Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Οκτώ μήνες χωρίς σύνταξη!

Οργισμένος συνταξιούχος από τις προεκλογικές δηλώσεις , περιμένει 8 μήνες να βγει η σύνταξη

Οκτώ ολόκληρους μήνες περιμένει και περιμένει και ακόμα να βγει η σύνταξη, ούτε καν μια προσωρινή, για να μπορεί να επιβιώσει. Η αναμονή είναι δυσβάσταχτη, αλλά εκεί που η αγανάκτηση ξεχειλίζει είναι όταν ακούει τις βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας (όλως ...τυχαίως την προεκλογική περίοδο) ότι οι συντάξεις στο ΙΚΑ βγαίνουν μέσα σε δυο μήνες.

Ο λόγος για τον Σπύρο Φιλιππάτο, από την Κουρκουμελάτα Κεφαλλονιάς, συνταξιούχο, χωρίς σύνταξη ακόμα. Δούλεψε πολύ και σκληρά ο Σπύρος στη ζωή του. Μετρά 11.440 ένσημα συνολικά, δηλαδή πάνω από 38 χρόνια δουλιάς. Αρχικά ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, στη συνέχεια (2.000 περίπου ένσημα) στο ΤΣΑ και μετά πάλι στο ΙΚΑ.

Την 1η Αυγούστου του '99, έχει συμπληρώσει ήδη τις προϋποθέσεις, κατέθεσε αίτηση για σύνταξη στο υποκατάστημα ΙΚΑ Αργοστολίου. Από εκείνη τη στιγμή, μετατρέπεται σε θύμα της γραφειοκρατίας, λόγω του ότι έπρεπε να τηρηθούν οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Πήγε και ξαναπήγε στο υποκατάστημα και μόνο μετά από πολλές πιέσεις ο φάκελός του στέλνεται στο ΤΣΑ, στις 23 Δεκέμβρη '99!!!

Ξανά και ξανά πήγαινε στο υποκατάστημα και η ερώτηση ίδια: «Πότε θα επιστρέψει ο φάκελος από το ΤΣΑ και θα βγει επιτέλους η σύνταξη;» Ιδια και η απάντηση, περιμένετε και περιμένετε. Πήγε στο διευθυντή του υποκαταστήματος, στις αρμόδιες υπαλλήλους, μήπως τουλάχιστον βγει κάποια προσωρινή σύνταξη. Η απάντηση ήταν πως «δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια εγκύκλιο ή υπουργική απόφαση για να μπορούμε να δώσουμε προσωρινή σύνταξη».

Ο Σπύρος Φιλιππάτος μάς είπε αγανακτισμένα:« Εχω φθάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Εχω δυο παιδιά, που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Ο γιος μου σπουδάζει στο Βόλο πολιτικός μηχανικός. Η κόρη φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Τρία σπίτια πώς θα συντηρηθούν; Με δανεικά;».

Η οργή φουντώνει, καθώς μας τόνισε ότι «άκουσα στην τηλεόραση κάποια μέρα τον υπουργό, ο οποίος είπε: "το αργότερο σε δυο μήνες από την υποβολή της αιτήσεως προς συνταξιοδότηση θα τακτοποιούνται ή θα δίδεται στον αιτούντα κάποια προκαταβολή από το Ταμείο τους, μέχρι τελικής τακτοποίησης". Φαίνεται ότι είναι και αυτό μια από τις πολλές ψευτιές που λέει η Σημιτική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ