Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΝΑΤΟ στρατολογεί επιστήμονες

Με τη συνεργασία των ελληνικών υπουργείων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας

Με έγγραφο που απεστάλη στις αρχές Φλεβάρη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων - γνωστοποιείται προς όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, τα υπουργεία, τις νομαρχίες και τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, η προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση «περιορισμένου αριθμού υποτροφιών στα πλαίσια του προγράμματος υποτροφιών της Επιστημονικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ή μεταδιδακτορικής έρευνας σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ πλην Ελλάδας» και σε κλάδους ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας.

Ανάμεσα στους 18 συνολικά κλάδους σπουδών και έρευνας για τους οποίους θα χορηγηθούν οι υποτροφίες, περιλαμβάνονται αυτοί της Βιοχημείας, Βιολογίας, Οικολογικής και Ατμοσφαιρικής Επιστήμης, Ωκεανογραφίας, Διεθνών και Πολιτικών σπουδών, Τεχνολογίας Υλικών, πληροφορικής και επιστήμης των Συστημάτων. Οι υποτροφίες είναι διάρκειας 1 έως 3 ετών και για κάθε υπότροφο θα διατίθενται ετησίως περίπου 3 εκατ. δραχμές (μόνο για δίδακτρα 2.200 ΕΥΡΩ). Για τους φοιτητές, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη λήξει ενώ για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και άλλων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας λήγει στις 10 Απρίλη.

Σύμφωνα με το έγγραφο που θα κληθεί να υπογράψει ο κάθε υπότροφος που τελικά θα επιλεγεί από την Κεντρική Επιτροπή Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας (ΚΕΤΕΣ), «υποχρεούται να αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνο στις σπουδές του και να μη συμμετέχει σε εκδηλώσεις άσχετες με την ιδιότητά του», καθώς επίσης «να προσφέρει τις υπηρεσίες του - εφ' όσον ζητηθεί από το ΥΠΕΘΟ - σε τομέα συναφή με την πείρα και τις γνώσεις που απόκτησε».

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καταγγέλλουν την πολυεπίπεδη εμπλοκή της χώρας μας στις δράσεις του ΝΑΤΟ και σημειώνουν: «Το ΝΑΤΟ, με την αγαστή συνεργασία και της ελληνικής κυβέρνησης, προχωρά σε μια διεθνούς κλίμακας στρατολόγηση επιστημόνων. Επιστημόνων υπάκουων, κοινωνικά και πολιτικά αποστεωμένων, τους οποίους θα μετεκπαιδεύσει με ίδια έξοδα σε επιστημονικούς κλάδους των συμφερόντων του, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει μετέπειτα στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι υποτροφίες της «Siemens» (2014-01-01 00:00:00.0)
Ελεύθερα τα πανεπιστήμια να επιλέγουν και προγράμματα του ΝΑΤΟ! (2005-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ