Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΑΜΟΥ
«Εσύ δε χάθηκες»...

«Γλυκέ μου, εσύ δε χάθηκες, μέσα στις φλέβες μου είσαι./ Γιε μου, στις φλέβες ολουνών, έμπα βαθιά και ζήσε./ Γιε μου, στ' αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,/ σου πήρα το ντουφέκι σου, κοιμήσου, εσύ, πουλί μου»... (Γ. Ρίτσος, «Επιτάφιος»).

Πλημμύρισε χτες το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Ηταν το κατευόδιο στον σύντροφο Δημήτρη Κιάμο. Οι συγγενείς, οι σύντροφοί του και οι φίλοι, ήταν εκεί. Οχι για να τον αποχαιρετήσουν. Ούτε για να κλάψουν. Μα για να θυμηθούν και, ίσα ίσα, να δακρύσουν. Διότι, ο σ. Δημήτρης έφυγε με το κεφάλι ψηλά, γρικώντας στα μάτια, ακόμη και αυτόν το θάνατο, πριν ακόμη προλάβει να συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας του. Η κηδεία πολιτική και το φέρετρο τυλιγμένο με τη σημαία του ΚΚΕ, στολισμένο, με δύο φωτογραφίες, με το γέλιο πάντα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του και γαρίφαλα. Γύρω του, σύντροφοι, κρατώντας κόκκινες σημαίες.

«Εφυγε» το περασμένο Σάββατο, χτυπημένος από τη νόσο του «Χότσκιν», με την οποία αναμετρήθηκε για 2,5 χρόνια. «Είμαστε όλοι εδώ, οι σύντροφοί σου, όχι για να σε αποχαιρετήσουμε. Εσύ, σύντροφε Μήτσο, δεν μπορείς να φύγεις από την αγκαλιά του κόσμου. Είσαι όλων μας γιος, είσαι όλων μας αδερφός, είσαι όλων μας φίλος. Εσύ, Μήτσο, τη μάχη δεν την έχασες», είπε ο Κώστας Μπάτσικας, Γραμματέας περιοχής Πελοποννήσου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Δυόμισι χρόνια κλεισμένος σε δωμάτιο νοσοκομείου, να δίνεις μάχες ατελείωτες, σκληρές, επώδυνες, για ζωή. Λίγες οι στιγμές απογοήτευσης και παράδοσης στο πεπρωμένο. Αντρειωνόσουνα πάλι και ξεκίναγες τη μάχη από την αρχή. Δεν άφησες περιθώρια σε κανένα να σε λυπηθεί. Προκαλούσες το θαυμασμό ακόμα και στους γιατρούς. Μα συνάμα προκαλούσες και το θάνατο», ανέφερε η μητέρα του, Μαρία, στα λόγια της, που διαβάστηκαν στην κηδεία.

«Ενα μεγάλο "ευχαριστώ"»

«Νιώθουμε την ανάγκη να σου πούμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όλα όσα πρόσφερες», τόνισε ο Κ. Μπάτσικας. Και πρόσθεσε: «Ακριβέ μας σύντροφε Μήτσο, ο δρόμος που περπάτησες μέσα από τις γραμμές του κόμματος και της ΚΝΕ, μπορεί να είναι τραχύς και δύσκολος, δε θα μείνει όμως στη μέση. Θα παλέψουμε όλοι γι' αυτό. Σου υποσχόμαστε ότι τα βήματά μας θα ακολουθούν τα χνάρια σου».

«Σύντροφε Μήτσο, θ' ανταμώσουμε ξανά στο δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε», είπε με τη σειρά του ο Αγγελος Τσουραπάς, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. «Θα μας δίνεις κουράγιο και ώθηση, να συνεχίσουμε στην ανηφορική μας πορεία για τις καλύτερες μέρες που ζυγώνουν. Είμαστε σίγουροι πως αυτό θες και συ. Να συνεχίσουμε, μέχρι την τελική νίκη».

Ο δάσκαλός του, στο Δημοτικό, στην Ηλιούπολη, Θανάσης Καραγιάννης, μίλησε για τον Δημήτρη στα μαθητικά του χρόνια: «Ησουν από τα πιο ζωντανά, αεικίνητα, πανέξυπνα παιδιά του σχολείου κι ένας άριστος μαθητής. Συμμετείχες σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες, έπαιρνες πρωτοβουλίες, πάντοτε με καλή διάθεση, σκορπώντας την καλοσύνη».

Αμέσως μετά, με μια κιθάρα και τρία τραγούδια, από τα αγαπημένα του Δημήτρη, «Της Γερακίνας Γιος», «Ο Μπαγάσας» και το «Λεβέντης Εροβόλαγε», οι συγγενείς, οι σύντροφοι και οι φίλοι του, τον «αποχαιρέτησαν».

Στην κηδεία, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κώστα Παρασκευά και Γιώργο Μαρίνο, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής το μέλος του Γραφείου Θανάση Τζίμα. Η ταφή του Δημήτρη, θα γίνει σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

  • Η ΚΟΒ Ζαρουχλέικων Πάτρας, της οποίας ήταν μέλος ο σ/φος Δημήτρης, προσφέρει για τη μνήμη του 250 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ