Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο Κόκκινο Τέμενος

Associated Press

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πάνω από 50 νεκροί και άγνωστο πόσοι τραυματίες είναι ο απολογισμός της εισβολής των παραστρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, του Πακιστάν, χτες τα ξημερώματα, στο Λαλ Μαστζίντ, ή Κόκκινο Τέμενος, στο Ισλαμαμπάντ, που πολιορκούνταν από την περασμένη Τρίτη. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο ηγέτης του Τεμένους, Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί, αλλά και οκτώ στρατιώτες των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας, με τον αριθμό αυτών που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πολιορκίας να ξεπερνά τους 80, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Οι πακιστανικές αρχές υποστηρίζουν ότι «απελευθερώθηκαν» 50 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν όμηροι στο Τέμενος και συνελήφθησαν 70 φερόμενοι ως μαχητές... Αγνωστος παραμένει ακόμα και ο αριθμός των ανθρώπων που παρέμεναν στο Τζαμί κατά την έφοδο του στρατιωτικών δυνάμεων.

Η εισβολή, που χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως «συνετή αντίδραση», αποφασίστηκε όταν οι οχυρωμένοι στο Τέμενος έθεσαν ως όρο παράδοσης τη χορήγηση αμνηστίας, σε όλους όσοι βρίσκονταν σε αυτό. Η επιχείρηση εκκένωσης του Λαλ Μαστζίντ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν καταφέρει να το ελέγξουν στο σύνολό του.

Στις δηλώσεις της πακιστανικής κυβέρνησης, ότι οπλισμένοι μαχητές κρατούσαν ομήρους γυναίκες και παιδιά, σπουδαστές στο ισλαμικό σχολείο, ως ανθρώπινες ασπίδες, αντικρούεται από τους ιερωμένους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όλοι παρέμεναν με τη θέλησή τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηρίζουν ότι στο Κόκκινο Τέμενος ήταν οχυρωμένοι και «τρομοκράτες», μέλη της παράνομης θρησκευτικής οργάνωσης Τζάις - Ε - Μοχαμάντ, που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οσον αφορά το θάνατο το δευτέρου τη τάξει ηγέτη του Τεμένους, Α. Γκαζί, που είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για «ωμή βία» και είχε δηλώσει βέβαιος για τον επερχόμενο «μαρτυρικό θάνατό» του, συνέβη όταν του ζητήθηκε να παραδοθεί και βγήκε, βάσει των επίσημων δηλώσεων, συνοδεία τεσσάρων ενόπλων, οι οποίοι συνέχιζαν να πυροβολούν. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών, όπου σκοτώθηκαν και ο ίδιος, αλλά και οι τέσσερις ένοπλοι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατάληψη από τους σπουδαστές και τους ιερωμένους ξεκίνησε με τη διαμαρτυρία τους κατά της κατάργησης του νόμου της Σαρία, του αυστηρού ισλαμικού νόμου, και αιτήματος επαναφοράς του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Πακιστάν ο Τούρκος πρωθυπουργός (2015-02-18 00:00:00.0)
Επίθεση σε βάση της CIA (2011-09-27 00:00:00.0)
Γκρίνιες και ενίσχυση παράλληλων συμμαχιών (2011-05-18 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες για τους Ταλιμπάν (2010-07-07 00:00:00.0)
Εξακολουθεί η πολιορκία (2007-07-05 00:00:00.0)
Πείστηκαν από τα... αμερικανικά στοιχεία (2001-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ