Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΧΙΛΗ
Απεργιακός πυρετός

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΙΜΑ.--

Διευρύνεται η εργατική αγωνιστική αναταραχή μετά την απόφαση των εργαζομένων στο τρίτο μεγαλύτερο ορυχείο της Χιλής (Dona Ines de Collahuasi) να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συμβασιούχους της «Codelco», της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού στον κόσμο, που απεργούν από τις 24 Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων τόσο με την κυβέρνηση όσο και την εταιρεία και απαιτούν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Οπως τονίζει το συνδικαλιστικό στέλεχος, Χόρχε Πένια, ο αγώνας τους είναι αγώνας για «ένα βασικό σχέδιο για την Υγεία, τη διαβίωση, την εκπαίδευση των εργαζομένων και των οικογενειών και την απόλυτη εφαρμογή του νόμου».

Λίγο βορειότερα, στο Περού, η πρωτεύουσα Λίμα σείστηκε από την τεράστια σε όγκο και μαχητικότητα διαδήλωση των απεργών δασκάλων με κύριο αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους και την απόσυρση του νέου νόμου για την Παιδεία. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά την πέμπτη ημέρα της επ' αόριστο απεργίας τους και μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την Εθνική Ημέρα Αγώνα ενάντια στην πολιτική του προέδρου Αλαν Γκαρσία, στην οποία έχουν καλέσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Περού (CGTP), η Ενωτική Ομοσπονδία Εργαζομένων του Περού (CUT), η Εθνική Αγροτική Συνομοσπονδία (CNA), το Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κίνημα Νέα Αριστερά, καθώς και άλλα κόμματα και κινήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ