Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδιαφανής η διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων

Καταγγελία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων

«Σοβαρότατο θέμα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας έχει προκύψει με βάση την πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί με αντικείμενο τα εθνικά κληροδοτήματα».

Αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) με επιστολή του που απηύθυνε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σήμερα - καταγγέλλεται στην επιστολή - υπάρχουν περίπου 9.200 κληροδοτήματα, εκ των οποίων περισσότερα από 7.000 βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εκκαθάρισης, γεγονός που καταδεικνύει την προφανή αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (και της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται το θέμα) να ανταποκριθούν στο πρόβλημα τής κατ' αρχήν στοιχειοθέτησης και αποσαφήνισης του προβλήματος. Ο έλεγχος και η εποπτεία του κράτους είναι ανεπαρκέστατος ακόμη και με βάση το Ν.2039/39 που διέπει το καθεστώς των εθνικών κληροδοτημάτων, με προφανή την έλλειψη οργάνωσης και στελέχωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Αυτές οι αδυναμίες - τονίζεται στην επιστολή - σε συνδυασμό με τη μη υποβολή προϋπολογισμού και απολογισμών (παρ' όλη και την υποχρέωσή τους από το Νόμο), την άγνοια των περιουσιακών στοιχείων, την αδιαφάνεια επί της ουσίας στον τρόπο διαχείρισής τους, στοιχειοθετεί την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να ελέγξει το αν και κατά πόσο υλοποιείται η βούληση των δωρητών και διαθετών.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με σοβαρότητα και διαφάνεια, υποβάλλει τις εξής προτάσεις:

  • Να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος 2039/39 και παράλληλα να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησής του προκειμένου το νομικό καθεστώς να υπηρετεί την αποτελεσματική, ουσιαστική διαχείριση των κληροδοτημάτων και τη διαφάνεια και έλεγχο των πράξεων των Διοικητικών Συμβουλίων τους.
  • Να ελεγχθούν και να κριθούν όλες οι διοικήσεις των πάσης φύσεως κληροδοτημάτων, τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι ισολογισμοί καθώς και ο τρόπος ορισμού των ΔΣ.
  • Να αποκεντρωθούν οι διοικητικές υπηρεσίες τουλάχιστον κατά περιφέρεια με αλλαγή και αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ