Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στην ίδια αντιδραστική πλεύση

Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ ανέλαβε η Πορτογαλία, από την 1η Ιούλη, χωρίς να αναμένεται κάποια αλλαγή πλεύσης στην ΕΕ, καθώς είναι εξ αρχής δηλωμένο ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της γερμανικής Προεδρίας και αυτό διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας. Ως «σύννεφα» - έκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων - εμφανίζονται τα δύο μέτωπα Πολωνίας και Γαλλίας, τα οποία η νέα Προεδρία θα πρέπει αν όχι να αντιμετωπίσει, να τα «τιθασεύσει», στα μέτρα των πολιτικών που η ίδια θέλει να προωθήσει...

Το πρώτο «πρόβλημα», που ζητά απάντηση, έχει ονοματεπώνυμο: Νικολά Σαρκοζί. Το Παρίσι και οι απειλές του Γάλλου προέδρου, περί εκτροχιασμού της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, έναντι της σταθερής πορτογαλικής υποστήριξης στην υποψηφιότητα της Αγκυρας, φαίνεται να προκαλούν ήδη εντάσεις στα εσωτερικά των 27, οι οποίες εκφράζονται με δηλώσεις από όλες τις πλευρές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «γαλλική απειλή» και να μεταθέσει το πρόβλημα στους επόμενους, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα του ίδιου του Σαρκοζί, ότι το θέμα της Τουρκίας δεν είναι του παρόντος, καθώς αυτό που προέχει είναι η «νέα Συνθήκη», σημειώνοντας ότι το ζήτημα «Τουρκία» πρέπει να τεθεί αργότερα και σίγουρα όχι επί δικής του Προεδρίας...

Στο πλευρό της Γαλλίας, φαίνεται να αναδιπλώνεται και η Γερμανία, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να σημειώνει από το Βερολίνο, ότι η χώρα της στηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο όχι την πλήρη ένταξη, αλλά κάποια ειδική σχέση.

Οσον αφορά το «πρόβλημα» που ονομάζεται Πολωνία, εστιάζεται στα εμπόδια που φέρνουν μπροστά στην υιοθέτηση του νέου «Ευρωσυντάγματος», η τελική διαπραγμάτευση του οποίου έχει καθοριστεί να γίνει στη χειμερινή Σύνοδο Κορυφής... Οι Πολωνοί εκ των υστέρων αμφισβητούν τα συμπεράσματα της Εαρινής Συνόδου, σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αρνούνται κατηγορηματικά κάθε επαναδιαπραγμάτευση του συγκεκριμένου ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς για να μην υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση δόθηκε η μάχη της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη.

Οπως εκτιμάται, αν στη δεδομένη κρίσιμη στιγμή για την ανάγκη της ΕΕ να επιλύσει καίρια ζητήματα με το «Ευρωσύνταγμα» και να επιβάλλει πιο αποτελεσματικά τις αντιδραστικές της πολιτικές, τεθεί θέμα Τουρκίας, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και νέες εντάσεις στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ