Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαπραγματεύσεις για δάνεια στο κεφάλαιο

ΚΑΪΡΟ.--

Ελεύθερη, μετά την καταβολή εγγύησης, αφέθηκε η σύζυγος του Χόσνι Μουμπάρακ, Σούζαν, η οποία τέθηκε υπό περιορισμένη κράτηση, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, για να ανακριθεί για υποθέσεις διαφθοράς, κάτι όμως που δεν έγινε, αφού, όπως και ο σύζυγός της, «ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο». Οπως ανακοινώθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές, η Σούζαν Μουμπάρακ δεσμεύτηκε να επιστρέψει στο κράτος «ορισμένους από τους πόρους που της προσάπτεται ότι καταχράστηκε αξιοποιώντας την εξουσία του συζύγου της», αρχής γενομένης από 3,37 εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν σε δύο προσωπικούς της λογαριασμούς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σαμίρ Ραντουάν, επιβεβαίωνε τις φήμες ότι η, υπό το στρατό, ηγεσία της χώρας διαπραγματεύεται με την Παγκόσμια Τράπεζα ένα δάνειο 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι αναμένεται στην Αίγυπτο μια επιτροπή του ΔΝΤ, «προκειμένου να εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της αιγυπτιακής οικονομίας», η οποία, όπως συμπλήρωσε ο Ραντουάν, έχει πληγεί σοβαρά από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που τις συνόδευσαν. Ενδιαφέρον, φυσικά, έχει το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών που κατέκλυσαν το δρόμο ενάντια στην ηγεσία Μουμπάρακ διαμαρτύρονταν ακριβώς για τις κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για τη φτώχεια και την ανεργία, σε μια χώρα, η οποία στους δείκτες θεωρούνταν από τους διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ότι «έβαινε πολύ καλά»! Φυσικά, αυτό ίσχυε για το κεφάλαιο όπου εξάλλου θα πάει και η «ενίσχυση».

  • Νέος επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου είναι πλέον ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ ελ Αράμπι, τον οποίο η στρατιωτική ηγεσία του Καΐρου παρουσίασε ως υποψήφιο λίγη ώρα πριν τη σχετική ψηφοφορία αποσύροντας έναν διπλωμάτη του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο ελ Αράμπι εξελέγη ομόφωνα. Ο απερχόμενος γγ του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, έχει, ήδη, δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την αιγυπτιακή προεδρία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ