Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οργιάζει η εκμετάλλευση και η εργοδοτική τρομοκρατία

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από τον «Παπαστράτο» και τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας. Σε δίκη σέρνονται συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Αγριεύει η τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς, κάνοντας φύλλο και φτερό κάθε δημαγωγία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περί «δημοκρατίας» και «δικαιωμάτων», αφού με την ανοχή και τις ευλογίες τους, στα γκέτο του κεφαλαίου, μοναδικός νόμος είναι αυτός της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Η αμερικανική πολυεθνική «ΦΙΛΙΠ ΜΟΡΙΣ» - αγοράστρια του εργοστασίου - έχοντας πλέον εξασφαλισμένη τη συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου (ΑΠ, ΠΑΣΚΕ, και ένα μέρος της ΔΑΚΕ) και προσωπικά του προέδρου Σ. Αλεβιζόπουλου, στελέχους του ΣΥΝ, έχει θέσει υπό διωγμό όσους εργαζόμενους αντιδρούν στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους. Χτες αιφνιδιαστικά ένας από τους διευθυντές του εργοστασίου, με τη βοήθεια σεκιουριτάδων ανάγκασε τους εργαζόμενους ένας ένας να ανοίγει το ντουλάπι του για να ελέγξουν τα προσωπικά του αντικείμενα! Και αυτό όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο σχόλασμα περνούν από τη διαδικασία του σωματικού ελέγχου!

Συνδικαλιστές υπό διωγμό

Επιπλέον, από την περασμένη Τρίτη, ο εργαζόμενος στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ Κώστας Κάππας, αντιπρόσωπος του σωματείου στο ΕΚ Πειραιά, εκλεγμένος με την παράταξη που υποστηρίζει το ΠΑΜΕ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επίθεση της εργοδοσίας. Μετά από 15 χρόνια δουλιάς στο ίδιο πόστο, τον χαρακτήρισαν «ανεπαρκή» και τον μετέθεσαν σε άλλο, άσχετο με την ειδικότητά του, όπου, σύμφωνα με σχετική επιστολή που του απέστειλαν, θα παρακολουθείται και «θα αναφέρεστε στον αρμόδιο Διευθυντή»!

Οπως μας είπε ο εργαζόμενος, ο πόλεμος εναντίον του ξεκίνησε όταν ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη μετάθεση, «αφού και εκεί θα με ξαναχαρακτηρίσουν ανεπαρκή για να βρουν τελικά το πρόσχημα να με διώξουν» και είναι αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις του.

Την ίδια ώρα, τρία στελέχη του ΠΑΜΕ σέρνονται την ερχόμενη Τετάρτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σαλαμίνας επειδή στις 27 Οκτώβρη 2005 συνελήφθησαν από αστυνομικούς να κολλούν αφίσες του ΠΑΜΕ, προπαγανδίζοντας την πανελλαδική απεργία που διοργάνωναν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Πρόκειται για τον Πετράκη Νικήτα, γραμματέα της ΚΟ του ΚΚΕ στη Σαλαμίνα, Ζώη Αλέκο, μέλος της διοίκησης του σωματείου Μετάλλου Σαλαμίνας και Αθανασιάδη Νίκο, πρώην μέλος της διοίκησης του σωματείου.

Στην Κέρκυρα

Θύμα ωμής εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας έπεσε και ένας 60χρονος εργαζόμενος, ο Γιαννηλίας Φίλιππος, με ειδικότητα συντηρητή στο ξενοδοχείο «Κ. Κουλούρης» στον Κάβο της Κέρκυρας, όταν διεκδίκησε καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Ψάχνοντας την κατάλληλη αφορμή, πριν από λίγες μέρες, για άσχετο περιστατικό, η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία να τον «μαζέψει» από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Η αστυνομία συνέλαβε τον εργαζόμενο, τον υπέβαλε σε σωματικό έλεγχο και στη συνέχεια, φορώντας του χειροπέδες, τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα Λευκίμμης με την κατηγορία της εκτόξευσης απειλών, ύβρεων και διατάραξη της κοινής ησυχίας. Τελικά, ο εργαζόμενος αφέθηκε ελεύθερος και έχει υποβληθεί μήνυση, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών για όλη τη σεζόν. Αξίζει να προστεθεί ότι ενώ δούλευε από τις 12 Απρίλη στο ξενοδοχείο, μόλις στις 2 Μάη τού έγινε πρόσληψη, χωρίς ρεπό και άδεια.

Το παραπάνω περιστατικό, που δεν είναι βέβαια μεμονωμένο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ θυμίζοντας ότι ανάλογα κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας εκφράστηκαν και στα ξενοδοχεία «Αγία Βαρβάρα» και «Ρόδα», με την παρεμπόδιση του ταξικού σωματείου από την εργοδοσία να συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το σωματείο, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί στις 23 και 24 Ιούνη στους δήμους Παρελείων, Αχιλλείων και Μελιτιαίων και να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ