ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Τους εμφανίζει όλους ανύπαντρους!

Την παράνομη απόλυση εργαζόμενου, αλλά και το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις των υπόλοιπων εργαζομένων στην ιδιωτική εταιρεία «ΠΥΡΣΟΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΑΕ», που έχει αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Βόρειου Εβρου του ΠΑΜΕ. Σε πρόσφατο αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας διαπίστωσε καραμπινάτες παρατυπίες. Η εργοδοσία απέδωσε την ευθύνη για την αποκάλυψη των αυθαιρεσιών της στους εργαζόμενους και προκειμένου να τους τρομοκρατήσει, απέλυσε τον εργαζόμενο που ήταν υπηρεσία την ημέρα του ελέγχου!

Αυτό είναι το ένα μέρος της υπόθεσης. Το άλλο σχετίζεται με τα όσα κατέγραψε η Επιθεώρηση Εργασίας: Η εταιρεία καθυστερεί μέχρι και 4 μήνες την πληρωμή των μισθών (625 ευρώ το μήνα...) την ίδια ώρα που εμφανίζει και τους 70 εργαζόμενους που απασχολεί ως άγαμους - πολλοί από αυτούς είναι έγγαμοι και με παιδιά - προκειμένου να μην πληρώνει τα οικογενειακά επιδόματα! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η εταιρεία εμφανίζεται δηλαδή να προσλαμβάνει μόνο εργένηδες...

Πράγματα και θαύματα στο ΙΚΑ

Μαθαίνουμε ότι στην ιδιαίτερα ευαίσθητη υπηρεσία των Επιτροπών Αναπηρίας του ΙΚΑ, που στεγάζεται στην οδό Πειραιώς, συμβαίνουν πράγματα και θαύματα, με πρωταγωνιστές προϊστάμενους και διορισμένους σε άλλες στελεχικές θέσεις. Οι καταγγελίες αφορούν σε προνομιακές μεταχειρίσεις, ατασθαλίες κάθε είδους, εκδικητικές μετακινήσεις υπαλλήλων κ.ά. Μαθαίνουμε επίσης ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν φτάσει στα αυτιά των πλέον αρμοδίων, γεγονός που τους καθιστά υπεύθυνους, αφού γνωρίζουν. Παρακολουθούμε το ζήτημα και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε...

Επιστράτευση συκοφαντιών

Κατά την προσφιλή τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ η γραμματέας της οργάνωσής του στη Λάρισα κατέφυγε στον αγοραίο αντικομμουνισμό και σε συκοφαντίες σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, προφανώς αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πολιτικά σε ζητήματα που η Λ. Κανέλλη ανέδειξε σε συνέντευξή της στην τοπική εφημερίδα «Ελευθερία». Αμεση και πολιτική ήταν η απάντηση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκή και ταυτόσημη στα βασικά ζητήματα μ' αυτή της ΝΔ. Οι αποδείξεις:

- Το ΠΑΣΟΚ από κοινού με τη ΝΔ στη ΓΣΕΕ συνυπέγραψε την κατάπτυστη σύμβαση των 0,77 ευρώ αύξηση στο κατώτερο μεροκάματο. Οχι το ΚΚΕ.

- Το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύτηκε και η ΝΔ υπέγραψε τη νέα καταστροφική για τους μικρούς αγρότες ΚΑΠ. Οχι το ΚΚΕ.

- Το ΠΑΣΟΚ από κοινού με τη ΝΔ στηρίζουν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Οχι το ΚΚΕ.

- Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν κατά καιρούς τους δασοκτόνους νόμους...

Μπορεί να τους ενοχλεί η αποκάλυψη, αφού τους χαλάει το δήθεν φιλολαϊκό προφίλ που φιλοτεχνούν. Αλλά ας το χωνέψουν μια και καλή: Το ΚΚΕ δεν το βάζουν στο τσεπάκι. Ούτε στο πράσινο ούτε στο γαλάζιο. Θα στέκεται εμπόδιο στα αντιλαϊκά τους σχέδια, διαρκώς απέναντί τους. Γιατί είναι το μόνο που παλεύει για μια εντελώς διαφορετική πολιτική προς όφελος του λαού, τον οποίο γονάτισαν με τις πολιτικές τους εναλλάξ επί χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πείρα από το Σκαραμαγκά

Πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, εργαζόμενους-«λάστιχο», χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερό ωράριο εργασίας, χωρίς καθορισμένο μισθό, χωρίς ασφάλιση και σύνταξη, είναι αυτά που απαιτούν και προωθούν οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές, οι εφοπλιστές, συνολικά οι μεγαλοεργοδότες και τα κόμματά τους. Θέλουν εργατικό δυναμικό που να προσαρμόζεται σε όποια φόρμα εργασιακού καθεστώτος έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και η κερδοφορία τους, όσο και αν επιχειρούν να καμουφλάρουν τις επιδιώξεις τους πίσω από όρους, όπως «ανταγωνιστικότητα», «αύξηση της παραγωγικότητας». Σε τέτοιο «εύπλαστο» εργατικό δυναμικό προσπαθεί να μετατρέψει και τους 1.450 περίπου εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η γερμανική πολυεθνική εταιρεία «Thyssen Krupp».

Στις 29 του Ιούνη εξέδωσε ένα «φιρμάνι» με τον τίτλο «Πρόγραμμα Εξυγίανσης "ΙΑΣΩ"», με το οποίο ανακοινώνει επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, απαγόρευση ακόμα και των διαλειμμάτων για καφέ και επέκταση της πολυειδικότητας. Τρομοκρατεί τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης, καθώς έχουν ήδη απολυθεί 12 και γίνεται λόγος για άλλους 100. Δείχνουν τα δόντια τους οι «σωτήρες», όπως χαρακτήριζαν τους αγοραστές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ όταν παρέδιδαν το ναυπηγείο στη γερμανική πολυεθνική (μαζί και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο), προωθώντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την ιστορία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Οχι μόνο για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, αλλά συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του υποσκάπτουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πολυειδικότητας. Η πολυεθνική με το φιρμάνι της απαιτεί από τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τα προσόντα και την ειδίκευσή τους, να κάνουν τη μια τον ηλεκτροσυγκολλητή, την άλλη να σκουπίζουν. Το φαινόμενο είναι γενικευμένο όχι μόνο στη στεριά, αλλά και στα καράβια, όπου σχεδιάζεται ένας ναυτεργάτης να είναι για όλες τις δουλιές.

Από την άλλη, χρόνο με το χρόνο, εντείνεται η προπαγάνδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από την ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων κατάρτισης και «διά βίου εκπαίδευσης», προκειμένου οι άνεργοι να αποκτήσουν «προσόντα» που απαιτεί η αγορά, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί δήθεν το πρόβλημα της ανεργίας. Η αντίφαση είναι κραυγαλέα. Την ίδια ώρα που το κεφάλαιο προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον άνεργο για το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός παραγωγής, σέρνοντάς τον σε εταιρείες παροχής πιστωτικών μονάδων και δεξιοτήτων, μοιράζει μια θέση σε τρεις «απασχολήσιμους» και προωθεί την πολυειδικότητα, για να κάνει τη δουλιά του με λιγότερους και φτηνότερους εργαζόμενους και άρα να αυξήσει την κερδοφορία του!

Γίνεται καθαρό ότι η πολιτική που ενισχύει τα κέρδη των καπιταλιστών είναι η ίδια που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα, την άγρια εκμετάλλευση, γιατί είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Αυτή η πολιτική δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται. Εκεί πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους οι εργαζόμενοι. Το βήμα μπορεί να γίνει στις επικείμενες εκλογές. Μαζική καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική, ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση.

Χρήματα ούτε για την προστασία των δασών

Ενα βασικό συμπέρασμα που επαληθεύεται για μια ακόμα φορά μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές είναι ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων να δίνουν, περιστασιακά, κάποια (λίγα) χρήματα για την αναδάσωση, παρά να δίνουν συνεχώς για την προληπτική προστασία των δασών. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι τα δάση αντιμετωπίζονται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή το κράτος αντιμετωπίζει περίπου ως επιχειρηματίας το δασικό πλούτο της χώρας. Αίφνης η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να διαθέσει όσα κονδύλια χρειάζονται για να γίνει η αναδάσωση στην Πάρνηθα. Εξαγγελία και αυτή, αλλά η πείρα από τα προηγούμενα χρόνια λέει ότι δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την προστασία δασών. Εκτός και αν αυτό συνδέεται με ιδιωτικές επενδύσεις τύπου ΧΑΓΙΑΤ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ολοφάνερο ότι η προστασία των δασών, παρά τα όσα διακηρύσσει ο οικολογικά ευαίσθητος πρωθυπουργός, δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το ακριβώς αντίθετο είναι η πραγματικότητα. Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει (ούτε) για την προστασία των δασών, είναι μια ασφαλής απόδειξη για του λόγου το αληθές. Η αναθεώρηση του άρθρου 24, οι δασοκτόνοι νόμοι, οι αποχαρακτηρισμοί και οι φωτογραφικές διατάξεις για τις «μεγάλες επενδύσεις», έρχονται να ολοκληρώσουν την εικόνα και να αποκαλύψουν τους «δαυλούς» της εμπρηστικής πολιτικής. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα αποκαΐδια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ