Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ασκοποι και φονικοί βομβαρδισμοί

Οργή στη Μόσχα για τη νέα αυτοψία σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό

«Θλιβεροί και ανώφελοι» οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί αμάχων για το Παρίσι

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη βαθιά της θλίψη για τους συνεχιζόμενους «αιματηρούς και άσκοπους» βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών στο Ν. Ιράκ, που στοίχισαν τη ζωή σε αμάχους, εξέφρασε η γαλλική κυβέρνηση. Δυσαρεστημένη, όμως, με τα συμμαχικά στρατεύματα στον Κόλπο είναι και η Μόσχα, καθώς άλλο ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο είναι ακινητοποιημένο, από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, από την Τετάρτη το βράδυ, και διεξάγονται έρευνες για το πετρέλαιο, που μετέφερε.

«Οι άσκοποι και φονικοί βομβαρδισμοί σε βάρος του Ιράκ από τα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη είναι ιδιαίτερα θλιβεροί, αφού μοναδικό τους θύμα παραμένει ο άμαχος ιρακινός πληθυσμός» σημειώνει, σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ. Η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή άλλο ένα από τα, συνήθη, πλήγματα, που τα συμμαχικά αεροσκάφη κατάφεραν στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, την Πέμπτη, υπό τη γνωστή τακτική της «αυτοάμυνας» απέναντι στα πυρά της ιρακινής αεράμυνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινού αξιωματούχου, που μεταδόθηκαν από το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, οι βομβαρδισμοί της Πέμπτης, κατά των πόλεων Βασόρα, Ζι Καρ, Μούθανα και Βάσετ, στοίχισε τη ζωή σε 14 πολίτες ενώ άλλοι 19 πολίτες τραυματίστηκαν. Η Αν Γκαζό Σεκρέ, αφού υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα καταθέσει εκ νέου διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε ότι από τις αρχές του 1999 έως σήμερα, οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 176 αθώους πολίτες ενώ έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 500 άλλων.

Τη βαθιά δυσαρέσκειά της, κατά της Ουάσιγκτον, εξέφρασε, χτες, σε έντονο ύφος και η Μόσχα. Αφορμή είναι η κράτηση, από την Τετάρτη το βράδυ, του ρωσικού δεξαμενόπλοιου «Akademik Pustovoit», το οποίο σταμάτησε το αμερικανικό καταδρομικό Russell στα διεθνή ύδατα του Περσικού Κόλπου με την υποψία ότι μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο, παραβιάζοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του 5ου στόλου των ΗΠΑ, Διοικητής Τζεφ Γκράντεκ, Αμερικανοί ναύτες πραγματοποίησαν αυτοψία και αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης του δείγματος που συνέλεξαν από το εμπόρευμα του ρωσικού τάνκερ.

Την άμεση απελευθέρωση του τάνκερ και του πληρώματός του ζήτησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και διασφάλιση της ακεραιότητας του πληρώματος. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών Νικολάι Ματιουσένκο, τόνιζε ότι είναι αξιοπερίεργη και εκνευριστική η αμερικανική εμμονή σε βάρος των ρωσικών δεξαμενόπλοιων. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Αρκάντι Μούρζιν διευκρίνιζε ότι το πλοίο έχει νοικιαστεί από τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Shell, της οποίας το εμπόρευμα μεταφέρει.

Ας σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά, από τις αρχές του χρόνου, που γίνεται αυτοψία σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο. Στις 2 Φεβρουαρίου παρ' ολίγον να σημειωθεί διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία - ΗΠΑ, μετά την αυτοψία στο τάνκερ Volgoneft 147, του οποίου το εμπόρευμα εκτιμήθηκε ότι είναι ιρακινό πετρέλαιο και κατασχέθηκε ενώ το πλήρωμά του αφέθηκε ελεύθερο. Αυτοψία πραγματοποιήθηκε, την 1η Μαρτίου, και στο «Akademik Pustovoit», στο οποίο, όμως, δε βρέθηκε τίποτε επιλήψιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ