υποδέχτηκαν τις δηλώσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με σκοπό τη μετατροπή του λιμανιού της Σούδας σε Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ).

Να θυμίσουμε ότι πριν ένα χρόνο το άτυπο νομαρχιακό όργανο που συμμετείχαν οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς και από τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) ομόφωνα αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση αυτό το μέτρο.

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι το χορό των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών της χώρας και της μετατροπής τους σε ΑΕ άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τον αντίστοιχο νόμο, με στόχο να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα. Ιδιος είναι και ο στόχος της ΝΔ - τονίζεται στην ανακοίνωση - για το λιμάνι της Σούδας.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα συνολικά είναι οι μόνοι που θα "πληρώσουν το μάρμαρο"».

Αναφέροντας ως παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι το μόνο που θα επιφέρει και στα Χανιά αυτή η απόφαση είναι η παροχή πιο ακριβών υπηρεσιών, των οποίων το κόστος θα μετακυλιστεί σε επιβάτες και προϊόντα. Τη δραστική μείωση του προσωπικού και την καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας για τις νέες προσλήψεις.

«Αυτά είναι μόνο μερικά από τα "οφέλη" που θα έχουν τα λαϊκά στρώματα. Το ότι οι αρχικοί μέτοχοι θα είναι η ΤΑ και η ΝΑ δεν αποτελεί καμιά εγγύηση - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - με δεδομένο το σημερινό τους ρόλο.

Αυτό το "μέτρο" αποτελεί την αρχή για να περάσει στα μαλακά και χωρίς λαϊκές αντιδράσεις η ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα κομματιού της δημόσιας περιουσίας, γεγονός το οποίο θα φέρει πολύ περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο».

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται μια ακόμα επικίνδυνη πλευρά, που πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους, στο κατά πόσον τελικά θα εξυπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα όπως ισχυρίζονται, όταν ο μισός κόλπος της Σούδας είναι ΝΑΤΟική βάση και ο άλλος μισός βρίσκεται στα χέρια των κεφαλαιοκρατών;

Κλείνοντας η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία του νομού να αντιπαλέψουν αυτήν την εξέλιξη. Να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και τους ΣΥΝοδοιπόρους τους.

«Να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να έχει προοπτική ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο. Για να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για τη λαϊκή συσπείρωση για μια άλλη πολιτική και εξουσία, όπου τα λιμάνια και οι υποδομές θα είναι λαϊκή περιουσία, θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ