Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ «SEA DIAMOND»
Ούτε απάντληση ούτε ανέλκυση

Προκλητικό φιρμάνι από τον εφοπλιστή Λουίζο, την ίδια ώρα που η ρύπανση της Σαντορίνης αποκτά τεράστιες διαστάσεις και η κυβέρνηση τον «βγάζει λάδι»

Ακόμα και η επιτροπή που συνέστησε το ΥΕΝ χαρακτηρίζει αναγκαία την ανέλκυση του ναυαγίου
Ακόμα και η επιτροπή που συνέστησε το ΥΕΝ χαρακτηρίζει αναγκαία την ανέλκυση του ναυαγίου
Η πλοιοκτήτρια εταιρία ΛΟΥΗΣ του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND, που βρίσκεται βουλιαγμένο στη θάλασσα της Σαντορίνης, με δελτίο Τύπου χτες ανακοίνωσε προκλητικά πως από τις... μελέτες της προκύπτει ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε απάντληση των πετρελαιοειδών που βρίσκονται στις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου, ούτε ανέλκυσή του! Το θράσος της εταιρείας έχει τροφοδοτήσει η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, που συγκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες της. Ερωτήματα όμως προκαλεί και η στάση του δημάρχου, του νομάρχη, επάρχου (όλοι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ) του νησιού, οι οποίοι, παρά τις αρχικές τους ενέργειες με εξώδικα και ομόφωνες αποφάσεις για απάντληση και ανέλκυση του ναυαγίου, εδώ και πάνω από ένα μήνα τηρούν «σιγήν ιχθύος»...

Στις 18 Απρίλη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία είχε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο απάντλησης των καυσίμων, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον καθαρισμό της περιοχής. Αντί αυτού, την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός αρκέστηκε σε έκδοση απόφασης για την επιβολή προστίμου 1.173.881,14 ευρώ στον πλοίαρχο και σε δύο γυναίκες υπαλλήλους της εταιρείας!

Οσο για τη ρύπανση της θάλασσας, την οποία ο υπουργός χαρακτηρίζει μικρή, η γνωμοδοτική επιτροπή που είχε συγκροτήσει το ίδιο το ΥΕΝ, στο πρακτικό που εξέδωσε στις 26 Μάη, αναφέρει: «Το σκάφος συνεχώς ρυπαίνει με υγρούς και στερεούς ρύπους όχι μόνο την άνωθεν αυτού περιοχή αλλά και εκτός πλωτών φραγμάτων λόγω υποθαλάσσιων ρευμάτων σε απροσδιόριστες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα την καταστροφή της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας». Και γνωμοδοτεί ότι το καράβι πρέπει να ανελκυστεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ