Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξύνονται η γκρίνια και η δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μία ακόμη δυσοίωνη έκθεση του Πενταγώνου για το Ιράκ πρόκειται να δημοσιευτεί έως τις 15 Ιουλίου. Και ο Λευκός Οίκος έχει αποδυθεί σε εναγώνια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα συμπεράσματά της, ειδικά υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης διαρροής ως προς την υποστήριξη της πολεμικής στρατηγικής και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της έκθεσης, που αναπαράγουν οι αμερικανικές εφημερίδες, η αύξηση του αριθμού των οπλιτών, την οποία διέταξε το Φλεβάρη ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, δεν έχει αλλάξει τα δεδομένα στο θέατρο των συγκρούσεων. Επίσης, υποστηρίζουν πως οι Ιρακινοί αποδεικνύονται ακόμη ανίκανοι να εξασφαλίσουν μόνοι την ασφάλεια της χώρας τους.

Σε ποσοστά ρεκόρ έχει φτάσει η εναντίωση των Αμερικανών στον πόλεμο στο Ιράκ και στο ναδίρ η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ για την εφημερίδα «USA Today». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περισσότεροι από επτά στους 10 Αμερικανούς τάσσονται υπέρ της αποχώρησης όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ έως τον Απρίλη, ενώ το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Μπους έπεσε στο 29% από 33% που ήταν στις αρχές του περασμένου μήνα. Το 62% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος στέλνοντας στρατό στο Ιράκ, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ, γράφει η «USA Today».

«Θολό τοπίο» οι εκκαθαριστικές

Σκληρές μάχες φέρονται να διεξάγονται ανάμεσα σε ισλαμιστές μαχητές και κατοίκους του χωριού Σχερουίν, στην επαρχία Ντιγιάλα, που κατοικείται από σιίτες και σουνίτες. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τι συμβαίνει καθώς οι κατοχικές δυνάμεις, που τις τελευταίες εβδομάδες, διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην επαρχία Ντιγιάλα έχουν επιβάλει εμπάργκο πληροφοριών και μεταδίδουν, σχεδόν καθημερινά, «απώλειες σε μαχητές της αλ Κάιντα», πληροφορία που δεν μπορεί να διασταυρωθεί.

Ανεπιβεβαίωτες είναι και οι πληροφορίες κατοίκων του Σχερουίν, για 40 μαχητές και 18 πολίτες νεκρούς, καθώς και 40 τραυματίες. Οι κάτοικοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στους ισλαμιστές, από τους οποίους έχουν πάρει αποστάσεις αρκετές άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, κατηγορώντας κατοχικούς και συνεργάτες για απραξία.

Την ίδια ώρα, άλλη μια επίθεση με όλμους σημειωνόταν εντός της «Πράσινης Ζώνης», της καλύτερα φρουρούμενης, θεωρητικώς, περιοχής του Ιράκ. Σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, εργαζόμενοι στα κυβερνητικά κτίρια, και τραυματίστηκαν 25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ