ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικό συνέδριο στην Αθήνα

Την εμπέδωση της νεοταξικής αντίληψης περί διεθνών σχέσεων και την προώθηση των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, υπηρετεί η διεξαγωγή στην Αθήνα του ΝΑΤΟικής έμπνευσης διεθνούς Συνεδρίου Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 07», που αρχίζει αύριο υπό την αιγίδα του ελληνικού ΓΕΕΘΑ στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν». Ουσιαστικά πρόκειται για ετήσιο ΝΑΤΟικό σεμινάριο που διοργανώνεται από το 1996 «για την υποβοήθηση των προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης», το οποίο σταδιακά μετεξελίχθηκε σε συνέδριο με διευρυμένη συμμετοχή.

Στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου θα πάρουν μέρος 219 στρατιωτικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι από 44 χώρες και διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ), ενώ από ελληνικής πλευράς θα το παρακολουθήσουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, καθώς και από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και από τα Γενικά Επιτελεία. Σκοπός του συνεδρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων επί των μεθόδων, διαδικασιών και δυνατοτήτων της διεθνούς κοινότητας, για πρόληψη και χειρισμό κρίσεων στο ταχέως εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στην ίδια αντιδραστική πλεύση

Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ ανέλαβε η Πορτογαλία, από την 1η Ιούλη, χωρίς να αναμένεται κάποια αλλαγή πλεύσης στην ΕΕ, καθώς είναι εξ αρχής δηλωμένο ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της γερμανικής Προεδρίας και αυτό διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας. Ως «σύννεφα» - έκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων - εμφανίζονται τα δύο μέτωπα Πολωνίας και Γαλλίας, τα οποία η νέα Προεδρία θα πρέπει αν όχι να αντιμετωπίσει, να τα «τιθασεύσει», στα μέτρα των πολιτικών που η ίδια θέλει να προωθήσει...

Το πρώτο «πρόβλημα», που ζητά απάντηση, έχει ονοματεπώνυμο: Νικολά Σαρκοζί. Το Παρίσι και οι απειλές του Γάλλου προέδρου, περί εκτροχιασμού της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, έναντι της σταθερής πορτογαλικής υποστήριξης στην υποψηφιότητα της Αγκυρας, φαίνεται να προκαλούν ήδη εντάσεις στα εσωτερικά των 27, οι οποίες εκφράζονται με δηλώσεις από όλες τις πλευρές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «γαλλική απειλή» και να μεταθέσει το πρόβλημα στους επόμενους, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα του ίδιου του Σαρκοζί, ότι το θέμα της Τουρκίας δεν είναι του παρόντος, καθώς αυτό που προέχει είναι η «νέα Συνθήκη», σημειώνοντας ότι το ζήτημα «Τουρκία» πρέπει να τεθεί αργότερα και σίγουρα όχι επί δικής του Προεδρίας...

Στο πλευρό της Γαλλίας, φαίνεται να αναδιπλώνεται και η Γερμανία, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να σημειώνει από το Βερολίνο, ότι η χώρα της στηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο όχι την πλήρη ένταξη, αλλά κάποια ειδική σχέση.

Οσον αφορά το «πρόβλημα» που ονομάζεται Πολωνία, εστιάζεται στα εμπόδια που φέρνουν μπροστά στην υιοθέτηση του νέου «Ευρωσυντάγματος», η τελική διαπραγμάτευση του οποίου έχει καθοριστεί να γίνει στη χειμερινή Σύνοδο Κορυφής... Οι Πολωνοί εκ των υστέρων αμφισβητούν τα συμπεράσματα της Εαρινής Συνόδου, σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αρνούνται κατηγορηματικά κάθε επαναδιαπραγμάτευση του συγκεκριμένου ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς για να μην υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση δόθηκε η μάχη της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη.

Οπως εκτιμάται, αν στη δεδομένη κρίσιμη στιγμή για την ανάγκη της ΕΕ να επιλύσει καίρια ζητήματα με το «Ευρωσύνταγμα» και να επιβάλλει πιο αποτελεσματικά τις αντιδραστικές της πολιτικές, τεθεί θέμα Τουρκίας, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και νέες εντάσεις στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις για τη σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι στη διάθεση της Τζόαν Ράιαν, η οποία διορίστηκε προχτές σύμβουλος του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για το Κυπριακό.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί της και υπενθύμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο διάλογος αυτός, είπε, ξεκίνησε με την επίσκεψη στην Κύπρο, τον περασμένο Απρίλη, του υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Τζεφ Χουν και θα συνεχιστεί και με τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Λιλλήκας απέφυγε να προβεί σε σχόλιο για το διορισμό της κ. Ράιαν, λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δε σχολιάζει τη σύνθεση της νέας βρετανικής κυβέρνησης.

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε το διορισμό της κ. Ράιαν η Βρετανίδα βουλευτής Τερέζα Βίλιερς, η οποία δήλωσε ότι αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο της κυπριακής κοινότητας της Βρετανίας.

Είπε ότι η κ. Ράιαν ουδέποτε είχε τηρήσει ισορροπημένη και δίκαιη στάση στο Κυπριακό και εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για τις προοπτικές να αποφασίζει αυτή για την προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

Η Τερέζα Βίλιερς πρόσθεσε ότι έγραψε ήδη στον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ για να διαμαρτυρηθεί για το διορισμό της Τζόαν Ράιαν, αναφέροντας στην επιστολή της ότι ο διορισμός της προκάλεσε συγκλονισμό. Η κ. Βίλιερς αναφέρει επίσης ότι ως βουλευτής της περιφέρειας Μπάρνετ, που εκπροσωπεί τους Κυπρίους κατοίκους της περιοχής, συμμερίζεται την οργή και την ανησυχία τους για τη στάση του τέως πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Κυπριακό, «η οποία φαίνεται να συνεχίζεται από τον διάδοχό του Γκόρντον Μπράουν».

Για τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προβούν σε ενέργειες για προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας. Αυτή τη στιγμή, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα δεδομένα δεν είναι καλά και όλοι γνωρίζουν ποια πλευρά ευθύνεται για τη στασιμότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα της διάνοιξης διόδου από και προς τα κατεχόμενα στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία.

Νεκρός Αμερικανός στην Κύπρο

Σε δύσβατη περιοχή της επαρχίας της Λευκωσίας βρέθηκε το πτώμα του στρατιωτικού ακολούθου της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο

Εντοπίστηκε χτες, σε δύσβατη περιοχή της επαρχίας της Λευκωσίας, τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνισή του, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τόμας Μούνεϊ.

Ο 45χρονος διπλωμάτης εξαφανίστηκε «μυστηριωδώς» την περασμένη Πέμπτη. Τελευταία φορά που σύμφωνα με τις μαρτυρίες κάποιος τον είδε ζωντανό ήταν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, την ώρα που έφευγε από την πρεσβεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά η αμερικανική πρεσβεία προσπάθησε να κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα την εξαφάνιση του Μούνεϊ, ωστόσο, αναγκάστηκε να ανακοινώσει το γεγονός την Παρασκευή, καθώς οι αστυνομικές έρευνες απέβησαν άκαρπες. Γνωστοί του Αμερικανού αντισυνταγματάρχη ανέφεραν ότι βρισκόταν στην Κύπρο χωρίς την οικογένειά του.

Χτες το απόγευμα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρόναλτ Σλίκερ, επιβεβαίωσε ότι το πτώμα που βρέθηκε νωρίτερα σε δύσβατη ορεινή περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Λευκωσίας ανήκει στον στρατιωτικό της ακόλουθο Τόμας Μούνεϊ. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Σλίκερ αναφέρει ότι τα αίτια του θανάτου του Τόμας Μούνεϊ θα διερευνηθούν και οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν σε κατάλληλη στιγμή.

Ο κ. Σλίκερ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις κυπριακές αρχές και τους Κυπρίους πολίτες για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν στον εντοπισμό του. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι λόγω του θανάτου του Τόμας Μούνεϊ ακυρώθηκε η χτεσινή δεξίωση για την επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

Το πτώμα του Τόμας Μούνεϊ, τρίτου τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία, εντοπίστηκε από αγρότη. Ο αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας δήλωσε ότι το πτώμα βρισκόταν σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από το αυτοκίνητο του Μούνεϊ, σε χωματόδρομο.

«Τίποτα δεν είναι προς ανακοίνωση αυτή τη στιγμή. Θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα και, όταν και εφόσον υπάρχει πλήρης εικόνα, θα τοποθετηθούμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βασίλης Πάλμας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία της ΝΔ

Επίθεση με γκαζάκια πραγματοποίησαν άγνωστοι χτες τα ξημερώματα στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας, στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Νέο βίντεο με βασανισμό κρατουμένου

Αλλο ένα βίντεο με βασανισμό κρατουμένου είδε αργά χτες το βράδυ το φως της δημοσιότητας. Σχεδόν 15 μέρες μετά το πρώτο βίντεο όπου αστυνομικός βασάνιζε δύο αλλοδαπούς κρατούμενους στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και μόλις 10 μέρες μετά από τη «δεύτερη»... επιτυχία του με τον ξυλοδαρμό άλλου αλλοδαπού, χτες τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε ένα δίλεπτο βίντεο με έξι αστυνομικούς να ακολουθούν τα χνάρια του.

Συγκεκριμένα, του είχαν βάλει το όπλο στο κεφάλι και του έθεταν το ερώτημα αν ήθελε να πάει φυλακή ή να πεθάνει. Λίγο νωρίτερα, του είχαν βάλει πάγο στα χέρια και αφού είχαν παγώσει, του τα χτυπούσαν με ξύλινο γκλοπ. Παράλληλα, όλη την ώρα που βρισκόταν στα... χέρια του νόμου, δεχόταν τις «υπηρεσίες» αστυνομικών της ΕΛΑΣ.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τονίζει πως «παραγγέλθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η έρευνα των συνθηκών, των περιστάσεων και της εξακριβώσεως των στοιχείων των συμμετεχόντων προσώπων. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνυόμενης της συμμετοχής Αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις, πέραν του σχηματισμού της ποινικής δικογραφίας θα υπάρξουν και βαρύτατες συνέπειες διοικητικού και πειθαρχικού χαρακτήρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα προηγούμενα περιστατικά, οι αστυνομικοί που εμπλέκονταν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, χωρίς ακόμα να έχει τελειώσει η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που είχε παραγγείλει το Αρχηγείο της Αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ