ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος στο παγωμένο Μπέλλες

Αλλη μια γυναίκα, θύμα του άγριου δουλεμπορίου βρέθηκε νεκρή στις παγωμένες πλαγιές του όρους Μπέλλες στο νομό Σερρών. Πρόκειται για την 27χρονη Ουκρανίδα Μαρίγια Πούκας, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στην περιοχή Γερμανική, του Μπέλλες, από άνδρες του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης Κερκίνης.

Η άτυχη νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή την 1η του Απρίλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, πρέπει να μπήκε στο ελληνικό έδαφος μαζί με άλλες συμπατριώτισσές της στα τέλη του Φλεβάρη. Ομως δεν άντεξε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή και πέθανε, μέσα στην ερημιά, και το άγριο τοπίο.

Είναι η τρίτη περίπτωση μέσα σε τρεις μήνες, που εντοπίζονται μετανάστριες νεκρές στις παγωμένες πλαγιές του Μπέλλες, το μόνιμο παράνομο πέρασμα για τις γυναίκες που είναι θύματα του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, και του κυκλώματος εμπορίας «λευκής σαρκός». Στα μέσα του Γενάρη δυο κοπέλες - μία από την Ουκρανία και μία από τη Ρουμανία - άφησαν την τελευταία τους πνοή κυνηγώντας την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Φαρμακερό προεκλογικό χαράτσι

Σε ένα φαρμακερό προεκλογικό χαράτσι για τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την έκδοση του 67 Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 58/9.3.2000) και αφορά τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρμακοποιών και την επιβολή κυρώσεων για παράβαση των υποχρεώσεων.

Ετσι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει το κόστος των φαρμάκων στους ασφαλισμένους, προχώρησε στη θέσπιση εξοντωτικών κυρώσεων για τους φαρμακοποιούς οι οποίοι «δανείζουν» φάρμακα σε ασφαλισμένους δίνοντάς τους πίστωση χρόνου να προσκομίσουν τη συνταγή, ενώ βάζει και περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους αγροτικούς γιατρούς.

Τα δανεικά φάρμακα χορηγούνται κυρίως σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη κάποιου φαρμάκου, αλλά δεν έχει προλάβει ο γιατρός του - συνήθως λόγω Σαββατοκύριακου, αργιών ή λόγω του συστήματος ραντεβού με βάση το οποίο η ημερομηνία επίσκεψης πολλές φορές ξεπερνά και το μήνα - να το συνταγογραφήσει. Ωστόσο, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τη συνταγή έστω και ετεροχρονισμένα.

Με το ΠΔ αυτό απαγορεύεται στους φαρμακοποιούς να δανείζουν φάρμακα στους ασφαλισμένους που τα έχουν ανάγκη και μάλιστα με κυρώσεις όπως πρόστιμο από ένα μέχρι δέκα εκατομμύρια δραχμές, πρόστιμο από 20% έως και 40% επί της αξίας των συνταγών των Ασφαλιστικών Ταμείων που εκτελέστηκαν το μήνα που διαπιστώθηκε η παράβαση, καταγγελία για ένα χρόνο της σύμβασης του φαρμακοποιού με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα. Μάλιστα οι φαρμακοποιοί που θα παραβούν το ΠΔ παραπέμπονται απευθείας στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στις απομακρυσμένες περιοχές, χωριά και νησιά, καθώς στην παράγραφο 13 του άρθρου 2 του ΠΔ προβλέπονται περιορισμοί στη συνταγογράφηση των αγροτικών γιατρών. Σύμφωνα με το ΠΔ, οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μόνο στα επείγοντα περιστατικά και όχι πάνω από ένα κουτί ανά φάρμακο. Επίσης, «μπορούν να συνταγογραφούν επαναλαμβανόμενη συνταγή για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους μόνο βάση γνωμάτευσης του γιατρού ειδικότητας και για όσο χρόνο έχει καθορίσει αυτός και πάντως όχι πέραν της διετίας από την έκδοση της γνωμάτευσης».

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει την «ανέντιμη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου», επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή του ΠΔ οδηγούνται σε αδιέξοδο οι φαρμακοποιοί και πλήττονται άμεσα εκατομμύρια ασφαλισμένοι, οι οποίοι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι το κόστος των φαρμάκων βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΣΕΙΣΜΟΣ
Συγγενείς θυμάτων ζητούν αποζημιώσεις

Εφτά μήνες πέρασαν από το χαμό των ανθρώπων τους στο μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη και το πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα ακριβή αίτια κατάρρευσης της πολυκατοικίας, που έγινε ο τάφος τους, ακόμη δεν έχει συνταχθεί.

Το παράπονο αυτό εξέφρασε χτες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας η Αλέκα Λαζαρίδη, συγγενής ενός από τα 16 τραγικά θύματα και ένοικος της πολυκατοικίας, που υπήρχε ως τη μέρα του σεισμού στην οδό Ψυχάρη 21, στη Μεταμόρφωση. Στο Πρωτοδικείο επρόκειτο να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 24 ιδιοκτητών, οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη είδαν τα σπίτια τους να μεταβάλλονται σε σωρούς ερειπίων και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να σβήνουν αβοήθητα κάτω από αυτά. Η συζήτηση της αίτησης αναβλήθηκε, τελικά, για τις 22 Μάη.

Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά των εργολάβων οικοδομών Αναστάσιου Κανελλόπουλου και Βασιλείου Γιαννόπουλου, καθώς και των συζύγων τους Αγγελικής και Πολυξένης, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους μέχρι του ποσού των 3 δισ. δρχ. Το ποσό αυτό διεκδικούν από τους συγκεκριμένους εργολάβους ως αποζημίωση, για την απώλεια των συγγενών και των περιουσιών τους, γιατί τους θεωρούν υπεύθυνους για την κατάρρευση της πολυκατοικίας, αφού, κατά τη γνώμη τους, δεν είχαν φροντίσει από την αρχή να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να τηρήσουν τις προδιαγραφές ασφάλειας της οικοδομής, με συνέπεια να παρουσιάζει αυτή σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα κακοτεχνιών. Οπως, μάλιστα, επισημαίνουν στην αίτησή τους, από θαύμα η πολυκατοικία δεν είχε πέσει πριν από το σεισμό!

Οι εργολάβοι ζήτησαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να καλέσουν ως μάρτυρες τον αρχιτέκτονα και τους πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι εκπόνησαν τα σχέδια και τις μελέτες για την κατασκευή της πολυκατοικίας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι ίδιοι εφάρμοσαν με συνέπεια τα σχέδια και τις μελέτες που παρέλαβαν. Το δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημά τους. Εξέδωσε όμως προσωρινή διαταγή, με την οποία δεσμεύεται η περιουσία των εναγομένων μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης των ιδιοκτητών.

Αδιαφανής η διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων

Καταγγελία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων

«Σοβαρότατο θέμα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας έχει προκύψει με βάση την πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί με αντικείμενο τα εθνικά κληροδοτήματα».

Αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) με επιστολή του που απηύθυνε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σήμερα - καταγγέλλεται στην επιστολή - υπάρχουν περίπου 9.200 κληροδοτήματα, εκ των οποίων περισσότερα από 7.000 βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εκκαθάρισης, γεγονός που καταδεικνύει την προφανή αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (και της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται το θέμα) να ανταποκριθούν στο πρόβλημα τής κατ' αρχήν στοιχειοθέτησης και αποσαφήνισης του προβλήματος. Ο έλεγχος και η εποπτεία του κράτους είναι ανεπαρκέστατος ακόμη και με βάση το Ν.2039/39 που διέπει το καθεστώς των εθνικών κληροδοτημάτων, με προφανή την έλλειψη οργάνωσης και στελέχωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Αυτές οι αδυναμίες - τονίζεται στην επιστολή - σε συνδυασμό με τη μη υποβολή προϋπολογισμού και απολογισμών (παρ' όλη και την υποχρέωσή τους από το Νόμο), την άγνοια των περιουσιακών στοιχείων, την αδιαφάνεια επί της ουσίας στον τρόπο διαχείρισής τους, στοιχειοθετεί την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να ελέγξει το αν και κατά πόσο υλοποιείται η βούληση των δωρητών και διαθετών.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με σοβαρότητα και διαφάνεια, υποβάλλει τις εξής προτάσεις:

  • Να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος 2039/39 και παράλληλα να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησής του προκειμένου το νομικό καθεστώς να υπηρετεί την αποτελεσματική, ουσιαστική διαχείριση των κληροδοτημάτων και τη διαφάνεια και έλεγχο των πράξεων των Διοικητικών Συμβουλίων τους.
  • Να ελεγχθούν και να κριθούν όλες οι διοικήσεις των πάσης φύσεως κληροδοτημάτων, τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι ισολογισμοί καθώς και ο τρόπος ορισμού των ΔΣ.
  • Να αποκεντρωθούν οι διοικητικές υπηρεσίες τουλάχιστον κατά περιφέρεια με αλλαγή και αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας.
Αγώνας και μετά τις εκλογές

Την αναστολή της χτεσινής τους στάσης εργασίας 12 - 4 μ.μ. αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, σε ένδειξη καλής θέλησης, αλλά για μια ακόμα φορά συνάντησαν την αδιαλλαξία των αρμοδίων της κυβέρνησης και των διοικήσεων ΗΛΠΑΠ και ΟΑΣΑ.

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, καταγγέλλουν ότι η αποκλειστική ευθύνη για το ότι δε βρέθηκε λύση κοινά αποδεκτή, ανήκει στους αρμόδιους κυβερνητικούς και διοικητικούς παράγοντες, ενώ υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ο «ιερός και δίκαιος αγώνας» θα συνεχιστεί ως τη δικαίωση και μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ κήρυξαν ομόφωνα απεργιακές κινητοποιήσεις - σχεδόν πριν από δύο μήνες και αφού προηγουμένως εξάντλησαν επί τρεις και πλέον μήνες κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης κοινά αποδεκτής - υπερασπιζόμενοι θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα και κατακτήσεις, που δεν τόλμησε να θίξει ούτε η χούντα!

Παράνομες αγοραπωλησίες μετοχών

Χρηματιστής εκτελούσε εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών των πελατών του με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιά στην εταιρία που εργαζόταν μεγαλύτερη του 1,7 δισ. δραχμών!

Πρόκειται για τον Γεώργιο Μασταγκάκη, 34 χρονών, υπάλληλο γνωστής χρηματιστηριακής εταιρίας, η οποία όταν αντιλήφθηκε την απάτη τον απέλυσε και υπέβαλε εναντίον του μήνυση. Ο χρηματιστής συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα. Κατηγορούμενος είναι και ο ταμίας της εταιρίας Νικόλαος Σκόνδρας, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα από τον 10ο τακτικό ανακριτή. Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο Μασταγκάκης εργαζόταν ως αντικριστής και προέβαινε σε παράνομες αγοραπωλησίες μετοχών. Οταν οι πελάτες ζητούσαν ενημέρωση για το χαρτοφυλάκιό τους, παρουσίαζε σ' αυτούς παραποιημένη εικόνα για να μην αντιληφθούν την απάτη. Ο υπεύθυνος της χρηματιστηριακής εταιρίας δήλωσε στην αστυνομία ότι οι επενδυτές αποζημιώθηκαν εξ ολοκλήρου από την εταιρία. Στο πλαίσιο της προανάκρισης κατασχέθηκαν δισκέτες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ