Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Ανεπιθύμητο το ΝΑΤΟ στη χώρα μας!

Ιδεολογική «αντεπίθεση» ετοιμάζει το ΝΑΤΟ

Από τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις

Associated Press

Από τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις
Ξεκίνησαν στις 9 Ιούλη, παρά τις μεγάλες λαϊκές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Οδησσού.

Οπως φαίνεται, το ΝΑΤΟ και το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας είχαν βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα από τις περσινές μαζικές 15ήμερες κινητοποιήσεις στην Κριμαία, που είχαν οδηγήσει στη ματαίωση των στρατιωτικών γυμνασίων. Ετσι, όπως κατήγγειλε το ΚΚ Ουκρανίας, φρόντισαν αυτή τη φορά να μεταφέρουν σταδιακά και κυρίως έγκαιρα (από τον Ιούνη) στα πεδία βολής την ανάλογη νατοϊκή υλικοτεχνική υποδομή, όπως επίσης να σχεδιάσουν και την αεροπορική μεταφορά των στρατιωτικών, που λαμβάνουν μέρος στα γυμνάσια, «ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις του λαού της Ουκρανίας». Ομως, όπως σημειώνει, «όσο κι αν προσπαθούν ο Πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας να κρύψουν το μίσος του λαού της Ουκρανίας προς το επιθετικό στρατιωτικό μπλοκ, οι κομμουνιστές θα κάνουν το παν ώστε ο κάθε φαντάρος και ο κάθε αξιωματικός του ΝΑΤΟ, που ήρθε στην Ουκρανία, να νιώσει ότι είναι ανεπιθύμητος και θεωρείται εχθρός του ουκρανικού λαού».

Οπως σημειώνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην πόλη της Οδησσού συνεχίζουν να καταφθάνουν εκατοντάδες διαδηλωτές από άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, από την περιοχή της Κριμαίας και την εργατούπολη του Ντονιέτσκ κατέφτασαν περίπου 1.000 διαδηλωτές, παρά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Κοντά στο λιμάνι έχουν στηθεί σκηνές για τους διαδηλωτές, ενώ μέχρι στιγμής οι νατοϊκές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν τη χρήση του λιμανιού, χρησιμοποιώντας για τις ανάγκες τους ναυτική βάση που βρίσκεται στην περιοχή.

Να σημειωθεί εδώ ότι, σε αντίθεση με το 2006, αυτή τη φορά την υποστήριξή τους στα φετινά νατοϊκά γυμνάσια δεν έχουν διατυπώσει μόνον οι φιλοδυτικές «πορτοκαλί» πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, που στηρίζουν τον Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο, αλλά και οι «γαλάζιοι» του «Κόμματος των περιοχών», του «φιλορώσου» πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς. Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία του ΝΑΤΟ, με στόχο τη μεταστροφή των διαθέσεων του λαού της Ουκρανίας, που σήμερα με συντριπτικά ποσοστά τάσσεται ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Βασικό θέμα της προπαγανδιστικής καμπάνιας διατυπώθηκε ως εξής: «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν απειλεί κανέναν. Το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός, το ΝΑΤΟ είναι εταίρος». Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Β. Ογκρίζκο, θα επιδιωχτεί να γίνει ανάλογη αναστροφή της κοινής γνώμης με αυτήν της Σλοβακίας, όπου πριν την καμπάνια στήριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ κάτω από 20% της κοινής γνώμης και μετά την καμπάνια (κατά τα λεγόμενά του), το 80%.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ