ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ασκοποι και φονικοί βομβαρδισμοί

Οργή στη Μόσχα για τη νέα αυτοψία σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό

«Θλιβεροί και ανώφελοι» οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί αμάχων για το Παρίσι

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη βαθιά της θλίψη για τους συνεχιζόμενους «αιματηρούς και άσκοπους» βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών στο Ν. Ιράκ, που στοίχισαν τη ζωή σε αμάχους, εξέφρασε η γαλλική κυβέρνηση. Δυσαρεστημένη, όμως, με τα συμμαχικά στρατεύματα στον Κόλπο είναι και η Μόσχα, καθώς άλλο ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο είναι ακινητοποιημένο, από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, από την Τετάρτη το βράδυ, και διεξάγονται έρευνες για το πετρέλαιο, που μετέφερε.

«Οι άσκοποι και φονικοί βομβαρδισμοί σε βάρος του Ιράκ από τα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη είναι ιδιαίτερα θλιβεροί, αφού μοναδικό τους θύμα παραμένει ο άμαχος ιρακινός πληθυσμός» σημειώνει, σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ. Η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή άλλο ένα από τα, συνήθη, πλήγματα, που τα συμμαχικά αεροσκάφη κατάφεραν στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, την Πέμπτη, υπό τη γνωστή τακτική της «αυτοάμυνας» απέναντι στα πυρά της ιρακινής αεράμυνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινού αξιωματούχου, που μεταδόθηκαν από το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, οι βομβαρδισμοί της Πέμπτης, κατά των πόλεων Βασόρα, Ζι Καρ, Μούθανα και Βάσετ, στοίχισε τη ζωή σε 14 πολίτες ενώ άλλοι 19 πολίτες τραυματίστηκαν. Η Αν Γκαζό Σεκρέ, αφού υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα καταθέσει εκ νέου διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε ότι από τις αρχές του 1999 έως σήμερα, οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 176 αθώους πολίτες ενώ έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 500 άλλων.

Τη βαθιά δυσαρέσκειά της, κατά της Ουάσιγκτον, εξέφρασε, χτες, σε έντονο ύφος και η Μόσχα. Αφορμή είναι η κράτηση, από την Τετάρτη το βράδυ, του ρωσικού δεξαμενόπλοιου «Akademik Pustovoit», το οποίο σταμάτησε το αμερικανικό καταδρομικό Russell στα διεθνή ύδατα του Περσικού Κόλπου με την υποψία ότι μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο, παραβιάζοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του 5ου στόλου των ΗΠΑ, Διοικητής Τζεφ Γκράντεκ, Αμερικανοί ναύτες πραγματοποίησαν αυτοψία και αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης του δείγματος που συνέλεξαν από το εμπόρευμα του ρωσικού τάνκερ.

Την άμεση απελευθέρωση του τάνκερ και του πληρώματός του ζήτησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και διασφάλιση της ακεραιότητας του πληρώματος. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών Νικολάι Ματιουσένκο, τόνιζε ότι είναι αξιοπερίεργη και εκνευριστική η αμερικανική εμμονή σε βάρος των ρωσικών δεξαμενόπλοιων. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Αρκάντι Μούρζιν διευκρίνιζε ότι το πλοίο έχει νοικιαστεί από τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Shell, της οποίας το εμπόρευμα μεταφέρει.

Ας σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά, από τις αρχές του χρόνου, που γίνεται αυτοψία σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο. Στις 2 Φεβρουαρίου παρ' ολίγον να σημειωθεί διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία - ΗΠΑ, μετά την αυτοψία στο τάνκερ Volgoneft 147, του οποίου το εμπόρευμα εκτιμήθηκε ότι είναι ιρακινό πετρέλαιο και κατασχέθηκε ενώ το πλήρωμά του αφέθηκε ελεύθερο. Αυτοψία πραγματοποιήθηκε, την 1η Μαρτίου, και στο «Akademik Pustovoit», στο οποίο, όμως, δε βρέθηκε τίποτε επιλήψιμο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διχογνωμίες με αφορμή τις προτάσεις Κουσνέρ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τα προχτεσινά επεισόδια έξω από το ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι της Γκραμπάνιτσα, που προκάλεσαν τον τραυματισμό Σέρβων από δύναμη της «ΚΦΟΡ», προκαλεί αντιδράσεις και εντός του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου», του οποίου προεδρεύει ο επίσκοπος Αρτέμιος και τάσσεται υπέρ του διορισμού Σέρβου του Κοσσυφοπεδίου στο Μεταβατικό Συμβούλιο του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Η βία κατά των Σέρβων μάλλον θα ενισχύσει την αντίδραση σε μία τέτοια συμμετοχή» παρατήρησε ο Αλεξάντερ Βιδότζεβιτς, εκπρόσωπος του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου». Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του παραπέμποντας σε προσεχή έκτακτη σύσκεψη του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου», όπου και θα επανεξεταστεί η κατάσταση προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Προχτές νωρίς το βράδυ σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια κατά τη συγκέντρωση Σέρβων έξω από το μοναστήρι της Γκραμπάνιτσα, διαμαρτυρόμενοι επειδή το «Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο» και ο επίσκοπος Αρτέμιος τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής Σέρβων στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Κουσνέρ. Ενας 60χρονος Σέρβος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, όταν Σουηδοί στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» έβαλλαν με πυρά κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Σέρβος τραυματίας μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Χτες, επαναλήφθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ιστορικό μοναστήρι δίχως να σημειωθούν επεισόδια. Η δύναμη της ΚΦΟΡ απέφυγε αυτή τη φορά να επέμβει, επιλέγοντας να προβεί σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των Σέρβων.

Με αφορμή τα προχτεσινά επεισόδια, το Βελιγράδι επέκρινε την «KΦΟΡ» για ηθελημένη «ωμότητα» απέναντι στους Σέρβους. Σε ανακοίνωση της «Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής συνεργασίας με την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο», σημειώνεται πως «οι πολυεθνικές δυνάμεις σ' όλη τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας επέδειξαν μία αυξανόμενη ωμότητα έναντι των Σέρβων του Κόσσοβου, με πρόσχημα τις έρευνες για όπλα».

Συνάντηση Αλβανών για ...«ανταλλαγή απόψεων» στη Βουδαπέστη

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αλβανίας, πολιτικοί αρχηγοί από το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ συναντήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σε μια προσπάθεια, όπως ανακοινώθηκε, βελτίωσης των μεταξύ τους σχέσεων...

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η ανταλλαγή απόψεων θα παρακινήσει σε πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν ώστε να πάψει η περιοχή να εμφανίζεται ως σημείο ταραχών», δήλωσε ο Ιστβάν Σιμίτσκο, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας του ουγγρικού Κοινοβουλίου. Κατά την έναρξη των εργασιών της διήμερης συνόδου, ο Σιμίτσκο δήλωσε πως τα γεγονότα στα Βαλκάνια έχουν μεγάλη επίπτωση στην υπόλοιπη Ευρώπη και η εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό των διενέξεων στην περιοχή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Στη σύνοδο μετέχουν ο Χασίμ Θάτσι, επικεφαλής της πολιτικής παράταξης που προέρχεται από τους κόλπους του πρώην «ΟΥΤΣΕΚΑ», ο αρχηγός του «Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου» Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο Αρμπέν Τζαφέρι, ηγέτης του κυριότερου Αλβανικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, ο Φάτος Νάνο, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο.

ΡΩΣΙΑ
Κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Χ. Σολάνα

Associated Press

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Χ. Σολάνα
ΜΟΣΧΑ.-

Σύσσωμη η ρωσική ηγεσία αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Τσετσενία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι ανακοίνωσε χτες ότι η Μόσχα αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επισκέψεις εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Ρωσία. «Προφανώς όλες οι επισκέψεις των Λόρδων ή άλλων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης θα πρέπει να ανασταλούν», δήλωσε ο Γιαστζέμπσκι όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση των κοινοβουλευτικών του Στρασβούργου να αναστείλουν το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας. Οι επισκέψεις άλλων διεθνών οργανισμών «μπορούν να συνεχιστούν αν οι οργανισμοί αυτοί έχουν καλή θέληση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Δύση θα μπορέσει να ξεπεράσει το τσετσενικό σύνδρομο και θα ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου με τη Ρωσία πάνω σε επίκαιρα προβλήματα της συνεργασίας».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «λυπάται βαθιά» για τις κυρώσεις που αποφάσισε την Πέμπτη το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η απόφαση αυτή θα περιπλέξει το διάλογο, αλλά η Ρωσία θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της για την εξάλειψη της τρομοκρατίας και για την αποκατάσταση της τάξης, του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία», τόνισε ο Ιβανόφ, υποδεχόμενος την ευρωπαϊκή τρόικα στη Μόσχα μ' επικεφαλής τον ΓΓ του Συμβουλίου της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα. Πρόσθεσε αμέσως ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της «με όλους τους διεθνείς οργανισμούς που βοηθούν αποτελεσματικά τη Ρωσία να επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που εκδόθηκε χτες αναφέρεται ότι «με την απόφασή της, η (Κοινοβουλευτική) Συνέλευση επέδειξε έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των Ρώσων που έπεσαν θύματα της τσετσενικής τρομοκρατίας και εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ηρεμίας στο τσετσενικό έδαφος, στο όνομα της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας». «Οι κοινοβουλευτικοί εξακολουθούν να αντλούν πληροφορίες από την ψεύτικη προπαγάνδα που διαδίδουν οι Τσετσένοι τρομοκράτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ο Σολάνα δήλωσε χτες, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οι ρωσικές αρχές έδωσαν την άδεια για μια επίσκεψη των πρεσβευτών των χωρών που αποτελούν το διάστημα αυτό την ευρωπαϊκή τρόικα (Φιλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία) στην Τσετσενία.

ΙΤΑΛΙΑ
Σε απεργιακό κλοιό

ΡΩΜΗ.-

Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι δίνουν το έναυσμα από χτες με την 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν για να πάρουν τη σκυτάλη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα όλη η χώρα να βρίσκεται στον απεργιακό ρυθμό των κινητοποιήσεων, πολλών χιλιάδων εργαζομένων.

Οι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για τη μη ανανέωση των συλλογικών τους συμβάσεων από την Ομοσπονδία Εκδοτών, που έληξε το Σεπτέμβρη του 1999, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την Ιταλική Ενωση Δημοσιογράφων. Εφημερίδες δε θα κυκλοφορήσουν, ενώ στα τηλεοπτικά δίκτυα, κρατικά και ιδιωτικά, οι ειδήσεις θα είναι με το σταγονόμετρο.

Παράλληλα, δε θα κυκλοφορούν τραμ, μετρό, λεωφορεία, τρένα, καθώς πρόκειται για μία ακόμη διήμερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα συγκοινωνιακά μέσα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις χαμηλές αποδοχές που λαμβάνουν και τις συνθήκες εργασίας. Εκτός αυτών, και στα λιμάνια της χώρας οι εργαζόμενοι κατέρχονται σε στάσεις εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ