Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γκρίνιες και ενίσχυση παράλληλων συμμαχιών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε χτες μεταξύ των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που διέσχισαν τα σύνορα και άνοιξαν πυρ σε πακιστανικό έδαφος, προκαλώντας νέο γύρο «έντασης» και γκρίνιας μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσιγκτον, κυρίως. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο Πακιστανοί στρατιώτες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ισλαμαμπάντ, που κατήγγειλαν την επίθεση, εκφράζοντας τις «έντονες διαμαρτυρίες» τους, σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα που ακολουθεί τη «μυστική» επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς καμία ενημέρωση των πακιστανικών αρχών στο Αμπονταμπάντ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο βόρειο Ουαζιριστάν, μία περιοχή που σφυροκοπείται αδιαλείπτως από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως «προπύργιο των Ταλιμπάν», μετά την επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Κέρι, που υποτίθεται θα «εξομάλυνε» την κατάσταση. Δεδομένης της κριτικής που ασκείται στην πακιστανική κυβέρνηση μετά την υπόθεση Λάντεν, είχε σαν αποτέλεσμα οι πακιστανικές αρχές να ζητήσουν συνάντηση με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, κάνοντας λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου του Πακιστάν. Ωστόσο, οι κατοχικές δυνάμεις δεν επιβεβαιώνουν το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν «στα σύνορα».

Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη του Πακιστάν εκπροσωπούμενη από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ χωρίς να κόβει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, συνεχίζει την πολιτική διεύρυνσης των συμμαχιών της, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική της θέση. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επίσκεψη του Πακιστανού πρωθυπουργού, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, στην Κίνα, που ξεκίνησε χτες, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, παρά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. Τις φιλικές και στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, που υπογραμμίζονται μετά και την υπόθεση Λάντεν, τόνισε ιδιαίτερα στις πρώτες δηλώσεις του στο Πεκίνο, ο Γ. Γκιλάνι, θέλοντας να στείλει εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στην Ουάσιγκτον.

Στο Αφγανιστάν, οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό, συγκρούστηκαν με «Ταλιμπάν», στα ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 «μαχητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ