Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Συνεργασία για ενίσχυση των καπιταλιστικών κερδών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Υπέρ της συνεργασίας ΕΕ και Κίνας τάχθηκε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που από την Κυριακή πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο, με στόχο την προώθηση των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων, δηλαδή την ενίσχυση των συναλλαγών μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων. Χαρακτηριστική είναι η στάση της κινεζικής ηγεσίας που προχωράει στην ισχυροποίηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στα πλαίσια αυτού που ονομάζει «σοσιαλισμός με κινέζικά χαρακτηριστικά», που χαιρετίζει ως θετικό βήμα τη «Στρατηγική Ευρώπη -2020» της ΕΕ, δηλαδή όλο το μπαράζ της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και τσεκουρώνει όποια εργατική κατάκτηση έχει απομείνει.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο, σημείωσε ότι η Κίνα θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία με επενδύσεις, ωστόσο με έμφαση ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί για εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από την ΕΕ στη χώρα του.

Ο Χ. Ρομπάι τόνισε την επιθυμία της ΕΕ για ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την «παίκτη κλειδί», στις αλλαγές που προωθούνται στο διεθνές στερέωμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μαζί με την ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο εννοείται ...στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό της χώρας Γουέν Τζιαμπάο, ενώ θα συνεχίσει τις επαφές του μέχρι την Πέμπτη που αναμένεται να αναχωρήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ