ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρακαταθήκη στους αγώνες η νέα σύμβαση

Στο 7% οι αυξήσεις από 1/1/2007. Στα 46,60 ευρώ διαμορφώνεται το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη

Αποτέλεσμα του επίμονου και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα ήταν η σύμβαση που υπέγραψαν οι οικοδόμοι
Αποτέλεσμα του επίμονου και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα ήταν η σύμβαση που υπέγραψαν οι οικοδόμοι
Την αποτελεσματικότητα και τους δρόμους που μπορεί να ανοίξει για τους εργαζόμενους η συσπείρωσή τους στα ταξικά συνδικάτα και ο σωστά προσανατολισμένος αγώνας, σε μια περίοδο που το κεφάλαιο και τα κόμματά του, αξιοποιώντας και τους εκπροσώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, εντείνει την επιθετικότητά του, αναδεικνύει η μάχη για την κλαδική σύμβαση που έδωσαν οι οικοδόμοι, με οργανωτή την Ομοσπονδία τους.

Μετά από επίμονους και πολύμηνους αγώνες, με κλαδικές και άλλες συντονισμένες κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία του ΠΑΜΕ στις 29 του Μάρτη, η Ομοσπονδία Οικοδόμων υπέγραψε νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση για το 2007, που προβλέπει αυξήσεις στα μεροκάματα κατά 7% από την αρχή του χρόνου.

Με βάση τη νέα κλαδική σύμβαση, το μεροκάματο για τον άγαμο εργάτη χωρίς προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 46,60 ευρώ. Για τον άγαμο ανειδίκευτο, με 7 τριετίες, το μεροκάματο φτάνει στα 62,90 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, στα 67,57 ευρώ. Ακόμα, για τον άγαμο τεχνίτη χωρίς προϋπηρεσία, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 55,13 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο τεχνίτη με 7 τριετίες, στα 79,92 ευρώ.

Σοβαρή παρακαταθήκη

Οι αυξήσεις και τα μεροκάματα που κέρδισαν με το σπαθί τους οι οικοδόμοι αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τις σύνθετες και αρνητικές συνθήκες μέσα στις οποίες ανέπτυξε τη δράση του ο κλάδος και ενώ οι εργοδότες είχαν ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για αυξήσεις 0,77 ευρώ στους μισθούς και τα μεροκάματα για τη διετία 2006 - 2007. Με βάση αυτή την κατάπτυστη συμφωνία, οι εργαζόμενοι πήραν μηδενικές «αυξήσεις» από τη 1/1/2007, ενώ από τη 1/5/2007 το κατώτερο μεροκάματο για τον ανειδίκευτο εργάτη διαμορφώθηκε στα 29,39 ευρώ μεικτά.

Χωρίς να παραιτούνται ούτε στιγμή από την αγωνιστική προβολή και διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που δημιουργεί η συμβιβασμένη πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι οικοδόμοι έδωσαν μια μάχη που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες του κλάδου, συνολικά των εργαζόμενων.

Το αποτέλεσμα της μάχης σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες. Αποτελεί όμως παράδειγμα για το πώς η εργατική τάξη μπορεί με την πάλη της να αποσπάσει κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές προς όφελός της. Και σ' αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα την πείρα και από αυτή τη σοβαρή αναμέτρηση για την υπογραφή της σύμβασης.

Αμεση συνέχεια

Η Ομοσπονδία σχεδίασε και οργάνωσε τη δράση της επιδιώκοντας η μάχη της σύμβασης να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργατών του κλάδου. Ανέδειξε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην καθήλωση των αποδοχών των εργαζομένων. Προώθησε το συντονισμό με άλλα συνδικάτα, στη βάση της ταξικής ενότητας, αποδεικνύοντας ότι η μάχη της σύμβασης αποτελεί σταθμό στη διαρκή αναμέτρηση με τους μεγαλοκατασκευαστές.

Δίνοντας άμεση συνέχεια στους αγώνες, η Ομοσπονδία οργανώνει κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην ανεργία, την Πέμπτη 28 Ιούνη. Στην Αθήνα θα διοργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 10.30π.μ., έξω από το υπουργείο Απασχόλησης. Αντίστοιχα, τα πρωτοβάθμια συνδικάτα θα προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις έξω από τις κατά τόπου νομαρχίες.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οργιάζει η εκμετάλλευση και η εργοδοτική τρομοκρατία

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από τον «Παπαστράτο» και τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας. Σε δίκη σέρνονται συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Αγριεύει η τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς, κάνοντας φύλλο και φτερό κάθε δημαγωγία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περί «δημοκρατίας» και «δικαιωμάτων», αφού με την ανοχή και τις ευλογίες τους, στα γκέτο του κεφαλαίου, μοναδικός νόμος είναι αυτός της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Η αμερικανική πολυεθνική «ΦΙΛΙΠ ΜΟΡΙΣ» - αγοράστρια του εργοστασίου - έχοντας πλέον εξασφαλισμένη τη συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου (ΑΠ, ΠΑΣΚΕ, και ένα μέρος της ΔΑΚΕ) και προσωπικά του προέδρου Σ. Αλεβιζόπουλου, στελέχους του ΣΥΝ, έχει θέσει υπό διωγμό όσους εργαζόμενους αντιδρούν στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους. Χτες αιφνιδιαστικά ένας από τους διευθυντές του εργοστασίου, με τη βοήθεια σεκιουριτάδων ανάγκασε τους εργαζόμενους ένας ένας να ανοίγει το ντουλάπι του για να ελέγξουν τα προσωπικά του αντικείμενα! Και αυτό όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο σχόλασμα περνούν από τη διαδικασία του σωματικού ελέγχου!

Συνδικαλιστές υπό διωγμό

Επιπλέον, από την περασμένη Τρίτη, ο εργαζόμενος στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ Κώστας Κάππας, αντιπρόσωπος του σωματείου στο ΕΚ Πειραιά, εκλεγμένος με την παράταξη που υποστηρίζει το ΠΑΜΕ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επίθεση της εργοδοσίας. Μετά από 15 χρόνια δουλιάς στο ίδιο πόστο, τον χαρακτήρισαν «ανεπαρκή» και τον μετέθεσαν σε άλλο, άσχετο με την ειδικότητά του, όπου, σύμφωνα με σχετική επιστολή που του απέστειλαν, θα παρακολουθείται και «θα αναφέρεστε στον αρμόδιο Διευθυντή»!

Οπως μας είπε ο εργαζόμενος, ο πόλεμος εναντίον του ξεκίνησε όταν ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη μετάθεση, «αφού και εκεί θα με ξαναχαρακτηρίσουν ανεπαρκή για να βρουν τελικά το πρόσχημα να με διώξουν» και είναι αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις του.

Την ίδια ώρα, τρία στελέχη του ΠΑΜΕ σέρνονται την ερχόμενη Τετάρτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σαλαμίνας επειδή στις 27 Οκτώβρη 2005 συνελήφθησαν από αστυνομικούς να κολλούν αφίσες του ΠΑΜΕ, προπαγανδίζοντας την πανελλαδική απεργία που διοργάνωναν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Πρόκειται για τον Πετράκη Νικήτα, γραμματέα της ΚΟ του ΚΚΕ στη Σαλαμίνα, Ζώη Αλέκο, μέλος της διοίκησης του σωματείου Μετάλλου Σαλαμίνας και Αθανασιάδη Νίκο, πρώην μέλος της διοίκησης του σωματείου.

Στην Κέρκυρα

Θύμα ωμής εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας έπεσε και ένας 60χρονος εργαζόμενος, ο Γιαννηλίας Φίλιππος, με ειδικότητα συντηρητή στο ξενοδοχείο «Κ. Κουλούρης» στον Κάβο της Κέρκυρας, όταν διεκδίκησε καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Ψάχνοντας την κατάλληλη αφορμή, πριν από λίγες μέρες, για άσχετο περιστατικό, η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία να τον «μαζέψει» από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Η αστυνομία συνέλαβε τον εργαζόμενο, τον υπέβαλε σε σωματικό έλεγχο και στη συνέχεια, φορώντας του χειροπέδες, τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα Λευκίμμης με την κατηγορία της εκτόξευσης απειλών, ύβρεων και διατάραξη της κοινής ησυχίας. Τελικά, ο εργαζόμενος αφέθηκε ελεύθερος και έχει υποβληθεί μήνυση, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών για όλη τη σεζόν. Αξίζει να προστεθεί ότι ενώ δούλευε από τις 12 Απρίλη στο ξενοδοχείο, μόλις στις 2 Μάη τού έγινε πρόσληψη, χωρίς ρεπό και άδεια.

Το παραπάνω περιστατικό, που δεν είναι βέβαια μεμονωμένο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ θυμίζοντας ότι ανάλογα κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας εκφράστηκαν και στα ξενοδοχεία «Αγία Βαρβάρα» και «Ρόδα», με την παρεμπόδιση του ταξικού σωματείου από την εργοδοσία να συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το σωματείο, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί στις 23 και 24 Ιούνη στους δήμους Παρελείων, Αχιλλείων και Μελιτιαίων και να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ».

«ΝΙΟΥΖΦΟΝ»
Βάζει μπάρες στο συνδικάτο!

Να ελέγχει το περιεχόμενο των συνδικαλιστικών ανακοινώσεων απαίτησε προκλητικά η εργοδοσία της επιχείρησης «Νιούζφον», κατά τη διάρκεια της χτεσινής τριμερούς συνάντησης που είχε με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η εργοδοσία είχε απαγορεύσει την είσοδο του Συνδικάτου στο χώρο δουλιάς, πριν λίγες μέρες, κλειδώνοντας τις πόρτες και καλώντας την Αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης είπε προκλητικά ότι επιτρέπει την παρουσία του Συνδικάτου μόνο στην είσοδο του κτιρίου! Για το γεγονός ότι στο χώρο δουλιάς δεν υπάρχει, παρανόμως, πίνακας ανάρτησης των ανακοινώσεων του Συνδικάτου, απάντησε ότι δεν μπορεί να επιτρέπει ανακοινώσεις που τη συκοφαντούν, αναφερόμενος σε ανακοίνωση του Συνδικάτου που την κατάγγελνε για τρομοκρατικές απολύσεις.

Να σημειωθεί ότι στην εταιρεία έχει ήδη σταλεί αναφορά από την Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη ύπαρξη κατάστασης καταγραφής διαλειμμάτων των εργαζομένων. Το Συνδικάτο απαίτησε να εφαρμόζονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα για την απρόσκοπτη ενημέρωση των εργαζομένων και δήλωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα το επιβάλει με την πάλη των ταξικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ