ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αποχαιρετισμός στην Βίλμα Εσπίν

Η ηρωίδα της Κούβας, αντάρτισσα στη Σιέρα Μαέστρα

Associated Press

Η ηρωίδα της Κούβας, αντάρτισσα στη Σιέρα Μαέστρα
ΑΒΑΝΑ.--

Συνεχίζονται να καταφτάνουν στην Κούβα τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον πρόσφατο θάνατο της Βίλμα Εσπίν Γκουλιός, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, ηγετικής μορφής του αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα, της Κουβανικής Επανάστασης, προέδρου της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας, και συζύγου του Ραούλ Κάστρο, αδερφού του Φιντέλ.

Συγκεκριμένα, συλλυπητήρια μηνύματα έχουν αποστείλει πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, αλλά και από τις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη μας, καθώς και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Επίσης, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους και τη βαθιά θλίψη τους μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, μια σειρά προσωπικότητες και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων καθώς και οι οργανώσεις φιλίας με την Κούβα σε πολλές χώρες.

Επιπρόσθετα, σε όλες τις πρεσβείες της Κούβας υπάρχει βιβλίο συλλυπητηρίων, όπως και στην Αθήνα, που και σήμερα θα είναι ανοιχτή προς το κοινό ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Σε ολόκληρη την Κούβα, αυτές τις μέρες, έχουν πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη της Βίλμας Εσπίν, ενώ σύμφωνα με τις επιθυμίες της, η σορός της θα αποτεφρωθεί και θα ταφεί στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μαζί με τις σορούς άλλων επαναστατών με στρατιωτικές τιμές και υπό την παρουσία της οικογένειάς της.

Με τον δικό του τρόπο αποχαιρέτισε την κομμουνίστρια επαναστάτρια, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, με άρθρο του στην «Γκράνμα», την εφημερίδα του ΚΚ Κούβας, με τίτλο «Οι αγώνες της Βίλμα». Σε αυτό, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Το παράδειγμά της είναι σήμερα πιο απαραίτητο από ποτέ. Θυσίασε όλη της τη ζωή στην πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών της Κούβας, όταν η πλειοψηφία από αυτές υπόκεινταν σε διακρίσεις όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, με ορισμένες τιμημένες επαναστατικές εξαιρέσεις». Αναφερόμενος στην ξεχωριστή προσωπικότητα της Εσπίν σε όλες τις φάσεις της Κουβανικής Επανάστασης, ως θρυλικής αντάρτισσας στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, τονίζει: «Η γλυκιά, αποφασιστική και σίγουρη φωνή της ακουγόταν πάντα με μεγάλο σεβασμό στις συνεδριάσεις στο Κόμμα, στο Κράτος, στις μαζικές οργανώσεις. Σήμερα οι γυναίκες στην Κούβα αποτελούν το 66% των τεχνιτών, συμμετέχουν πλειοψηφικά στους περισσότερους πανεπιστημιακούς τομείς. Πριν, η γυναίκα μόλις που εμφανιζόταν σε κάποιες επιστημονικές ειδικότητες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σήμερα και σε αυτή τη σφαίρα αποτελούν την πλειοψηφία».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Παρά τις απειλές προχωράει η διαδικασία αλλαγής

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τα σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες, συνεχίζονται στη χώρα και εκπορεύονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εσωτερική αντίδραση. Ετσι μετά την καμπάνια πρόκλησης χάους με αφορμή τη μη ανανέωση της λειτουργίας του RCTV, τις διαδηλώσεις των προνομιούχων φοιτητών από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τώρα σειρά έχει η τεχνητή πρόκληση χάους μεσούντος του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της Αμερικής, Κόπα Αμέρικα, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του προέδρου Τσάβες.

Πάντως παρά τα δρομολογημένα σχέδια και την κατάσταση ύψιστου συναγερμού που βρίσκεται από τα μέσα Μάη όλη η Βενεζουέλα, οι βαθιές τομές της κυβέρνησης προχωρούν επίσης με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου του Νταβίντ Βελάσκες, υπουργού Λαϊκής Συμμετοχής και Κοινωνικής Προστασίας, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία συμβουλευτικών και μηχανισμών στήριξης των περίπου 200 επιχειρήσεων την ίδρυση των οποίων ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Τσάβες, επιχειρήσεων με κοινωνική ιδιοκτησία. Σύμφωνα με τον Βελάσκες, οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν τμήματα μίας υγιούς και πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης για την κοινωνία. Στόχος η κάλυψη των βασικών αναγκών του λαού, η απεξάρτηση από τις εισαγωγές ειδικά στο χώρο των τροφίμων και της γεωργίας, όπου τα μποϊκοτάζ εκ μέρους της ολιγαρχίας είναι συνεχή και η οικοδόμηση των βάσεων μιας ανεξάρτητης οικονομίας. Παράλληλα ο Βελάσκες τόνισε ότι το υπουργείο Λαϊκής Συμμετοχής έχει μία σειρά προτάσεων ή και αντιρρήσεων που θα καταθέσουν στον πρόεδρο Τσάβες ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, όπως η σύσταση θεσμών προώθησης της λαϊκής συμμετοχής, ενίσχυση των ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών των λαϊκών συμβουλίων, την επιτακτική ανάγκη αλλαγής των υφιστάμενων νόμων όσον αφορά τη λαϊκή συμμετοχή καθώς και τη δημιουργία νέων όρων για την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

Τέλος, το ΚΚ Βενεζουέλας κατέθεσε σχέδιο για τα Εργατικά Συμβούλια με αίτημα κάθε άρθρο του σχεδίου να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των εργασιών της Βουλής για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του ΚΚ Βενεζουέλας οι βουλευτές τόνισαν ότι το σχέδιο έχει στόχο «την προώθηση των αναγκαίων νομικών διατάξεων για τα Λαϊκά Εργατικά Συμβούλια ώστε να θεσπιστούν ως τα κύρια όργανα που θα επιτρέψουν στην εργατική τάξη να έχει τον άμεσο έλεγχο της παραγωγής, της διοίκησης και της κοινωνικοπολιτικής διαδικασίας σε όλους τους χώρους δουλιάς, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό είτε μεικτό». Οι βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΒ με έμφαση τόνισαν την ανάγκη αυτά τα όργανα να αναδείξουν τη δράση της εργατικής τάξης που πρέπει να μπει επικεφαλής της διαδικασίας αλλαγών, που θα εξασφαλίσει την εθνική απελευθέρωση και την εμβάθυνση της διαδικασίας προς το σοσιαλισμό.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σχέδιο για «ανθρωπιστική ανταλλαγή»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σχέδιο που θα παρέχει τα εχέγγυα ώστε να υπάρξει μία «ανθρωπιστική ανταλλαγή» μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) παρέδωσε στο προεδρικό μέγαρο ο Αλβαρο Λέιβα, πρώην υπουργός και κύριος διαμεσολαβητής των ειρηνευτικών συνομιλιών της κυβέρνησης Αντρές Παστράνα (1998-2002).

Σύμφωνα με το «Τελεσούρ», το σχέδιο Λέιβα εμπεριέχει όρους, για την ανταλλαγή των 56 αιχμαλώτων των FARC με τους 500 κρατούμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η αποστρατιωτικοποίηση των περιοχών Φλόριδα και Πραδέρα, στην περιοχή Βάλε ντε Κάουκα, όπως έχουν προτείνει οι FARC. Ο Λέιβα τόνισε ότι πρόκειται για «πρόταση» σχεδίου που δεν είναι δεσμευτικό και χαίρει της υποστήριξης της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας και άλλων ξένων χωρών. Από την πλευρά του αντιδραστικού προέδρου Ουρίμπε δηλώθηκε μόνο ότι το σχέδιο θα εξεταστεί, πράγμα που δείχνει πόσο στριμωγμένος είναι λόγω και των τελευταίων αποκαλύψεων που αναδεικνύουν τις σχέσεις του με τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου.

ΗΠΑ
Ποιήματα από το κολαστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Σε προσβάλλουν οι αλυσίδες μας; Μας εμπαίζεις στην αιχμαλωσία μας. Θέλω να βουτήξω μέσα σου και να κολυμπήσω ως το σπίτι μου», αναφέρει το απόσπασμα ενός ποιήματος γραμμένο από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο. Και συνεχίζει: «Είμαι κλεισμένος σε ένα νησί φυλακή κι εσύ, η θάλασσα, είσαι συνένοχη με τους δεσμοφύλακές μου, με φυλάς».

Πρόκειται για ένα από τα ποιήματα που εμπεριέχονται στο βιβλίο με τίτλο «Ποιήματα Από Το Γκουαντάναμο: Οι Κρατούμενοι Μιλούν» (Poems From Guantanamo: The Detainees Speak), που θα εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα με επίμετρο του Ρόμπερτ Πίνσκι, ο οποίος είχε διατελέσει «εθνικός ποιητής» στις ΗΠΑ.

Το βιβλίο, 84 σελίδων, συντέθηκε από δικηγόρους που εκπροσωπούν τους κρατούμενους. Ορισμένα από τα ποιήματα είχαν χαραχτεί στα πλαστικά ποτήρια που χορηγούνταν στους κρατούμενους με το φαγητό τους, κατασχέθηκαν από τους φρουρούς και ξαναγράφτηκαν από μνήμης, πρόσθεσε ο Μαρκ Φάλκοφ, βοηθός καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Ιλινόις, ο οποίος εκπροσώπησε 17 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο από την Υεμένη και συνέβαλε στο να συγκεντρωθούν τα ποιήματα.

Τα ποιήματα πέρασαν από Αμερικανούς στρατιωτικούς λογοκριτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τους δικηγόρους, εμπόδισαν την έκδοση πολλών εξ αυτών. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου πλωτάρχης Τζ. Ντ. Γκόρντον περιέγραψε τα ποιήματα ως «άλλο ένα εργαλείο στη μάχη των ιδεών εναντίον των δυτικών δημοκρατιών, κατά των οποίων βρίσκονται σε πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ