Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ
Δηλώσεις σύγχυσης και παραπλάνησης

Εντονη προσπάθεια του προέδρου της ΓΣΕΕ να ωραιοποιήσει την εξαγγελία και να καλύψει την κυβέρνηση

Μεγάλη είναι η αγωνία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου, να αποδείξει ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των χαμηλόμισθων, δεν είναι μια ακόμη εξυπηρέτηση της κυβέρνησης προς τους βιομηχάνους. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιδιώκει να χρεώσει στην παράταξή του την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων αυτών και να κρύψει τις αντεργατικές επιδιώξεις που κρύβονται πίσω από την εξαγγελία. Επιδιώξεις που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση του μέτρου με το ασφαλιστικό και τη δυνατότητα που δίνει να ακυρωθεί στην πορεία η υποχρεωτικότητα και η καθολικότητα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ετσι, με επιστολή του προς το γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλη και τον αναπλ. γραμματέα Α. Καλύβη, αναφέρει ότι είναι «ένα μέγα ψεύδος» οι δηλώσεις τους πως «ουδέποτε η ΓΣΕΕ έθεσε το θέμα των χαμηλόμισθων», ενώ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές ως υπηρέτηση «μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Βεβαίως, ο Γ. Μανώλης θεωρεί απλώς ότι η ρύθμιση είναι αναξιόπιστη και ότι δε θα προχωρήσει, χωρίς να θίξει την ουσία της. Σε χτεσινή του δήλωση - απάντηση στον Χ. Πολυζωγόπουλο, κάνει λόγο «για προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» και δηλώνει ότι ποτέ δε ζήτησε η ΓΣΕΕ την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. «Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε τη ρύθμιση που εξαγγέλθηκε και ο Α. Καλύβης, ζητώντας μόνο να είναι διαρκής και να μη χρησιμοποιηθεί σε βάρος των εργαζομένων, παρ' όλο που είναι σίγουρο ότι θα αυτό θα συμβεί, αργά ή γρήγορα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επικαλείται αποφάσεις της ΓΣΕΕ, συναντήσεις - καθώς και την προσωπική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό - τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ στις 10 Δεκέμβρη, το πλαίσιο διεκδίκησης της νέας ΕΓΣΣΕ και διάφορες επιστολές, όπου κατά την άποψή του είχε τεθεί το θέμα της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων.

Ωστόσο, το αίτημα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων δεν είχε τεθεί στην κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αλλά στους εργοδότες, οι οποίοι σήμερα μένουν στο απυρόβλητο. Το κυριότερο, δεν είχε ζητηθεί η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά η δραχμική - έξω και πέρα από τις ποσοστιαίες αυξήσεις που θα συμφωνηθούν στην ΕΓΣΕΕ - ενίσχυση των εργαζομένων που παίρνουν το κατώτερο μεροκάματο.

Ειδικότερα:

Στην εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ στο Γενικό Συμβούλιο στις 10 Δεκέμβρη, αναφερόταν ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και ότι «απαιτούμε από τις εργοδοτικές οργανώσεις να κατανοήσουν αυτή την προτεραιότητα και να αποδεχτούν τις προτάσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο ΕΓΣΣΕ... Στην τελευταία μας συνάντηση με τον υπουργό ΥΠΕΘΟ απαιτήσαμε καμία ανάμειξη της κυβέρνησης (έμμεση ή άμεση) στις διαδικασίες της συλλογικής διαπραγμάτευσης».

Στο κείμενο της καταγγελίας της σύμβασης, το οποίο επικαλείται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απαιτείται από τους εργοδότες, «καταβολή δραχμικού επιδόματος κατώτατου μισθού για την πραγματική βελτίωση του εισοδήματος των υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, που αμείβονται με τα κατώτερα όρια της ΕΓΣΕΕ». Επιπλέον, το αίτημα αυτό συνδεόταν άμεσα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς σημειωνόταν ότι: «Τονίζουμε όμως ότι το αιτούμενο επίδομα κατώτατου μισθού αποτελεί βασικό στοιχείο ευόδωσης των διαπραγματεύσεων της νέας ΕΓΣΣΕ».

Στις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, που επίσης επικαλείται ο πρόεδρός της, αναφερόταν το ανάλογο αίτημα και δηλωνόταν ξανά η απαίτηση από τις εργοδοτικές οργανώσεις να κατανοήσουν την κοινωνική προτεραιότητα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και κυρίως υπέρ των χαμηλόμισθων.

Ποτέ δηλαδή, δε ζητήθηκε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός τις ασφαλιστικές εισφορές, ούτε να δώσει κάποια άμεση ενίσχυση. Ζητήθηκε από τους εργοδότες και δεν είχε συνδεθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα, ήταν οι εργοδότες και ειδικότερα ο ΣΕΒ που διατύπωσε αυτή την αξίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ