Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Φήμες για την αποσκίρτηση του υπουργού Πετρελαίου της κυβέρνησης Καντάφι

Από τους χτεσινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη
Από τους χτεσινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Σε σίριαλ εξελίσσεται, από χθες, η τύχη του υπουργού Πετρελαίου και επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, του Σούκρι Γκάνεμ, ο οποίος, σύμφωνα με τυνησιακές πηγές, βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο στην Τυνησία, χωρίς, όμως, να έχει έρθει σε επαφή με τις τοπικές αρχές. Παρά τις αρχικές διαρροές ότι βρισκόταν, ήδη, σε κάποιου είδους επικοινωνία με τους αντικαθεστωτικούς, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο τους στην Βεγγάζη. Από την άλλη, η λιβυκή ηγεσία, αργά το απόγευμα, υποστήριζε ότι δεν έχει ένδειξη που να επιβεβαιώνει τα περί αποσκίρτησης του Γκάνεμ, χωρίς, όμως, να δώσει εναλλακτική εκδοχή για το πού βρίσκεται.

Εντός Λιβύης, πάντως, συνεχίζονταν με κλιμακούμενη ένταση οι ΝΑΤΟικές επιδρομές. Πηγές προσκείμενες στο βρετανικό στρατό υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ΝΑΤΟικών επιδρομών επλήγησαν ένα κτίριο των μυστικών υπηρεσιών και κέντρα εκπαίδευσης επίλεκτων σωμάτων. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το ΝΑΤΟ με ραδιοφωνικά μηνύματα και φυλλάδια καλεί το λιβυκό στρατό να εγκαταλείψει τα όπλα και να πάψει να στηρίζει τον Καντάφι.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έρευνα που διατείνεται ότι διεξήγαγε στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί το Πανεπιστήμιο Γκαριούνις της Βεγγάζης, το 48% του εκεί πληθυσμού δε θέλει χερσαία επέμβαση ξένων δυνάμεων, αλλά το 44% το επιθυμεί. Επίσης, το 87% εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της παρουσίας ξένων δυνάμεων στο ρόλο του συμβούλου και το 80% για να διασφαλίσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, μετά από συνάντηση στη Μόσχα με αντιπροσωπεία του Καντάφι, κάλεσε την Τρίπολη να «σταματήσει τη βία κατά αμάχων, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λιβυκό λαό». Ο Λαβρόφ, που δεν ανέφερε τις ταυτότητες των συνομιλητών του, υποστήριξε ότι εμφανίστηκαν θετικοί στις ρωσικές προτάσεις, ζητώντας, όμως, να υπάρξουν ανάλογα βήματα και από τους αντικαθεστωτικούς, καθώς και να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.

Ανθρωπιστική κρίση

Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν φτάσει με πλοιάρια σε Μάλτα και Ιταλία προερχόμενοι από τη Λιβύη από την έναρξη των συγκρούσεων. Οπως υποστήριξε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χιλιάδες άνθρωποι που αρχικώς έσπευσαν στα σύνορα με Τυνησία και Αίγυπτο, επιστρέφουν στη Λιβύη με στόχο να φτάσουν στις ακτές για να επιβιβαστούν σε πλοιάρια προς την Ευρώπη, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν πλέον από την Τυνησία, όπου τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή η σχετική απαγορευτική πολιτική. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι περίπου 1.200 άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο από τις 25 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ