Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αποχαιρετισμός στην Βίλμα Εσπίν

Η ηρωίδα της Κούβας, αντάρτισσα στη Σιέρα Μαέστρα

Associated Press

Η ηρωίδα της Κούβας, αντάρτισσα στη Σιέρα Μαέστρα
ΑΒΑΝΑ.--

Συνεχίζονται να καταφτάνουν στην Κούβα τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον πρόσφατο θάνατο της Βίλμα Εσπίν Γκουλιός, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, ηγετικής μορφής του αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα, της Κουβανικής Επανάστασης, προέδρου της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας, και συζύγου του Ραούλ Κάστρο, αδερφού του Φιντέλ.

Συγκεκριμένα, συλλυπητήρια μηνύματα έχουν αποστείλει πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, αλλά και από τις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη μας, καθώς και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Επίσης, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους και τη βαθιά θλίψη τους μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, μια σειρά προσωπικότητες και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων καθώς και οι οργανώσεις φιλίας με την Κούβα σε πολλές χώρες.

Επιπρόσθετα, σε όλες τις πρεσβείες της Κούβας υπάρχει βιβλίο συλλυπητηρίων, όπως και στην Αθήνα, που και σήμερα θα είναι ανοιχτή προς το κοινό ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Σε ολόκληρη την Κούβα, αυτές τις μέρες, έχουν πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη της Βίλμας Εσπίν, ενώ σύμφωνα με τις επιθυμίες της, η σορός της θα αποτεφρωθεί και θα ταφεί στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μαζί με τις σορούς άλλων επαναστατών με στρατιωτικές τιμές και υπό την παρουσία της οικογένειάς της.

Με τον δικό του τρόπο αποχαιρέτισε την κομμουνίστρια επαναστάτρια, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, με άρθρο του στην «Γκράνμα», την εφημερίδα του ΚΚ Κούβας, με τίτλο «Οι αγώνες της Βίλμα». Σε αυτό, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Το παράδειγμά της είναι σήμερα πιο απαραίτητο από ποτέ. Θυσίασε όλη της τη ζωή στην πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών της Κούβας, όταν η πλειοψηφία από αυτές υπόκεινταν σε διακρίσεις όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, με ορισμένες τιμημένες επαναστατικές εξαιρέσεις». Αναφερόμενος στην ξεχωριστή προσωπικότητα της Εσπίν σε όλες τις φάσεις της Κουβανικής Επανάστασης, ως θρυλικής αντάρτισσας στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, τονίζει: «Η γλυκιά, αποφασιστική και σίγουρη φωνή της ακουγόταν πάντα με μεγάλο σεβασμό στις συνεδριάσεις στο Κόμμα, στο Κράτος, στις μαζικές οργανώσεις. Σήμερα οι γυναίκες στην Κούβα αποτελούν το 66% των τεχνιτών, συμμετέχουν πλειοψηφικά στους περισσότερους πανεπιστημιακούς τομείς. Πριν, η γυναίκα μόλις που εμφανιζόταν σε κάποιες επιστημονικές ειδικότητες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σήμερα και σε αυτή τη σφαίρα αποτελούν την πλειοψηφία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα ζει για πάντα στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό (2020-11-28 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Κουβανού στρατηγού Ε. Α. Ντελγκάδο (2020-02-12 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια μηνύματα από ΠΑΜΕ, ΕΕΔΔΑ, ΕΕΔΥΕ (2016-11-30 00:00:00.0)
Θερμή συνάντηση με τον Φιντέλ (2015-04-07 00:00:00.0)
Ενας μικρός λαός που παλεύει για έξι δεκαετίες (2015-01-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ