ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ
Δηλώσεις σύγχυσης και παραπλάνησης

Εντονη προσπάθεια του προέδρου της ΓΣΕΕ να ωραιοποιήσει την εξαγγελία και να καλύψει την κυβέρνηση

Μεγάλη είναι η αγωνία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου, να αποδείξει ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των χαμηλόμισθων, δεν είναι μια ακόμη εξυπηρέτηση της κυβέρνησης προς τους βιομηχάνους. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιδιώκει να χρεώσει στην παράταξή του την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων αυτών και να κρύψει τις αντεργατικές επιδιώξεις που κρύβονται πίσω από την εξαγγελία. Επιδιώξεις που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση του μέτρου με το ασφαλιστικό και τη δυνατότητα που δίνει να ακυρωθεί στην πορεία η υποχρεωτικότητα και η καθολικότητα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ετσι, με επιστολή του προς το γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλη και τον αναπλ. γραμματέα Α. Καλύβη, αναφέρει ότι είναι «ένα μέγα ψεύδος» οι δηλώσεις τους πως «ουδέποτε η ΓΣΕΕ έθεσε το θέμα των χαμηλόμισθων», ενώ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές ως υπηρέτηση «μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Βεβαίως, ο Γ. Μανώλης θεωρεί απλώς ότι η ρύθμιση είναι αναξιόπιστη και ότι δε θα προχωρήσει, χωρίς να θίξει την ουσία της. Σε χτεσινή του δήλωση - απάντηση στον Χ. Πολυζωγόπουλο, κάνει λόγο «για προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» και δηλώνει ότι ποτέ δε ζήτησε η ΓΣΕΕ την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. «Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε τη ρύθμιση που εξαγγέλθηκε και ο Α. Καλύβης, ζητώντας μόνο να είναι διαρκής και να μη χρησιμοποιηθεί σε βάρος των εργαζομένων, παρ' όλο που είναι σίγουρο ότι θα αυτό θα συμβεί, αργά ή γρήγορα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επικαλείται αποφάσεις της ΓΣΕΕ, συναντήσεις - καθώς και την προσωπική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό - τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ στις 10 Δεκέμβρη, το πλαίσιο διεκδίκησης της νέας ΕΓΣΣΕ και διάφορες επιστολές, όπου κατά την άποψή του είχε τεθεί το θέμα της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων.

Ωστόσο, το αίτημα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων δεν είχε τεθεί στην κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αλλά στους εργοδότες, οι οποίοι σήμερα μένουν στο απυρόβλητο. Το κυριότερο, δεν είχε ζητηθεί η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά η δραχμική - έξω και πέρα από τις ποσοστιαίες αυξήσεις που θα συμφωνηθούν στην ΕΓΣΕΕ - ενίσχυση των εργαζομένων που παίρνουν το κατώτερο μεροκάματο.

Ειδικότερα:

Στην εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ στο Γενικό Συμβούλιο στις 10 Δεκέμβρη, αναφερόταν ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και ότι «απαιτούμε από τις εργοδοτικές οργανώσεις να κατανοήσουν αυτή την προτεραιότητα και να αποδεχτούν τις προτάσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο ΕΓΣΣΕ... Στην τελευταία μας συνάντηση με τον υπουργό ΥΠΕΘΟ απαιτήσαμε καμία ανάμειξη της κυβέρνησης (έμμεση ή άμεση) στις διαδικασίες της συλλογικής διαπραγμάτευσης».

Στο κείμενο της καταγγελίας της σύμβασης, το οποίο επικαλείται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απαιτείται από τους εργοδότες, «καταβολή δραχμικού επιδόματος κατώτατου μισθού για την πραγματική βελτίωση του εισοδήματος των υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, που αμείβονται με τα κατώτερα όρια της ΕΓΣΕΕ». Επιπλέον, το αίτημα αυτό συνδεόταν άμεσα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς σημειωνόταν ότι: «Τονίζουμε όμως ότι το αιτούμενο επίδομα κατώτατου μισθού αποτελεί βασικό στοιχείο ευόδωσης των διαπραγματεύσεων της νέας ΕΓΣΣΕ».

Στις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, που επίσης επικαλείται ο πρόεδρός της, αναφερόταν το ανάλογο αίτημα και δηλωνόταν ξανά η απαίτηση από τις εργοδοτικές οργανώσεις να κατανοήσουν την κοινωνική προτεραιότητα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και κυρίως υπέρ των χαμηλόμισθων.

Ποτέ δηλαδή, δε ζητήθηκε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός τις ασφαλιστικές εισφορές, ούτε να δώσει κάποια άμεση ενίσχυση. Ζητήθηκε από τους εργοδότες και δεν είχε συνδεθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα, ήταν οι εργοδότες και ειδικότερα ο ΣΕΒ που διατύπωσε αυτή την αξίωση.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Κυβερνητικές «χάρες» σε βάρος των ναυτεργατών

Με ειδική απόφαση μειωμένης σύνθεσης στο πλήρωμα, σαλπάρισε πλοίο που ναύλωσε το ΠΑΣΟΚ  

Το ...λογαριασμό από τη μονοπώληση του χώρου της ακτοπλοΐας άρχισαν να πληρώνουν οι ναυτεργάτες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι τρεις «μεγαλοκαρχαρίες», Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ, Επιχειρήσεις Αττικής, που έχουν κυριαρχήσει στον ακτοπλοϊκό χώρο, αποτελούν πλέον «κράτος εν κράτει» και δίνουν «δείγματα γραφής» γι' αυτά που προετοιμάζουν για τις 10 Απρίλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα συμβαίνουν στο επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» (πρώην «ΑΝΕΜΟΣ», όταν ανήκε στον εφοπλιστή Νομικό) το οποίο αγόρασε η εταιρία Ακτοπλοϊκή Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου (ΑΝΕΝ) θυγατρική της ΑΝΕΚ. Το πλοίο αυτό απέπλευσε χτες στις 6 το απόγευμα, με μειωμένη σύνθεση και με ...ανανεωμένο πλήρωμα, καθώς ο νέος πλοιοκτήτης χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν απέλυσε τον μεγαλύτερο αριθμό από τους 80 ναυτεργάτες που ήταν μέχρι πρόσφατα μπαρκαρισμένοι στο πλοίο και ναυτολόγησε καινούριους.

Οσον αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, από χτες νιώθουν στο «πετσί» τους τι σημαίνει υπερεκμετάλλευση, αφού ο αριθμός του πληρώματος δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πλοίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον Σήφη Βαρδινογιάννη μεγαλομέτοχο της ΑΝΕΚ, με Προεδρικό Διάταγμα, έδωσε στο πλοίο άδεια να έχει «οργανική σύνθεση πλοίου άγονης γραμμής», δηλαδή σύνθεση με μικρότερο αριθμό πληρώματος από αυτό που είχε μέχρι τώρα! Χτες το πλοίο απέπλευσε για Κύθηρα - Αντικύθηρα - Καστέλλι, ναυλωμένο από το ΠΑΣΟΚ για τη μεταφορά ψηφοφόρων. Ομως, το κανονικό του δρομολόγιο περιλαμβάνει από Γύθειο μέχρι Κρήτη! Να σημειωθεί ότι εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο αρμόδιος της υπηρεσίας ναυτολόγησης κ. Πουλιάκας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως ανέφερε, δεν μπορούσε να πει με σιγουριά αν υπήρξαν αλλαγές ή όχι στο πλήρωμα του πλοίου...

ΙΚΑ
Οκτώ μήνες χωρίς σύνταξη!

Οργισμένος συνταξιούχος από τις προεκλογικές δηλώσεις , περιμένει 8 μήνες να βγει η σύνταξη

Οκτώ ολόκληρους μήνες περιμένει και περιμένει και ακόμα να βγει η σύνταξη, ούτε καν μια προσωρινή, για να μπορεί να επιβιώσει. Η αναμονή είναι δυσβάσταχτη, αλλά εκεί που η αγανάκτηση ξεχειλίζει είναι όταν ακούει τις βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας (όλως ...τυχαίως την προεκλογική περίοδο) ότι οι συντάξεις στο ΙΚΑ βγαίνουν μέσα σε δυο μήνες.

Ο λόγος για τον Σπύρο Φιλιππάτο, από την Κουρκουμελάτα Κεφαλλονιάς, συνταξιούχο, χωρίς σύνταξη ακόμα. Δούλεψε πολύ και σκληρά ο Σπύρος στη ζωή του. Μετρά 11.440 ένσημα συνολικά, δηλαδή πάνω από 38 χρόνια δουλιάς. Αρχικά ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, στη συνέχεια (2.000 περίπου ένσημα) στο ΤΣΑ και μετά πάλι στο ΙΚΑ.

Την 1η Αυγούστου του '99, έχει συμπληρώσει ήδη τις προϋποθέσεις, κατέθεσε αίτηση για σύνταξη στο υποκατάστημα ΙΚΑ Αργοστολίου. Από εκείνη τη στιγμή, μετατρέπεται σε θύμα της γραφειοκρατίας, λόγω του ότι έπρεπε να τηρηθούν οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Πήγε και ξαναπήγε στο υποκατάστημα και μόνο μετά από πολλές πιέσεις ο φάκελός του στέλνεται στο ΤΣΑ, στις 23 Δεκέμβρη '99!!!

Ξανά και ξανά πήγαινε στο υποκατάστημα και η ερώτηση ίδια: «Πότε θα επιστρέψει ο φάκελος από το ΤΣΑ και θα βγει επιτέλους η σύνταξη;» Ιδια και η απάντηση, περιμένετε και περιμένετε. Πήγε στο διευθυντή του υποκαταστήματος, στις αρμόδιες υπαλλήλους, μήπως τουλάχιστον βγει κάποια προσωρινή σύνταξη. Η απάντηση ήταν πως «δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια εγκύκλιο ή υπουργική απόφαση για να μπορούμε να δώσουμε προσωρινή σύνταξη».

Ο Σπύρος Φιλιππάτος μάς είπε αγανακτισμένα:« Εχω φθάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Εχω δυο παιδιά, που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Ο γιος μου σπουδάζει στο Βόλο πολιτικός μηχανικός. Η κόρη φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Τρία σπίτια πώς θα συντηρηθούν; Με δανεικά;».

Η οργή φουντώνει, καθώς μας τόνισε ότι «άκουσα στην τηλεόραση κάποια μέρα τον υπουργό, ο οποίος είπε: "το αργότερο σε δυο μήνες από την υποβολή της αιτήσεως προς συνταξιοδότηση θα τακτοποιούνται ή θα δίδεται στον αιτούντα κάποια προκαταβολή από το Ταμείο τους, μέχρι τελικής τακτοποίησης". Φαίνεται ότι είναι και αυτό μια από τις πολλές ψευτιές που λέει η Σημιτική κυβέρνηση».

ΚΙΛΙΚΙΣ
Απόλυση λόγω πολιτικών πιέσεων

Απολύθηκε μετά από δέκα χρόνια δουλιάς η Σταυρούλα Αγτζίδου από επιχείρηση στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς, με τη δικαιολογία ότι ζήτησε αύξηση! Οπως τονίζει η ίδια σε επιστολή της, «εντελώς ξαφνικά μου ανακοίνωσαν την απόλυσή μου. Οταν ζήτησα να μάθω το γιατί, μου είπαν επειδή είχα ζητήσει αύξηση, δηλαδή το να παίρνω όσο και η συνάδελφός μου στο ίδιο τμήμα και στην ίδια θέση».

Η απολυμένη, καταγγέλει στην επιστολή της ότι ο διευθυντής της επιχείρησης της δήλωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, πως πιεζόταν επί χρόνια για να την απολύσει και στη θέση της να βάλει την Ε. Παπαδοπούλου - Ανθρακίδου, εργάτρια σε άλλο τμήμα και νύφη του δημάρχου Χέρσου, στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Καταγγέλλει επίσης ότι οι πιέσεις επιβεβαιώθηκαν και από δεύτερο διευθυντικό στέλεχος, με αφετηρία «το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο νομό».

«Καταγγέλλω στον κιλκισιώτικο λαό - καταλήγει η απολυμένη εργαζόμενη - τις μεθοδεύσεις αυτές που χρησιμοποιούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μας πάνε δεκαετίες πίσω, ευτελίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ