ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς ταλαντεύσεις ταξικά

...Προτείνει ο υπουργός των κεφαλαιοκρατών να τα βρουν οι «κοινωνικοί εταίροι». Ποιοι κοινωνικοί εταίροι; Οι ληστές με τους ληστευόμενους. Οι εκβιαστές με τους εκβιαζόμενους. Αυτοί που λεν στην κυβέρνηση ότι οι αυξήσεις πρέπει να είναι κάτω από τη μονάδα. Αυτοί που την κλεμμένη υπεραξία από τους Ελληνες εργάτες την επενδύουν σε ξένες χώρες αφαιρώντας θέσεις εργασίας από τον τόπο μας. 'Η εκείνοι που επανδρώνουν τα καράβια με ξένα πληρώματα. Ας μην μας δουλεύουν οι κύριοι. Αλατισμένο ψωμί τρώνε και εργάτες και μάλιστα με το αλάτι του ιδρώτα τους.

Οσο για τους καριερίστες συνδικαλιστές, που άλλα υπόσχονται και άλλα πράττουν, αυτοί είναι και υποκριτές και ψεύτες. Τα συμφέροντα των συναδέλφων τους υπόσχονται να υπηρετήσουν, αλλά πλάτη στις κυβερνήσεις της εργοδοσίας βάζουν. Οταν υπόσχονται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργατών, τα μάτια τους είναι στραμμένα στα βουλευτιλίκια και στις υπουργικές καρέκλες τους. Στο βόλεμα. Στα εργατοπατεριλίκια. Οι ταξικές κορόνες που βγάζουν από διάφορα βήματα είναι για να πάρουν τα χρίσματα και τίποτε περισσότερο.

Η πείρα, παλιά και τωρινή, δεν επιτρέπει αμφιβολίες και ταλαντεύσεις, γι' αυτό και οι αντιπρόσωποι ή αντιπροσωπεύουν εργάτες και ψηφίζουν ταξικά ψηφοδέλτια ή βάζουν πλάτες στους κεφαλαιοκράτες. Το δεν ήξερα ή δεν κατάλαβα δεν αμνηστεύει κανένα. Οι πλουραλισμοί, οι συναινετικότητες και οι καπιταλιστικοί σχηματισμοί στο όνομα των εκσυγχρονισμών δεν πρέπει να παραπλανούν κανένα. Τα φτιασιδώματα είναι καμουφλάζ και οι συμβιβασμοί στο όνομα της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας δεν είναι εκσυγχρονισμός, αλλά πλάτες στους κεφαλαιοκράτες. Το ταξικό μετερίζι, όλοι το γνωρίζουν είναι το ΠΑΜΕ, αυτό πρέπει να στηρίζουν οι εργαζόμενοι για τα συμφέροντά τους. Το σύνθημα «Με πλάνα λόγια μας γελούν και της γης οι κολασμένοι, μοναχοί τους θα σωθούν», είναι διαχρονικό και όσο υπάρχουν ταξικά συστήματα, επίκαιρο».

Νίκος Καμάκας, Στόμιο Λάρισας.

«Δε μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου... »

Λες και βρικολάκιασαν οι χουντικοί και βγήκαν στα κανάλια, λες και άκουγα τον Παπαδόπουλο να επιχειρηματολογεί, συγκεκριμένα: Τις προάλλες, στο βραδινό κεντρικό δελτίο του ALTER, ο δημοσιογράφος Τράγκας απευθυνόμενος στη Λιάνα Κανέλλη -προφανώς για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση όταν η βουλευτίνα κατήγγειλε πως η αστυνομική βία έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο - είπε το εξής επιχείρημα: «Δεν έχεις το δικαίωμα να μιλάς εσύ που είσαι εκπρόσωπος ολοκληρωτικής ιδεολογίας» και μιλούσε για τα «γκουλάγκ», τον Στάλιν και τα γνωστά. Βέβαια η Λιάνα Κανέλλη δεν έπεσε στην παγίδα και τον έβαλε στη θέση του.

Επειδή, όμως, ο Τράγκας πετάει λάσπη για να κάνει εντυπώσεις και εκφράζει έναν χυδαίο αντικομμουνισμό και στο παράθυρο δεν μπορεί κάποιος να απαντά για τα δίκαια της μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης και την πάλη στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ενωσης για την επικράτησή της, γιατί είναι μια μεγάλη συζήτηση, θα απαντήσω με λίγα λόγια στον Τράγκα και στον κάθε Τράγκα: Να απαντήσει η αστική τάξη που στηρίζει αυτός και όλοι οι «αδέσμευτοι» όμοιοί του δημοσιογράφοι και να απολογηθούν: Για τα ξερονήσια, τα βασανιστήρια, τα πέτρινα χρόνια, τις εκτελέσεις, την τρομοκρατία, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων μέχρι το 1982, τους πολίτες β΄ κατηγορίας κλπ. Να απαντήσουν για τον Πλαστήρα και τον Παπάγο, τον Γεώργιο Παπανδρέου και όλους αυτούς που με τις υπογραφές τους στήνονταν κομμουνιστές στον τοίχο και εξορίζονταν.

Να απαντήσουν για το τμήμα εκείνο της τάξης τους που φόρεσε γερμανικές στολές και, μετά, τις εγγλέζικες με τις αμερικανικές. Να απαντήσουν για τη δικτατορία τους και για το ξεπούλημα της Κύπρου, για το μοίρασμα του Αιγαίου, το ξέφραγο αμπέλι που κατάντησαν την Ελλάδα όπου περνούσαν ξένα στρατεύματα να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία κλπ. και που ο λαός με πρωταγωνιστές τους κομμουνιστές πρόβαλε αντίσταση.

Αν απαντήσουν γι' αυτά, τότε, μάλιστα, να κάτσουμε να συζητήσουμε για τα λεγόμενα γκούλαγκ και για την ταξική διαπάλη μέσα στη Σοβιετική Ενωση και για τον Στάλιν. «Μια ματιά» στο βιβλίο του Βέλγου δημοσιογράφου Μαρτένς θα τους μάθαινε τι συνέβαινε. Επίσης ας διαβάσουν την έκθεση του Αμερικάνου πρέσβη στη Μόσχα που απαντούσε στον Πρόεδρο και στην κυβέρνηση, τότε, των ΗΠΑ, που έγραφε: «Οι δίκες είναι δημόσιες και ανοιχτές και ο Στάλιν ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ και αν αφήσει τους πράκτορες της Γερμανίας μέσα στη Σοβιετική Ενωση ατιμώρητους για τα σαμποτάζ και την εσχάτη προδοσία που έκαναν και αυτοί επικρατήσουν, τότε η Γερμανία θα καταλάβει τη Σοβιετική Ενωση».

Επίσης ας διαβάσουν για τις τότε κυβερνήσεις τους, τους Πλαστήρες, τους Παπάγους και Σοφούληδες, τι έλεγε ο υπεύθυνος της «αμερικάνικης βοήθειας» στην Ελλάδα για την τάξη τους (από την εφημερίδα «Καθημερινή»), να τι έλεγε: «Για μια χούφτα κλεφτών που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, μιλάνε για ποίηση και για τα ωραία της ζωής και ο λαός πεινάει»... Τα ίδια βέβαια έλεγε τότε και ο κάθε αγωνιστής και το ΚΚΕ, μόνο που οι αγωνιστές στήνονταν στα 5 μέτρα, φυλακίζονταν και στέλνονταν στα ξερονήσια.

Ας μην μιλάει ο Τράγκας για τους Ελληνες κομμουνιστές. Τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία την υπερασπίστηκαν πρώτοι οι κομμουνιστές με το αίμα τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου κύριε Τράγκα δε μιλάνε για σχοινί!

Χρήστος,εργαζόμενος από τη Ρόδο

ΥΓ: Συγνώμη που η «δημοκρατία τους» δε μου επιτρέπει να βάλω και το επώνυμο.

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Από τον αναγνώστη μας N. E., από τη Σάμο, πήραμε την παρακάτω επιστολή που απευθύνεται στο γνωστό και μη εξαιρετέο «Πρετεντέρη του ΒΗΜΑΤΟΣ». Γράφει:

«Οταν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων και επικρατήσει (με του λαού τον αγώνα) σ' αυτόν εδώ τον τόπο που ρημάξατε (εσείς και το σινάφι σας) η λαοκρατία (διάβαζε δικτατορία του προλεταριάτου), τότε θα δείτε πως με τη σωστή διαχείριση του παραγόμενου πλούτου (που εσείς - η τάξη σας) τώρα κλέβετε από το λαό, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και πληροφορικής (που τώρα έχετε στα χέρια σας) προς όφελος του λαού, όλα αυτά που εξαγγέλλει το τιμημένο ΚΚΕ είναι πέρα για πέρα εφικτά και πραγματοποιήσιμα.

Οταν λοιπόν έρθουν έτσι τα πράγματα (που θα έρθουν νομοτελειακά), εσένα και τα αφεντικά σου κ. Πρετεντέρη (που είσαστε η μειοψηφία σ' αυτόν τον τόπο) εμείς οι πολλοί θα 'θελα όχι να σας στείλουμε εξορία (όπως εσείς κάνατε με τους αντιφρονούντες κάποτε) ή να σπάζετε πέτρες (όπως θα σας άξιζε), αλλά να σας βάλουμε να δουλέψετε πχ στο γιαπί κάτω από τον καυτό ήλιο ή στο χωράφι, στο υγιεινό κλίμα του θερμοκηπίου...

Μπορεί στις φωτιές της κολάσεως των χυτηρίων, στη χαλυβουργία. Ακόμα στις λάντζες των ξενοδοχείων με συνθήκες γαλέρας και ελαστικό ωράριο (που τα καθιερώσατε - η αστική τάξη που υπηρετείς) για ένα μισθό 600 ευρώ το μήνα, που δε φτάνει ούτε για τα απαραίτητα... Τότε να δούμε τι θα μας πείτε κ. Πρετεντέρη για το κίνημα του... τσάμπα (όπως ειρωνικά αποκαλείτε στο άρθρο σας στο ΒΗΜΑ το δικαίωμα του λαού για κανονικές παροχές που έχει χρυσοπληρώσει και δεν τις απολαμβάνει γιατί εσείς - η τάξη σας - του τις κλέβετε).

Για τη χώρα που κανείς δε δουλεύει, όπως ειρωνικά αποκαλείτε το δικαίωμα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας (και όχι συνθήκες γαλέρας που έχετε εσείς επιβάλλει). Για αξιοπρεπή μισθό (και όχι τα ψίχουλα που εσείς δίνετε για 10-12 ώρες δουλιά). Για το αίμα που ρουφήξατε και ρουφάτε από το λαό με τη μορφή της υπεραξίας που καρπωνόσαστε...

Τότε ίσως καταλάβετε την αγωνία του λαού (που εσείς και τα αφεντικά σας, αυτό το κηφηναριό που υπηρετείτε) έχετε καταδικάσει να υποφέρει... Και ίσως, τότε, να γράψετε ένα άρθρο στο ΒΗΜΑ (σας) γι' αυτές σας τις εμπειρίες που δε θα' χει (να 'στε σίγουρος) καμιά σχέση με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρείτε με την ως τώρα αρθρογραφία σας, τη στρατευμένη στην επίθεση που κάνει το κεφάλαιο στο λαό αυτού του τόπου».

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

ΟΧΙ στα χαράτσια

Χρήστος Θεοχαρίδης.-- Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας, ετσιθελικά, μας επιβάλλουν χαράτσι υπέρ της ΕΡΤ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Είναι κρίμα κι άδικο, ντροπή και κατάντια να επιχορηγείται η ΕΡΤ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ από μικροκαταναλωτές ηλεκτρικού, από χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους, όταν, μάλιστα, εκτός των άλλων, από την οθόνη τους προβάλλουν ποιοτικά απαράδεκτα προγράμματα. Και, ταυτόχρονα, η ΕΡΤ σπαταλά τα χρήματα για να χρυσοπληρώνει εξωτερικές παραγωγές (που μπορεί να παράγει η ίδια), όταν πληρώνει - αμείβει ορισμένους με απίστευτα ποσά από τις δικές μας εισφορές, ενώ έχει πλεόνασμα προσωπικού που δε χρησιμοποιεί όπως οφείλει. Αρνούμαστε τα χαράτσια, όταν μάλιστα είναι χωρίς αντίκρισμα, ακόμα περισσότερο.

Χυδαία καμώματα

Γιώργος Βερύκιος, Αγ. Ι. Ρέντης.-- Σχετικά με τις ανιστόρητες και χυδαίες καταγγελίες και καμώματα του Θ. Πάγκαλου σε βάρος του «Ρ», θέλω να σημειώσω πως αποτελούν τιμή και πως δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Το είχε επιχειρήσει, άλλωστε, ο παππούς του. Ενώ ο Θ. Πάγκαλος και η κυβέρνηση Σημίτη - ΠΑΣΟΚ, αμαύρωναν τη χώρα δίνοντας γη και ύδωρ για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, ο ίδιος διέπραξε την ατιμία να παραδώσει τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Τώρα, το πόσο αριστερός και κομμουνιστής υπήρξε ο Πάγκαλος στα νιάτα του, ήταν τόσο όσο ο Κλίντον, ο Μπλερ, ο Σολάνα και ο Σρέντερ αριστεροί που τους βαραίνουν σωρό εγκλήματα για πολέμους και επεμβάσεις.

Δυσάρεστη εμπειρία

Κύριε Διευθυντή,

Είμαι εργαζόμενος 33 χρόνια. Εκανα τα χαρτιά μου για να πάρω ένα δάνειο, ώστε να επισκευάσω το σπίτι μου. Μετά από τη συνηθισμένη γραφειοκρατική περιπέτεια, περίμενα να έρθουν στο σπίτι για αυτοψία στους χώρους προς επισκευή. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), όμως, μου έστειλε ειδοποίηση για αυτοψία στα ακίνητά μου! Πήγα στον προϊστάμενο και τον ρώτησα αν υπάρχει εμπόδιο στο δάνειο σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και μου απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ρωτάω λοιπόν ποιος ο λόγος να δουν τα ακίνητά μου; Μήπως νομίζουν οι κύριοι αυτοί ότι τα λεφτά των εργαζομένων μπορούν να τα διαχειρίζονται ώστε άλλους να ευνοούν με το αζημίωτο και άλλους να αδικούν; Περιμένω απάντηση.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας

Νίκος Δούκας, Τρίκαλα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ