Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Προεκλογικά ... «θηράματα»!

Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης για «στήριξη της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ)» - πέρα απ' το ότι δεν αντικατοπτρίζει μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική - μετατρέπεται σε ψηφοθηρικό κυνηγητό από μέρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα και τα ΑμΕΑ αντιμετωπίζονται στην κυριολεξία σαν προεκλογικά θηράματα. Ετσι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου - στις 10 Μάρτη 2000 - έγινε η προβλεπόμενη από το νόμο προκήρυξη για τα ΑμΕΑ και τις άλλες κατηγορίες πολιτών που προστατεύονται απ' το νόμο 2643/28.9.1998. Ωστόσο, στην ίδια προκήρυξη αναφέρεται ξεδιάντροπα ότι «οι ενδιαφερόμενοι που προστατεύονται από τον ανωτέρω νόμο καλούνται να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης που θα προκύψει απ' τις βουλευτικές εκλογές και εντός 30 ημερών από αυτή».

Αφού λοιπόν ο νόμος έμεινε ανενεργός περισσότερο από δύο χρόνια, ενεργοποιείται όχι για να λύσει τα προβλήματα των ΑμΕΑ αλλά για να τους αγκιστρώσει στο προεκλογικό καμάκι του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα η ηγεσία της φιλοσημιτικής ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) σε έγγραφό της προς τα σωματεία - μέλη της ομολογεί ότι θα χρειαστεί και δεύτερη δημοσίευση που θα γίνει μετά τις εκλογές και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα είναι 30 μέρες μετά τη δεύτερη προκήρυξη.

Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ με απύθμενο θράσος δε διστάζει να μπει στο προεκλογικό παιγνίδι της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας στο έγγραφό της: «Θα ήταν χρήσιμο να εκμεταλλευτείτε το χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη δεύτερη δημοσίευση ενημερώνοντας τα μέλη σας που έχουν εξεταστεί από τις υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ για την προκήρυξη. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με την αρμόδια υπάλληλο της ΕΣΑΕΑ...» (σ.σ. αναφέρει το όνομά της).

Καθυστερημένη ήταν και η συγκρότηση των πρωτοβάθμιων υγειονομικών επιτροπών του ΙΚΑ που θα εξετάσουν τα ΑμΕΑ προκειμένου να τους χορηγηθεί γνωμάτευση για το ποσοστό αναπηρίας τους που θα την καταθέσουν ως δικαιολογητικό μετά την προκήρυξη. Οι επιτροπές συγκροτήθηκαν στις 10.9.1999 με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με αρ. 91 της Διοίκησης του ΙΚΑ.

Στις 14.2.20000 - δηλαδή μετά την προκήρυξη των εκλογών - ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, με ανακοίνωσή του θύμισε στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις στις γραμματείες των αρμόδιων υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ μέχρι τις 31.3.2000» και ότι «αρμόδιες επιτροπές θα εξετάζουν τα περιστατικά των ΑμΕΑ μέχρι τις 20.4.2000».

Την ίδια μέρα που έγινε η προκήρυξη-μαϊμού για τις θέσεις των ΑμΕΑ (δηλαδή), η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη, υπέδειξε με εγκύκλιό της προς τον διοικητή του ΙΚΑ ότι το Ιδρυμα πρέπει να πληρώνει προσωρινά τα ασφάλιστρα και τα τροφεία των παιδιών ΑμΕΑ που πηγαίνουν σε ειδικά σχολεία και των οποίων οι γονείς έχουν πεθάνει.

Αφού, δηλαδή, η κυβέρνηση εκώφευσε επί χρόνια στο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για τη νομοθετική ρύθμιση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης των παιδιών ασφαλισμένων με βαριές αναπηρίες και ανίκανων προς εργασία, ήρθε προεκλογικά να αναγνωρίσει ότι το «όλο θέμα απαιτεί νομοθετική ρύθμιση που δεν μπορεί να γίνει λόγω διάλυσης της παρούσας Βουλής».

Οσον αφορά την εφαρμογή του θεσμού της κάρτας αναπηρίας που διαφημίζει στο προεκλογικό πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ και αυτή θα αρχίσει, η πιλοτική εφαρμογή της, την 1.5.2000 στο νομό Λάρισας και η διαδικασία επέκτασης σε όλη τη χώρα θα αρχίσει την 1.1.2001, όπως ανακοίνωσε στις 10.3.2000 ο υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης.

Ολες δηλαδή οι εξαγγελίες στον προεκλογικό τζόγο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ