ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο Κόκκινο Τέμενος

Associated Press

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πάνω από 50 νεκροί και άγνωστο πόσοι τραυματίες είναι ο απολογισμός της εισβολής των παραστρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, του Πακιστάν, χτες τα ξημερώματα, στο Λαλ Μαστζίντ, ή Κόκκινο Τέμενος, στο Ισλαμαμπάντ, που πολιορκούνταν από την περασμένη Τρίτη. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο ηγέτης του Τεμένους, Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί, αλλά και οκτώ στρατιώτες των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας, με τον αριθμό αυτών που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πολιορκίας να ξεπερνά τους 80, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Οι πακιστανικές αρχές υποστηρίζουν ότι «απελευθερώθηκαν» 50 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν όμηροι στο Τέμενος και συνελήφθησαν 70 φερόμενοι ως μαχητές... Αγνωστος παραμένει ακόμα και ο αριθμός των ανθρώπων που παρέμεναν στο Τζαμί κατά την έφοδο του στρατιωτικών δυνάμεων.

Η εισβολή, που χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως «συνετή αντίδραση», αποφασίστηκε όταν οι οχυρωμένοι στο Τέμενος έθεσαν ως όρο παράδοσης τη χορήγηση αμνηστίας, σε όλους όσοι βρίσκονταν σε αυτό. Η επιχείρηση εκκένωσης του Λαλ Μαστζίντ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν καταφέρει να το ελέγξουν στο σύνολό του.

Στις δηλώσεις της πακιστανικής κυβέρνησης, ότι οπλισμένοι μαχητές κρατούσαν ομήρους γυναίκες και παιδιά, σπουδαστές στο ισλαμικό σχολείο, ως ανθρώπινες ασπίδες, αντικρούεται από τους ιερωμένους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όλοι παρέμεναν με τη θέλησή τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηρίζουν ότι στο Κόκκινο Τέμενος ήταν οχυρωμένοι και «τρομοκράτες», μέλη της παράνομης θρησκευτικής οργάνωσης Τζάις - Ε - Μοχαμάντ, που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οσον αφορά το θάνατο το δευτέρου τη τάξει ηγέτη του Τεμένους, Α. Γκαζί, που είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για «ωμή βία» και είχε δηλώσει βέβαιος για τον επερχόμενο «μαρτυρικό θάνατό» του, συνέβη όταν του ζητήθηκε να παραδοθεί και βγήκε, βάσει των επίσημων δηλώσεων, συνοδεία τεσσάρων ενόπλων, οι οποίοι συνέχιζαν να πυροβολούν. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών, όπου σκοτώθηκαν και ο ίδιος, αλλά και οι τέσσερις ένοπλοι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατάληψη από τους σπουδαστές και τους ιερωμένους ξεκίνησε με τη διαμαρτυρία τους κατά της κατάργησης του νόμου της Σαρία, του αυστηρού ισλαμικού νόμου, και αιτήματος επαναφοράς του.

ΠΕΡΟΥ - ΧΙΛΗ
Απεργιακός πυρετός

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΙΜΑ.--

Διευρύνεται η εργατική αγωνιστική αναταραχή μετά την απόφαση των εργαζομένων στο τρίτο μεγαλύτερο ορυχείο της Χιλής (Dona Ines de Collahuasi) να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συμβασιούχους της «Codelco», της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού στον κόσμο, που απεργούν από τις 24 Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων τόσο με την κυβέρνηση όσο και την εταιρεία και απαιτούν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Οπως τονίζει το συνδικαλιστικό στέλεχος, Χόρχε Πένια, ο αγώνας τους είναι αγώνας για «ένα βασικό σχέδιο για την Υγεία, τη διαβίωση, την εκπαίδευση των εργαζομένων και των οικογενειών και την απόλυτη εφαρμογή του νόμου».

Λίγο βορειότερα, στο Περού, η πρωτεύουσα Λίμα σείστηκε από την τεράστια σε όγκο και μαχητικότητα διαδήλωση των απεργών δασκάλων με κύριο αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους και την απόσυρση του νέου νόμου για την Παιδεία. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά την πέμπτη ημέρα της επ' αόριστο απεργίας τους και μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την Εθνική Ημέρα Αγώνα ενάντια στην πολιτική του προέδρου Αλαν Γκαρσία, στην οποία έχουν καλέσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Περού (CGTP), η Ενωτική Ομοσπονδία Εργαζομένων του Περού (CUT), η Εθνική Αγροτική Συνομοσπονδία (CNA), το Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κίνημα Νέα Αριστερά, καθώς και άλλα κόμματα και κινήματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις διπλωματικές ενέργειες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, προειδοποίησε χτες από τις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν μετά τη συνάντηση που είχε με τον αποκαλούμενο Κοσσοβάρο Πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συμφωνήσει σε ένα σχέδιο απόφασης που θα επιτρέπει 120 μέρες διαβουλεύσεων για την επίλυση των διαφωνιών της Ρωσίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκτελέστηκε χτες, στην Κίνα, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, Ζενγκ Σιαογιού, που καταδικάστηκε στις 29 Μάη για διαφθορά. Η εκτέλεσή του είναι η πρώτη τόσο υψηλά ιστάμενου, καθώς η θέση του ισοδυναμούσε με υπουργικό θώκο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι βρέθηκε ένοχος για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος.

ΣΑΝΑ'Α.-- Για εκατόμβες θυμάτων στις ακτές της Υεμένης κάνει λόγο η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι από τις αρχές του χρόνου τουλάχιστον 367 άνθρωποι πνίγηκαν και άλλοι 118 αγνοούνται στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν με τη βοήθεια λαθρεμπόρων τη χώρα. Οι περισσότεροι προέρχονται από Σομαλία και Αιθιοπία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Διά λιθοβολισμού εκτελέστηκε, πριν από λίγα 24ωρα, στην επαρχία Καζβίν, στο βορειοδυτικό Ιράν, ο Τζαφάρ Κιάνι, που είχε καταδικαστεί πριν από μία 10ετία για μοιχεία αλλά η ποινή του είχε «παγώσει».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Την παραμονή στον κυβερνητικό συνασπισμό με την προϋπόθεση να παρατεθούν αποδείξεις μέχρι την Παρασκευή, αποφάσισαν χτες οι αρχηγοί του πολωνικού κόμματος «Αυτοάμυνα», μια μέρα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Καζίνσκι να αποπέμψει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντρέι Λέπερ.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης βρίσκεται από χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς. Αντικείμενο της περιοδείας είναι «ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενέργειας και του εμπορίου», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ως «εξαιρετικά απογοητευτική» χαρακτήρισε η βρετανική κυβέρνηση την άρνηση της Ρωσίας να εκδώσει τον Αντρέι Λουγκοβόι, βασικό ύποπτο στη δολοφονία του πρώην Ρώσου πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο και ανακοίνωσε ότι «εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει» όσον αφορά το θέμα αυτό.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε χτες ότι απέστειλε ένα τρίτο αεροπλανοφόρο στην περιοχή όπου επιχειρεί ο Πέμπτος Στόλος και η οποία περιλαμβάνει τα ύδατα του Κόλπου, σε απόσταση αναπνοής από το Ιράν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νεκροί μαθητές

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Αυξάνεται η βία στο Αφγανιστάν, αντί να κατευνάζεται, μετά και την πενταετή - πλέον - παραμονή στη χώρα των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που επιβάλλουν την «ειρήνη» με ανορθόδοξο τρόπο. Χτες 17 άμαχοι - εκ των οποίων οι 12 παιδιά, μαθητές δημοτικού σχολείου - σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε «επίθεση αυτοκτονίας», που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο Νότιο Αφγανιστάν, κοντά σε αγορά, της τοποθεσίας Ντεχραγούντ, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής.

Η επίθεση είχε σαν στόχο αυτοκινητοπομπή των κατοχικών δυνάμεων, που περνούσε από την περιοχή, ενώ είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ΝΑΤΟικών στρατιωτών.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες επιχειρήσεις κατά του FARC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Οι νέες επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων κατά διαταγή του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αιχμαλώτων και είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανάλογες αιματηρές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 11 αιχμαλώτους στις 18 Ιούνη», προειδοποίησε ο Ραούλ Ρέγιες, ηγετικό στέλεχος των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FARC) της Κολομβίας σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Noticias Uno.

Ο Ρέγιες επαναβεβαίωσε τη θέληση των FARC για μία ανθρωπιστική ανταλλαγή των αιχμαλώτων με τους 500 περίπου πολιτικούς κρατούμενους αντάρτες, με το όρο να υπάρξει η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ενώ αποκάλυψε ότι στις επιχειρήσεις που αρνείται επισήμως η κυβέρνηση της Κολομβίας και υποτίθεται έχουν ως στόχο τη διάσωση των αιχμαλώτων συμμετέχουν από κοινού όχι μόνο μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις που κόστισαν τη ζωή στους 11 βουλευτές.

Τέλος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι FARC ήρθαν σε επαφή με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) για να παραδώσουν τα πτώματα των 11 περιφερειακών βουλευτών που σκοτώθηκαν στις 18 Ιούνη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της CICR, Ιβ Χέλερ, προσθέτοντας ότι η κολομβιανή κυβέρνηση συμφώνησε επίσης για την επιστροφή των πτωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ