Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διχογνωμίες με αφορμή τις προτάσεις Κουσνέρ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τα προχτεσινά επεισόδια έξω από το ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι της Γκραμπάνιτσα, που προκάλεσαν τον τραυματισμό Σέρβων από δύναμη της «ΚΦΟΡ», προκαλεί αντιδράσεις και εντός του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου», του οποίου προεδρεύει ο επίσκοπος Αρτέμιος και τάσσεται υπέρ του διορισμού Σέρβου του Κοσσυφοπεδίου στο Μεταβατικό Συμβούλιο του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Η βία κατά των Σέρβων μάλλον θα ενισχύσει την αντίδραση σε μία τέτοια συμμετοχή» παρατήρησε ο Αλεξάντερ Βιδότζεβιτς, εκπρόσωπος του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου». Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του παραπέμποντας σε προσεχή έκτακτη σύσκεψη του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου», όπου και θα επανεξεταστεί η κατάσταση προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Προχτές νωρίς το βράδυ σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια κατά τη συγκέντρωση Σέρβων έξω από το μοναστήρι της Γκραμπάνιτσα, διαμαρτυρόμενοι επειδή το «Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο» και ο επίσκοπος Αρτέμιος τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής Σέρβων στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Κουσνέρ. Ενας 60χρονος Σέρβος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, όταν Σουηδοί στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» έβαλλαν με πυρά κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Σέρβος τραυματίας μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Χτες, επαναλήφθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ιστορικό μοναστήρι δίχως να σημειωθούν επεισόδια. Η δύναμη της ΚΦΟΡ απέφυγε αυτή τη φορά να επέμβει, επιλέγοντας να προβεί σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των Σέρβων.

Με αφορμή τα προχτεσινά επεισόδια, το Βελιγράδι επέκρινε την «KΦΟΡ» για ηθελημένη «ωμότητα» απέναντι στους Σέρβους. Σε ανακοίνωση της «Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής συνεργασίας με την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο», σημειώνεται πως «οι πολυεθνικές δυνάμεις σ' όλη τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας επέδειξαν μία αυξανόμενη ωμότητα έναντι των Σέρβων του Κόσσοβου, με πρόσχημα τις έρευνες για όπλα».

Συνάντηση Αλβανών για ...«ανταλλαγή απόψεων» στη Βουδαπέστη

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αλβανίας, πολιτικοί αρχηγοί από το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ συναντήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σε μια προσπάθεια, όπως ανακοινώθηκε, βελτίωσης των μεταξύ τους σχέσεων...

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η ανταλλαγή απόψεων θα παρακινήσει σε πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν ώστε να πάψει η περιοχή να εμφανίζεται ως σημείο ταραχών», δήλωσε ο Ιστβάν Σιμίτσκο, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας του ουγγρικού Κοινοβουλίου. Κατά την έναρξη των εργασιών της διήμερης συνόδου, ο Σιμίτσκο δήλωσε πως τα γεγονότα στα Βαλκάνια έχουν μεγάλη επίπτωση στην υπόλοιπη Ευρώπη και η εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό των διενέξεων στην περιοχή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Στη σύνοδο μετέχουν ο Χασίμ Θάτσι, επικεφαλής της πολιτικής παράταξης που προέρχεται από τους κόλπους του πρώην «ΟΥΤΣΕΚΑ», ο αρχηγός του «Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου» Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο Αρμπέν Τζαφέρι, ηγέτης του κυριότερου Αλβανικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, ο Φάτος Νάνο, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ