ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1999
Κανένας ένοχος για τους 39 νεκρούς...

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας συνεχίζουν τις μπίζνες στο εξωτερικό... Αθωώθηκαν και οι τελευταίοι κατηγορούμενοι

Γι' αυτά τα ερείπια και τους 39 νεκρούς κανείς δε βρέθηκε ένοχος...
Γι' αυτά τα ερείπια και τους 39 νεκρούς κανείς δε βρέθηκε ένοχος...
Με κατάρες, αποδοκιμασίες, κλάματα και οργή αντέδρασαν οι παραβρισκόμενοι συγγενείς των θυμάτων από την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ, στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, στην κατά πλειοψηφία (6-1) αθωωτική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου για τους δύο αρχιτέκτονες Νίκο Σχολίδη και Αλέξανδρο Δόβα, που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο 39 ατόμων.

Ορισμένοι, χειροκροτώντας ειρωνικά έλεγαν: «Μπράβο στον Καραμανλή, μπράβο και στον Παπανδρέου». Προφανώς ήρθε στο νου τους η δήλωση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, δύο μέρες μετά το σεισμό εξερχόμενος της διυπουργικής σύσκεψης, ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και θα αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι ένοχοι...

Ισως θυμήθηκαν τη δήλωση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές ότι: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς»... Ισως σκέφτηκαν τις δηλώσεις του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη που επέρριπτε τις ευθύνες για τη μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων στον Κηφισό στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση...

Οκτώ χρόνια μετά...

Χτες, μετά από οκτώ χρόνια, άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου. Οτι οι δυο αρχιτέκτονες δεν είχαν ευθύνη για τις κατασκευαστικές προσθήκες που έγιναν στο κτίριο, το οποίο, ούτως ή άλλως είχε πρόβλημα στατικότητας. Και τον πρόεδρο του Εφετείου Νίκο Λεοντή να δηλώνει: «Ολοι όσοι μπορεί να είχαν ανάμειξη δεν ήταν εδώ» και πως «η κατάρρευση του κτιρίου ήταν μια κακή συγκυρία». Ακουσαν ακόμα το δικαστή να λέει: «Δεν είχαμε όμως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή των κατηγορουμένων. Πιστεύω η απόφασή μας να είναι κοντά στην πραγματικότητα». Και το ξέσπασμά τους ήταν αναμενόμενο. Αρχικά πέρασαν από το ανακριτικό γραφείο πάνω από 30 άτομα. Αποδόθηκαν κατηγορίες σε 11. Παραπέμφθηκαν 4 σε δίκη. Δύο από αυτούς απαλλάχτηκαν στον πρώτο βαθμό. Και οι τελευταίοι δύο χτες. Τόσο βαθιά έφτασε το μαχαίρι...

Το μέλος του δικαστηρίου που μειοψήφησε ζήτησε την καταδίκη των κατηγορούμενων για ανθρωποκτονίες με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή.

Υπενθυμίζουμε ότι πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή κατά μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από αμέλεια (πλημμέλημα). Τότε, είχαν αθωωθεί άλλοι δύο πολιτικοί μηχανικοί. Ποτέ όμως στο σκαμνί του κατηγορούμενου δεν κάθισαν οι ιδιοκτήτες της ΡΙΚΟΜΕΞ, που μετά την πτώχευση της επιχείρησης στην Ελλάδα, συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό.

Η ιστορία των παραπομπών

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με βούλευμά του, αποφάσισε να παραπεμφθούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ως υπαίτιοι της κατάρρευσης και των θανάτων, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και κατά συναυτουργία», οι παρακάτω υπεύθυνοι του εργοστασίου: Γεράσιμος Τσάσης, Ξένη Τσάση, Χαρίδημος Μαγκάκος - οικονομολόγος, Αικατερίνη Τσάση, Ευγενία Λάμπρου (όλοι μέλη του ΔΣ της ΡΙΚΟΜΕΞ), οι πολιτικοί μηχανικοί Κωνσταντίνος Τσάσης, Εμμανουήλ Κοτσαστράτης, Αδαμάντιος Βασιλάκης, Κωνσταντίνος Αγαπίου και οι αρχιτέκτονες Νικόλαος Σχολίδης και Αλέξανδρος Δόβας.

Το βούλευμα επισημαίνει ότι κατά την ανέγερση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ, το τελευταίο εξάμηνο του 1981, στην οδό Τατοΐου 1 στο Μενίδι, έγινε σωρεία παραβιάσεων. Λόγω των παραλείψεων αυτών «ήταν ενδεχόμενο - τονίζεται στο βούλευμα - να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν άνθρωποι, πράγμα που γνώριζαν οι κατηγορούμενοι και αποδέχτηκαν, είχαν δε οι πράξεις τους αυτές σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν άνθρωποι».

Λίγο μετά, οι 11 κατηγορούμενοι γίνονται 6, αφού το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών μειώνει τον αριθμό, παραπέμποντας τα μέλη του ΔΣ της ΡΙΚΟΜΕΞ, τους αρχιτέκτονες και τους πολιτικούς μηχανικούς. Για τους υπόλοιπους πέντε, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δε γνώριζαν για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν στη ΡΙΚΟΜΕΞ. Στο εδώλιο όμως θα κάτσουν τελικά μόνο οι τέσσερις.

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
Στην τελική φάση η εκποίηση

Η διαδικασία εκποίησης στους ιδιώτες - επιχειρηματίες του Κλειστού Γυμναστηρίου Φαλήρου βρίσκεται στην τελική ευθεία. Χτες το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να διατίθεται στους ενδιαφερόμενους φορείς η προκήρυξη της α΄ φάσης του διαγωνισμού για τη μετασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Φαλήρου σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, που θα γίνει με την περιβόητη μέθοδο των «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο μειοδότης θα αναλάβει τόσο τη χρηματοδότηση - μελέτη - μετασκευή - ανακατασκευή και τεχνική διαχείριση όσο και την ανάπλαση - διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Η τεχνική διαχείριση και συντήρηση του μετασκευασμένου κτιρίου θα ανατεθεί στο μειοδότη για 25 συνεχή χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 54 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ και το ...κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλειας, το οποίο υπολογίζεται στο 20% του προϋπολογισμού. Το λεγόμενο κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλειας είναι νεότευκτος όρος, ο οποίος δε συναντάται σε κανένα επιστημονικό βιβλίο. Απλώς ...ανακαλύφθηκε για να δικαιολογήσει την υπέρμετρη πριμοδότηση των επιχειρηματιών από το ελληνικό δημόσιο.

Ετσι, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος της μετασκευής θα στοιχίσει περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ (περί τα 26 δισ. δρχ.!). Με την ολοκλήρωση της μετατροπής του Γυμναστηρίου σε Συνεδριακό Κέντρο, θα ακολουθήσει ένας δεύτερος διαγωνισμός, με αντικείμενο την εκμετάλλευση του έργου από ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαχείρισή του για μακροχρόνια περίοδο, ίσως και μεγαλύτερη των 50 χρόνων. Πρόκειται για το δεύτερο έργο που δημοπρατείται με τη μέθοδο των «Συμπράξεων» από τα 19 συνολικά που έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο.

ΛΑΡΙΣΑ
Πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη

Η προτομή του αείμνηστου κομμουνιστή δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη, προβάλλει, εδώ και λίγες μέρες, στην ομώνυμη πλατεία, στο λόφο Φρουρίου, στη Λάρισα, που εγκαινιάστηκε προχτές Κυριακή. Στην εκδήλωση των εγκαινίων, που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή Λάρισας, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων της πόλης, οι οποίοι μίλησαν για την προσφορά του Αριστείδη Λαμπρούλη - διατέλεσε δήμαρχος από το 1980 έως 1994, ως επικεφαλής του αγωνιστικού συνδυασμού της «Δημοτικής Συνεργασίας» - η οποία έχει χαραχτεί βαθιά στη συνείδηση των Λαρισαίων και αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

Το έργο του εξήρε στην ομιλία του, στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, σημειώνοντας ότι ο Αριστείδης Λαμπρούλης σημάδευσε την πόλη της Λάρισας.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας», τόνισε ότι η τότε Δημοτική Αρχή από θέση αρχών και από λόγους αντικειμενικούς στάθηκε στο πλάι των εργαζομένων, συμπαραστάθηκε έμπρακτα στους αγώνες του λαού της πόλης μας, συντόνισε τις προσπάθειες και τον αγώνα για μια πραγματική αλλαγή στην ΤΑ, για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί το λαό και την πρόοδο της χώρας μας. Και υπογράμμισε ότι «θα ήταν πιο σημαντικό και σπουδαίο αν το παράδειγμά του, οι ιδέες του, η προσφορά του ενέπνεαν όλους όσοι σήμερα, μέσα στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που βιώνουμε, θέλουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την αποτροπή νέων αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων και στη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες κατακτήσεις με πρωταγωνιστή τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Στην εκδήλωση παρούσα ήταν και η οικογένεια του Αριστείδη Λαμπρούλη, ενώ παραβρέθηκε, μεταξύ των άλλων, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Τ. Τσιαπλέ, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ.ά.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
Συνάντηση για το νέο πρόεδρο

Διαβούλευση με τον πρωθυπουργό είχε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας με θέμα το διορισμό νέου προέδρου του Αρείου Πάγου. Αμέσως μετά ο υπουργός υποστήριξε ότι «είναι ιδιαίτερη η σημερινή συγκυρία, καθώς η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης καλείται να προχωρήσει την υπόθεση της κάθαρσης και καθώς ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης βρίσκονται κρίσιμα θέματα». Ο υπουργός, παραβλέποντας αυτό που βλέπουν όλοι οι πολίτες, τις μεθοδευμένες παρεμβάσεις, δηλαδή, της εκάστοτε κυβέρνησης και τις προσπάθειες που γίνονται για να έχουν υπό τον κυβερνητικό έλεγχό τα όργανα της Δικαιοσύνης, εξέφρασε την άποψη ότι η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης «θα ανταποκριθεί στον απόλυτα ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο ρόλο της στην αντιμετώπιση όλων των θεμάτων».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να κρατήσει σε υψηλούς τόνους τον ανούσιο δικομματικό καυγά για την εκ των πραγμάτων αμφισβητούμενη ανεξαρτησία των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ, κάποια τουλάχιστον κέντρα του, φοβούμαι ότι τον τελευταίο καιρό πράγματι αναλίσκεται στο να επιχειρεί να φθείρει τη Δικαιοσύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ