Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Χ. Σολάνα

Associated Press

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Χ. Σολάνα
ΜΟΣΧΑ.-

Σύσσωμη η ρωσική ηγεσία αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Τσετσενία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι ανακοίνωσε χτες ότι η Μόσχα αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επισκέψεις εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Ρωσία. «Προφανώς όλες οι επισκέψεις των Λόρδων ή άλλων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης θα πρέπει να ανασταλούν», δήλωσε ο Γιαστζέμπσκι όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση των κοινοβουλευτικών του Στρασβούργου να αναστείλουν το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας. Οι επισκέψεις άλλων διεθνών οργανισμών «μπορούν να συνεχιστούν αν οι οργανισμοί αυτοί έχουν καλή θέληση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Δύση θα μπορέσει να ξεπεράσει το τσετσενικό σύνδρομο και θα ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου με τη Ρωσία πάνω σε επίκαιρα προβλήματα της συνεργασίας».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «λυπάται βαθιά» για τις κυρώσεις που αποφάσισε την Πέμπτη το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η απόφαση αυτή θα περιπλέξει το διάλογο, αλλά η Ρωσία θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της για την εξάλειψη της τρομοκρατίας και για την αποκατάσταση της τάξης, του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία», τόνισε ο Ιβανόφ, υποδεχόμενος την ευρωπαϊκή τρόικα στη Μόσχα μ' επικεφαλής τον ΓΓ του Συμβουλίου της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα. Πρόσθεσε αμέσως ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της «με όλους τους διεθνείς οργανισμούς που βοηθούν αποτελεσματικά τη Ρωσία να επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που εκδόθηκε χτες αναφέρεται ότι «με την απόφασή της, η (Κοινοβουλευτική) Συνέλευση επέδειξε έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των Ρώσων που έπεσαν θύματα της τσετσενικής τρομοκρατίας και εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ηρεμίας στο τσετσενικό έδαφος, στο όνομα της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας». «Οι κοινοβουλευτικοί εξακολουθούν να αντλούν πληροφορίες από την ψεύτικη προπαγάνδα που διαδίδουν οι Τσετσένοι τρομοκράτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ο Σολάνα δήλωσε χτες, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οι ρωσικές αρχές έδωσαν την άδεια για μια επίσκεψη των πρεσβευτών των χωρών που αποτελούν το διάστημα αυτό την ευρωπαϊκή τρόικα (Φιλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία) στην Τσετσενία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «σκοτεινές» συναντήσεις της Κοντολίζα Ράις (2003-04-08 00:00:00.0)
Καταγγελίες για βάση επιθέσεων των Τσετσένων από Αφγανιστάν (2000-05-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις (2000-05-23 00:00:00.0)
Σταδιακός έλεγχος του Γκρόζνι από τα ρωσικά στρατεύματα (2000-02-03 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιπαράθεση (1999-12-01 00:00:00.0)
Αναβολή της δημόσιας εκτέλεσης (1997-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ