Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ
Συγγενείς θυμάτων ζητούν αποζημιώσεις

Εφτά μήνες πέρασαν από το χαμό των ανθρώπων τους στο μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη και το πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα ακριβή αίτια κατάρρευσης της πολυκατοικίας, που έγινε ο τάφος τους, ακόμη δεν έχει συνταχθεί.

Το παράπονο αυτό εξέφρασε χτες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας η Αλέκα Λαζαρίδη, συγγενής ενός από τα 16 τραγικά θύματα και ένοικος της πολυκατοικίας, που υπήρχε ως τη μέρα του σεισμού στην οδό Ψυχάρη 21, στη Μεταμόρφωση. Στο Πρωτοδικείο επρόκειτο να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 24 ιδιοκτητών, οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη είδαν τα σπίτια τους να μεταβάλλονται σε σωρούς ερειπίων και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να σβήνουν αβοήθητα κάτω από αυτά. Η συζήτηση της αίτησης αναβλήθηκε, τελικά, για τις 22 Μάη.

Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά των εργολάβων οικοδομών Αναστάσιου Κανελλόπουλου και Βασιλείου Γιαννόπουλου, καθώς και των συζύγων τους Αγγελικής και Πολυξένης, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους μέχρι του ποσού των 3 δισ. δρχ. Το ποσό αυτό διεκδικούν από τους συγκεκριμένους εργολάβους ως αποζημίωση, για την απώλεια των συγγενών και των περιουσιών τους, γιατί τους θεωρούν υπεύθυνους για την κατάρρευση της πολυκατοικίας, αφού, κατά τη γνώμη τους, δεν είχαν φροντίσει από την αρχή να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να τηρήσουν τις προδιαγραφές ασφάλειας της οικοδομής, με συνέπεια να παρουσιάζει αυτή σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα κακοτεχνιών. Οπως, μάλιστα, επισημαίνουν στην αίτησή τους, από θαύμα η πολυκατοικία δεν είχε πέσει πριν από το σεισμό!

Οι εργολάβοι ζήτησαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να καλέσουν ως μάρτυρες τον αρχιτέκτονα και τους πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι εκπόνησαν τα σχέδια και τις μελέτες για την κατασκευή της πολυκατοικίας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι ίδιοι εφάρμοσαν με συνέπεια τα σχέδια και τις μελέτες που παρέλαβαν. Το δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημά τους. Εξέδωσε όμως προσωρινή διαταγή, με την οποία δεσμεύεται η περιουσία των εναγομένων μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης των ιδιοκτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ