ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μαζί με ιδιώτες στη ΔΕΗ...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Κρυονέρι Αττικής, όπου βρίσκεται το κέντρο διαχείρισης Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, δεν μπόρεσε να κρύψει, παρά τις αντιπολιτευτικές κορόνες, την πραγματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τη στρατηγική σύγκλιση με τη ΝΔ στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Με πρόσχημα τις «επανεπενδύσεις» και τον εκσυγχρονισμό που χρειάζεται το σύστημα, παραδέχτηκε ότι «εμείς λέμε ναι και στον ανταγωνισμό, ναι στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι σε ένα πλαίσιο απλώς για να εξυπηρετήσουμε κάποιους στην αγορά»... Το πώς βέβαια μπορεί να συμβιβάζεται το «δημόσιο συμφέρον» με τα συμφέροντα όλων αυτών των αρπακτικών που αναμένουν το μεγάλο φαγοπότι της ΔΕΗ, αυτό είναι κάτι που δε θέλει να το συζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δήλωσε ουσιαστικά ότι υποστηρίζει την πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, που εφαρμόζουν συστηματικά οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ και χτες του ΠΑΣΟΚ, με αντικειμενικό σκοπό να παραδώσουν τα πιο κερδοφόρα τμήματά της στο μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα μέσα από έναν κούφιο και υποκριτικό αντιπολιτευτικό λόγο επιχείρησε να συσκοτίσει τα πράγματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «επιπόλαιη και χωρίς προοπτική» πολιτική. Προσπαθώντας δε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν εργαζόμενοι για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, είπε ότι «έχουν γίνει πειραματισμοί ιδιωτικοποίησης σε άλλες χώρες και σε άλλες περιοχές άλλων χωρών και τα αποτελέσματα, πλήρους ιδιωτικοποίησης δεν ήταν θετικά. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται το δημόσιο να έχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, λέμε ναι στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα».

Ωστόσο, η πολιτική υποβάθμισης της ΔΕΗ που στρώνει το έδαφος για τη «σωτήρια» εισβολή των ιδιωτών, επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που ήταν παρών, ο οποίος επισήμανε ότι η ανάπτυξη του δικτύου σταμάτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ σχετικά με τις βλάβες που παρουσιάζονται στο δίκτυο της ΔΕΗ, είπε ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι πολύ πάνω από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό και τις απέδωσε στη διαρκή μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ. Απέναντι σε αυτές τις διαπιστώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «νέα εποχή ενεργειακών δράσεων, που συνδυάζονται με το περιβάλλον και νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας» και προφανώς σε «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» ενώ επί της ουσίας, για το θέμα του προσωπικού, μίλησε αόριστα για τη σημασία της... «ασφάλειας προσωπικού».

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου για προβολή της υποψηφιότητας του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια, προς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ (τα άλλα δυο κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης της Κύπρου), ως κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φλεβάρη.

Σε μαραθώνια συνεδρίαση, που έληξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 85 από τα 100 μέλη της ΚΕ ψήφισαν υπέρ, 12 εναντίον και 3 μέλη τήρησαν αποχή. Η εισήγηση για προβολή της υποψηφιότητας Χριστόφια θα κατατεθεί στην έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, η οποία συνέρχεται την Κυριακή για να λάβει την οριστική απόφαση. Θα πάρουν μέρος δύο χιλιάδες στελέχη του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ έχει ήδη αποφασίσει την εκ νέου υποστήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου για την προεδρία με στόχο την επανεκλογή του. Μάλιστα τον καλεί ανοιχτά να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του. Στην απόφασή της η ΚΕ του ΔΗΚΟ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κρίνει κατά πόσο θα συνεχιστεί η διεκδικητική πολιτική και στρατηγική στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση της απόφασης του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004».

Σε κάθε περίπτωση, αν οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα Χριστόφια, το ΑΚΕΛ αναμένεται να καλέσει τους υπουργούς, που έχουν υποδειχτεί από αυτό, να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του νυν προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, Υγείας Χάρη Χαραλάμπους και Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας χαρακτήρισε αυτονόητη την αποχώρηση των υπουργών του ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, αν ο Χριστόφιας είναι υποψήφιος πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πολύ σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις προεδρικές εκλογές και ότι αυτό θα γίνει σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, την Κυριακή. Εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, πριν εξαγγείλει τις αποφάσεις του, να συναντηθεί με τους ηγέτες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, δηλαδή τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκκληση για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου

Ενα χρόνο από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 για την προετοιμασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, απηύθυνε, χτες, έκκληση στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να προχωρήσουν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Μιλώντας σε τελετή απονομής μεταλλίων σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο ο Μ. Μόλερ επισήμανε ότι τώρα όσο ποτέ η Κύπρος χρειάζεται μια ανανέωση της αυτοπεποίθησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με μια κοινή δέσμευση για οριστική λύση του Κυπριακού.

Ο Μ. Μόλερ υπενθύμισε την προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να προχωρήσουν από τις συζητήσεις για τα διαδικαστικά στην πραγματική εμπλοκή επί της ουσίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς όλα τα μέρη στην Κύπρο να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά μιας συνολικής διευθέτησης».

Καταλήγοντας, ο Μ. Μόλερ τόνισε ότι το κυπριακό πρόβλημα «θα πρέπει να βρει μια κυπριακή λύση».

Τραγικός αναχρονισμός...

Τραγικό αναχρονισμό, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφρεντ Μαρτένς. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε πως η αποτυχία του δημοψηφίσματος του 2004 δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις ευθύνες της για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή κυπριακού εδάφους.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της Ευρώπης, στην ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού και στην επίτευξη λύσης μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον προεδρικό υποψήφιο, ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη, αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φλεβάρη και υποστήριξε ότι «είναι η ευκαιρία για την Κύπρο να αποκτήσει μια νέα ηγεσία, που θα την οδηγήσει μακριά από το παρελθόν και προς ένα υποσχόμενο μέλλον».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Το νεκρό δάσος μέσα μας

1 Την επομένη της φωτιάς στην Πάρνηθα, ο αέρας έριχνε μέσα μας την τέφρα του νεκρού δάσους.

2 Αυτή τη φορά οι ανεγκέφαλοι της κυβέρνησης άγγιξαν τα όριά μας. Επαιξαν με την ίδια τη λειτουργία της αναπνοής μας. Και τώρα ζούμε όλοι την ίδια μοίρα. Ωστόσο, οι ενοχές δεν ανέστησαν ποτέ κανένα δάσος. Και η φιλαυτία του Πολύδωρα δε μας απαλλάσσει από τις δικές μας ευθύνες. Αν εμείς οι πολίτες δεν πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεσή μας, το τοπίο γύρω μας θα γίνει ξένος τόπος κι εμείς θλιμμένοι τουρίστες στην ίδια μας τη χώρα.

3 Πώς να μη σιγοκαίει το μίσος μέσα μου για τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων που είχαν το θράσος να εμφανίζονται στον τόπο του εγκλήματος και να θεωρητικολογούν με ύφος θύματος. Η αιώνια επανάληψη της χυδαιότητας! Η περιφρόνησή μας απέναντί τους πρέπει να είναι απόλυτη.

4 Αυτός που κλαίει είναι χειρότερος απ' αυτόν που καίει.

5 Αν και καυχιόμαστε πως, χάρη στον αρχαίο μας πολιτισμό, ξέρουμε να απολαμβάνουμε κυτταρικά την ομορφιά, ωστόσο λειτουργούμε μάλλον αυτοκαταστροφικά. Οπως συχνά κάνουμε με τον εαυτό μας.

6 Ο έμμισθος γορίλας, μαζί με το δάσος που καίει, μας χαρίζει και την τελευταία μας ιδιότητα: του νεκροθάφτη. Αυτός καίει κι εμείς θάβουμε το δάσος.

7 Παραμυθιασμένος ο Νεοέλληνας πιστεύει μπροστά στη φωτιά πως είναι ελεύθερος πολιορκημένος. Φούμαρα! Συνεπής μαζοχιστής είναι και το μόνο που επιθυμεί είναι η συμπόνια. Δύσκολο να μας δείξουν κατανόηση όταν επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη του με ακρίβεια χειρουργού επί 70 χρόνια!


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ