Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Βήμα βήμα για την ανατροπή των συσχετισμών

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων στη Συνδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή

Αποψη από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Αποψη από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Το ζήτημα της ανατροπής των συσχετισμών δύναμης σε Σωματεία και Εργατικά Κέντρα, το σχέδιο με το οποίο οι ταξικές δυνάμεις ξεδίπλωσαν τη δράση τους σε κλάδους και περιοχές όπου ήταν μειοψηφία, δραστηριότητες και η συστηματική παρέμβαση που βοήθησε το ΠΑΜΕ να αποκτήσει ποδάρια σε χώρους που δεν υπήρχε, αλλά και να ισχυροποιήσει τη θέση του εκεί οπού πλειοψηφούσε, απασχόλησαν μεγάλο κομμάτι των ομιλιών όλων των αντιπροσώπων στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Νίκος Ξουράφης, μέλος της Γραμματείας Πειραιά και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Οι δυνάμεις της συναίνεσης, με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ, παίρνουν μέτρα για να ανακόψουν με δόλια μέσα την άνοδο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Εχει μεγάλη σημασία να παρακολουθούμε τον αντίπαλο, την τακτική του και τις μεθοδεύσεις στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων. Το παράδειγμα του ΕΚΠ είναι χαρακτηριστικό. Οι τρεις παρατάξεις από κοινού νομιμοποίησαν τη νοθεία. Οι ταξικές δυνάμεις, παρά τις πρόσθετες δυσκολίες, αναδείχτηκαν σε πρώτη δύναμη. Ηταν αποτέλεσμα του σχεδιασμού ανά κλάδο, κύρια στα σωματεία - κορμό του ΠΑΜΕ (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Συνδικάτο Μετάλλου), της μαζικοποίησης όλων των συνδικάτων. Της σχεδιασμένης δράσης σε κλάδους όπου δουλεύουν πολλοί εργαζόμενοι, με μαζικές εγγραφές, περιοδείες και κινητοποιήσεις, όπως για παράδειγμα στους εμποροϋπαλλήλους. Στην πορεία αναδείχτηκαν νέα συνδικαλιστικά στελέχη. Ηταν το αποτέλεσμα της πρωτοπόρας δράσης στους αγώνες, της έντασης της αντιπαράθεσης με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, όπως στους ναυτεργάτες, στη Ζώνη. Αλλά και της δράσης εκεί που είμαστε μειοψηφία, όπως στους εργαζόμενους στα ναυτιλιακά γραφεία, στον "Παπαστράτο" κ.α.».

Μιχάλης Μπαχτσής,στέλεχος ΠΟΕΕΠ:

«Η σκευωρία σε βάρος στελεχών του κλάδου στήνεται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γεγονός που αποδεικνύει τους κινδύνους για το λαϊκό κίνημα. Κάνουμε καλά τη δουλιά μας γι' αυτό μας διώκουν».

Πολύβιος Τσίρκας,μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Αναγκαιότητα αποδείχτηκε η ύπαρξη και δράση του ΠΑΜΕ. Μονόδρομος ο ταξικός, ασυμβίβαστος αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΜΕ αποτελεί ταξική συσπείρωση και όχι παράταξη. Αριστο το επίπεδο της συζήτησης και του διαλόγου στην Εκτελεστική Γραμματεία. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων».

Σχεδιασμένη παρέμβαση

Βαγγελιώ Καρακατσάνη,Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Ανατρέψαμε τους συσχετισμούς, λειτουργώντας σαν να ήμασταν πλειοψηφία στο Σωματείο. Με κινητοποιήσεις και ενημερώσεις, πρωτοβουλίες για το ωράριο, συσπείρωση συναδέλφων, αντιπαράθεση με τους εργοδότες, βάθεμα της συζήτησης με τους εργαζόμενους, δημιουργία επιτροπών αγώνα, σχεδιασμένη παρέμβαση στις Γενικές Συνελεύσεις. Επιμείναμε στη λειτουργία της παράταξης, στην αξιοποίηση όλων των συναδέλφων. Φτιάξαμε επιτροπή εμποροϋπαλλήλων και ετοιμάζουμε επιτροπή νέων. Κερδίζουμε διαρκώς συνειδήσεις, μέσα από την ίδια την πείρα των εργαζομένων. Προσεγγίζουμε συνδικαλιστές από σωματεία που ανήκουν σε ταξικές Ομοσπονδίες. Και εδώ πρέπει να χτυπάνε συντονισμένα όλα τα σφυριά για να διευκολύνεται, να "παίρνει αέρα" η συσπείρωση».

Παντελής Παπαβασιλείου, Γραμματεία Θριάσιου του ΠΑΜΕ:

«Από τα Λιόσια ως τα Μέγαρα υπάρχουν πάνω από 100.000 εργαζόμενοι. Μόλις 10.000 είναι συνδικαλισμένοι. Μάστιγα στην περιοχή τα εργατικά ατυχήματα. Η δραστηριοποίηση του ΠΑΜΕ αναζωογόνησε το κίνημα στην περιοχή. Κλείσαμε για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια την ΕΤΕΜ, μετά το πρόσφατο εργατικό ατύχημα».

Φανή Τρέλλη, Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ:

«Πριν έξι χρόνια δεν υπήρχε κανένας εκλεγμένος των ταξικών δυνάμεων στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Σήμερα, με τη συστηματική και οργανωμένη παρέμβαση του ΠΑΜΕ, έχουν εκλεγεί τρεις και είμαστε 2η δύναμη. Διπλασιάσαμε τις δυνάμεις στο σωματείο εμποροϋπαλλήλων, με παρέμβαση για ζητήματα αιχμής όπως το ωράριο, αλλά και τα προβλήματα των νέων εργαζομένων, των νέων ζευγαριών. Σημαντική πείρα από την αποφασιστική στάση στην τελευταία απεργία, όπου ο αποκλεισμός καταστημάτων και η περιφρούρηση της απεργίας μαζικοποίησαν τη συγκέντρωση, έφεραν νέες εγγραφές στο σωματείο, απελευθέρωσαν δυνάμεις».

Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας:

«Στο χώρο του εμπορίου έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων σε σχέση με άλλους κλάδους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα να δημιουργήσουν οικογένεια. Στα τρόφιμα το 85% των πωλήσεων πραγματοποιείται από 10 αλυσίδες. Στο λιανικό εμπόριο, το 59% των πωλήσεων πραγματοποιείται από 4 ομίλους. Στα ηλεκτρικά, το 45% από 5 ομίλους και στα ηλεκτρονικά το 78% από 6 επιχειρήσεις. Να ενισχύσουμε την εσωτερική λειτουργία των σωματείων. Να εντοπίσουμε το πόσο εκλαϊκευτικά δουλεύουμε με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να μην αρκούμαστε στο αράδιασμα των αιτημάτων. Χρειάζεται συζήτηση και ολοκληρωμένη προβολή του πλαισίου για να γίνουν κατανοητά τα αιτήματα και η αναγκαιότητά τους, ώστε να υιοθετούνται από περισσότερους εργαζόμενους. Να παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας την τακτική των αντιπάλων που ελίσσονται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των κομμάτων τους, κύρια στις οργανώσεις που πλειοψηφεί το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ».

Νέα σωματεία

Πάνος Απέργης, μετανάστης οικοδόμος από τη Δανία:

«Το σκανδιναβικό μοντέλο στηρίζεται στον κοινωνικό διάλογο για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το 85% είναι οργανωμένο στα συνδικάτα. Πρωτοστατεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Εκανε συνειδητές υποχωρήσεις, παρουσιάζοντας σαν επιτυχία ορισμένες δημαγωγικές παραχωρήσεις του κεφαλαίου, για να φτάσει σήμερα να προπαγανδίζει ανοιχτά τις θέσεις των εργοδοτών. Σήμερα ισχύει η σύνταξη στα 67 για όλους και ο αποχαρακτηρισμός των ΒΑΕ. Μετά το 2024 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανεβαίνει ανάλογα με το προσδόκιμο όριο ζωής. Δίνονται "αυξήσεις" κάτω από μισό ευρώ και η "ευελφάλεια" βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ υπό δίωξη βρίσκεται και το δικαίωμα στην απεργία».

Θύμιος Γαλάρας, ΔΕΗ - Πτολεμαΐδα:

«Από τους 9.500 μόνιμους που δούλευαν στο ενεργειακό κέντρο της Δ. Μακεδονίας έμειναν σήμερα 6.500. Το προσωπικό δε μειώθηκε. Αντίθετα, προστέθηκαν 3.500 με 4.000 ανειδίκευτοι, που δουλεύουν με 4,5 έως 6 ευρώ τη μέρα, γεγονός που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Αυτούς τους εργαζόμενους, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες δεν τους δέχονταν στα σωματεία της ΔΕΗ. Η ίδρυση του κλαδικού συνδικάτου ενέργειας ήταν αναγκαιότητα. Το τοπικό ΕΚ αρνείται ακόμα και να δώσει αίθουσα στο συνδικάτο. Οι εργαζόμενοι το αγκαλιάζουν. Από 150 που γράφτηκαν αρχικά στο σωματείο, πριν από έναν περίπου χρόνο, αγγίζουμε σήμερα τους 800. Στόχος, να συντονιστεί συνολικά η δράση εργαζομένων, αγροτών, κατοίκων της περιοχής, για μια ΔΕΗ αποκλειστικά δημόσια στην υπηρεσία του λαού».

Τάκης Τσιόγκας,πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας:

«Είναι ανάγκη να βελτιώσουμε τη δουλιά μας στην περιοχή σε Δημόσιο και τράπεζες. Οι ταξικές δυνάμεις κατέλαβαν το 74% των ψήφων στο τελευταίο συνέδριο του ΕΚΛ. Δεν επαναπαυόμαστε. Στήσαμε κλαδικές επιτροπές στην Υγεία, στις Μεταφορές, στην Παιδεία, προχωράμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ