Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκφραση του αστικού κράτους η αστυνομική βία

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Στη μακρά αλυσίδα γεγονότων που έχουν να κάνουν με φαινόμενα αυταρχισμού και αστυνομικής βίας από τη μια και με τις άθλιες, από κάθε πλευρά, συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά Τμήματα, προστίθενται τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός κρατουμένων στο ΑΤ Ομονοίας που αποκαλύφθηκαν με το βίντεο της ντροπής, αλλά και ο θάνατος και δεύτερου κρατούμενου στο Τμήμα Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης μόλις σε διάστημα 2 μηνών, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

«Τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και βασανισμού κρατουμένων, ιδιαίτερα μεταναστών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ελάχιστα μπροστά σε όσα πράγματι συμβαίνουν. Η κακοποίηση του Κύπριου φοιτητή (τον περασμένο Νοέμβρη) και ο τραυματισμός πολίτη από τον διοικητή του ΑΤ Ωραιοκάστρου πριν λίγες μέρες αναδεικνύουν μια θλιβερή πραγματικότητα», αναφέρει η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Και εξηγεί: «Είναι συνέπεια της διαπαιδαγώγησης των Σωμάτων Ασφαλείας και του αντιλαϊκού, κατασταλτικού τους προσανατολισμού - στη Θεσσαλονίκη το 1/3 του συνόλου της αστυνομικής δύναμης είναι στα ΜΑΤ. Αλλά και της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές πράξεις». Μάλιστα, θυμίζει πως η ποινή που επιβλήθηκε στον προϊστάμενο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» ήταν 15ήμερη αργία και η μετάθεσή του στο Κιλκίς, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τον «πιστολέρο» του Ωραιοκάστρου.

Επίσης, περιγράφει τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο Μεταγωγών, σε Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Αστυνομικά Τμήματα, όπου στοιβάζονται αδιακρίτως για βδομάδες και μήνες μέχρι να δικαστούν ή να απελαθούν, γιατί δεν υπάρχουν χώροι στις φυλακές και στο Μεταγωγών, με συνέπειες ευνόητες, αφού δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής για φυλασσόμενους και φύλακες και επέρχεται πλήρης εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Η αστυνομική βία και καταστολή είναι έκφραση του αστικού κράτους και των μηχανισμών του», τονίζει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, και καλεί το λαϊκό κίνημα να αντιμετωπίσει τη βία και την καταστολή και να αγωνιστεί: Για σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και των μεταναστών. Ενάντια στη χρησιμοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας για την καταστολή του λαϊκού κινήματος. Για την ικανοποίηση εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών. Για το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και την κράτηση με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ