ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο προσκήνιο η αντιδραστική «ευελφάλεια»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κατευθυντήριες γραμμές για την άμεση επιβολή της «ευελφάλειας» έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την αποτελεσματικότερη συντονισμένη προώθηση των νέων ανατροπών στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο όνομα της ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αμεσο στόχο αποτελεί η διεύρυνση των ελαστικών και «ευέλικτων» μορφών εργασίας, με παράλληλη ένταση της επίθεσης στις Συλλογικές Συμβάσεις και στην όποια προστασία υπάρχει για τις απολύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας πρέπει να «εκσυγχρονιστούν», στα πρότυπα που επιβάλλουν οι επιταγές της στρατηγικής της Λισαβόνας και της «flexicurity», για να καλύψουν τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας.

Οπως υποστηρίζει η Κομισιόν, οι κοινές αρχές προώθησης της «ευελφάλειας» θα πρέπει να ενισχύουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις θέσεις εργασίας, δηλαδή τις «ευέλικτες» και όχι μόνιμες και σταθερές μορφές εργασίας, προσαρμόζοντας την «flexicurity», στις «ανάγκες των κρατών - μελών», επιτυγχάνοντας «ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και ευθυνών». Ζητά δε εξίσωση προς τα κάτω των εργαζομένων και προσαρμογή της μόνιμης εργασίας στους όρους της «ευέλικτης απασχόλησης».

Η Επιτροπή επιθυμεί, ακόμα, την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των δημοσίων αρχών και των υπολοίπων ενδιαφερομένων μερών, καθώς και «δίκαιη κατανομή του κόστους και των πλεονεκτημάτων των πολιτικών για το συνδυασμό της ευελιξίας με την ασφάλεια, και συμβολή σε χρηστές και οικονομικά βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές»...

Οπως τονίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής είναι σημαντικό να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα προς όφελος των οικονομιών, δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας ως φαιδρό επιχείρημα τα στοιχεία παλαιότερου «Ευρωβαρόμετρου», στο οποίο το 72% των ερωτηθέντων «υποστηρίζει», ότι οι συμβάσεις εργασίας πρέπει να είναι πιο ευέλικτες ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανελλαδική δράση σήμερα για την ανεργία

Κινητοποιήσεις σε κάθε νομό. Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., έξω απ' το υπουργείο Απασχόλησης

Σε μαζική πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία καλεί η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου
Σε μαζική πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία καλεί η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου
Μέρα πανελλαδικής παρέμβασης ενάντια στην ανεργία αποτελεί η σημερινή για την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Στην Αθήνα, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 10.30π.μ., έξω από το υπουργείο Απασχόλησης. Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Οικοδόμων θα πραγματοποιήσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 6.30 το απόγευμα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις προχωρούν τα κλαδικά συνδικάτα της περιφέρειας έξω από την έδρα κάθε νομαρχίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει πως «κυβέρνηση και κεφάλαιο αξιοποιούν την ανεργία για να εκβιάζουν την εργατική τάξη, να μειώνονται οι απαιτήσεις για καλύτερους όρους δουλιάς, να δυσκολεύουν την ανάπτυξη της ταξικής πάλης». Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να προσεγγίζεται ως κάτι ξεκομμένο από την κυρίαρχη πολιτική υπογραμμίζει ανάμεσα σ' άλλα: «Για να κατασκευαστούν φτηνές και λαϊκές κατοικίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικονομική ανάπτυξη να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, που σημαίνει ότι τις πρώτες ύλες δε θα τις εκμεταλλεύονται μια φούχτα καπιταλιστές. Για να εξασφαλιστεί η ιεράρχηση των έργων, νοσοκομεία, σχολεία, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα κ.ά., με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των καπιταλιστών, χρειάζεται μαζική πάλη συνδεδεμένη με τη διεκδίκηση της επίλυσης του προβλήματος της εξουσίας».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη δουλιά, με δικαιώματα, πρέπει να συνδέεται με την ανάπτυξη πολιτικής πάλης ενάντια στα κόμματα και την πολιτική που τη συντηρούν. Ενώ, ειδικά για την προστασία των ανέργων, διεκδικεί υπολογισμό της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου που διεκδικεί, για όλο το διάστημα της ανεργίας κτλ.

ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ
Η μάχη πρέπει να συνεχιστεί και στην κάλπη

Ανακοίνωση, με αφορμή τη λήξη των κινητοποιήσεων στο εργοστάσιο της Χαλκίδας

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιλογές της πολυεθνικής "LAFARGE", για να μη χτυπηθούν τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων».

Μ' αυτή την επισήμανση και με το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές να τιμωρήσουν, να καταψηφίσουν την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να ισχυροποιήσουν με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη το ΚΚΕ που αποτελεί τον κύριο αντίπαλο των δύο κομμάτων της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, με αφορμή τη λήξη του πολύμηνου απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στην «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ» (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας), απευθύνει αγωνιστικό, ταξικό χαιρετισμό και τονίζει:

«Η ταξική πάλη που αναπτύχθηκε ανέδειξε με σαφήνεια ποιος είναι με ποιον. Αναδείχτηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που σαν τον Πόντιο Πιλάτο "νίπτει τας χείρας της". Αναδείχτηκε, επίσης, η υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ για τη "στήριξη" των αγώνων των εργαζομένων. Προϊόν της δικής τους διακυβέρνησης είναι οι νόμοι για τη μερική απασχόληση, τους εργολάβους, τις πολυειδικότητες κ.λπ.».

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και για το ρόλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού: «Η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Τσιμέντου, αλλά και των σωματείων (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ) στην ουσία υποσκάπτουν την αγωνιστική στάση των εργαζομένων. Οσες αγωνιστικές "κορόνες" κι αν έβγαζε η πλειοψηφία του ΕΚ Εύβοιας, δεν ξεπλένουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης της ΠΑΣΚΕ που κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων δεν οργάνωσαν την πάλη για να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση από τα πρωτοβάθμια σωματεία που επηρεάζουν. Με την κριτική τους στο σωματείο του Τσιμεντάδικου έσπερναν την απογοήτευση, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του ως αποπροσανατολιστικές».

Το ΚΚΕ, στον αντίποδα των κομμάτων του κεφαλαίου και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, προσπάθησε μ' όλες του τις δυνάμεις να στηρίξει ουσιαστικά τον αγώνα των εργαζομένων. Ανέδειξε την ουσία της αντιπαράθεσης που έχει να κάνει με τη στήριξη που παρέχει ο δικομματισμός στο κεφάλαιο. «Αλλωστε και οι δύο κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το τρίπτυχο αναδιαρθρώσεις - ανταγωνιστικότητα - παραγωγικότητα, που είναι η καρδιά του καπιταλισμού, η καρδιά του κάθε καπιταλιστή», τονίζει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Ολα ρόδινα τα βλέπει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία

Να λειτουργήσει με επάρκεια προσωπικού το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας απαίτησε στη Βουλή με Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, όμως από την πλευρά της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά διαφάνηκαν προθέσεις για βελτίωση της κατάστασης. Αντίθετα, ρόδινα επιχείρησε να παρουσιάσει τα πράγματα ο υφυπουργός Υγείας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, παραδεχόμενος όμως ότι το τμήμα λειτουργεί «με επικουρικούς γιατρούς». Υποστήριξε ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου τμήματος «δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών» και πως «μηνιαίως εξυπηρετεί πάνω από 50 άτομα».

«Το πρόβλημα δε λύνεται με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών» σημείωσε ο Τάκης Τσιόγκας και τόνισε ότι το ακτινοθεραπευτικό τμήμα «υπολειτουργεί και δεν έχουν εκπληρωθεί οι υποσχέσεις λειτουργίας του τμήματος». Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «λειτουργεί με μια γιατρό που παρά τις ηρωικές της προσπάθειες, η δουλιά δε βγαίνει». Επίσης, «λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφάλειας» ενώ «και το προσωπικό και οι ασθενείς είναι αγανακτισμένοι». Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο νοσοκομειακό τμήμα «θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες» και ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί τους ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Τρίτη η συγκέντρωση

Συνεχίζεται η πλατιά και πολύμορφη δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος για την ανεργία, η οποία θα κορυφωθεί την Τρίτη 3 Ιούλη, με τη συγκέντρωση στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Με καθημερινές παρεμβάσεις σε χώρους δουλιάς και συζητήσεις με εργαζόμενους, οι κομμουνιστές επιχειρούν να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, δεμένες με την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που γεννάει και αναπαράγει την ανεργία. Να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα συνολικά για την κυρίαρχη πολιτική, αλλά και να πάνε στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών με κριτήριο τη διεκδίκηση σταθερής δουλιάς, με πλήρη δικαιώματα, για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ